Praktische info

Je wilt je diploma secundair onderwijs graag behalen om verder te studeren, beter te presteren op de arbeidsmarkt, of gewoon voor jezelf.
Een diploma secundair onderwijs biedt verschillende voordelen: je hebt toegang tot het Hoger Onderwijs, je kan starten bij openbare diensten zoals politie, brandweer, je wordt in een hogere weddeschaal betaald, …
Hoe oud of hoe jong je ook bent, het is nooit te laat om je leven een nieuwe wending te geven. In ons centrum krijg je een nieuwe kans. Onze ervaren docenten staan klaar om jou daarbij te helpen en je te gidsen richting opleiding en diploma.
In het volwassenenonderwijs is het behalen van een diploma secundair onderwijs mogelijk als je de opleiding Aanvullende Algemene Vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding. Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs.
Wat leer je
De opleiding is ingedeeld in 18 modules, waaronder Wiskunde, Nederlands, Frans of Engels, ICT, Wetenschappen, Maatschappij, Cultuur en Samenwerking.
Je volgt AAV voorafgaand aan of aansluitend op een beroepsgerichte opleiding, maar je kan er ook voor kiezen om beide te combineren. Je wordt hierin persoonlijk begeleid door ervaren lesgevers.
Je krijgt advies en ondersteuning van onze trajectbegeleider. Deze bekijkt samen met jou op basis van je startcompetenties welk traject voor jou het meest geschikt is en begeleidt je verder doorheen de opleiding.
Opleidingsstructuur en modules

Duur van de opleiding
Je kan deze opleiding volgen in dag- of avondonderwijs of je kan kiezen voor afstandsonderwijs. Jij staat centraal en kiest jouw studietempo. Je bent minstens 1 jaar bezig met deze opleiding. Het traject verkorten kan aan de hand van vrijstellingen. Uiteraard is ook een traject op maat mogelijk. Onze coördinatoren begeleiden je tijdens het leertraject.
Lesplaats
Deze opleiding kan je volgen bij CVO Cursa in Genk, Hasselt of Lommel.
Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden
Om te kunnen starten moet je tenminste 18 jaar zijn of worden in het jaar waarin het schooljaar start. Er is geen voorkennis vereist om te starten aan deze opleiding.
Je kan vrijstellingen krijgen op basis van een attest dat je behaalde in een ander CVO of bij de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap. Er kunnen ook vrijstellingen toegekend worden op basis van eerder behaalde schoolrapporten van maximaal 4 jaar oud. Indien je dus reeds geslaagd bent in een 5de of 6de jaar breng je best je rapport mee bij de inschrijving
Studiebewijs
Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding Algemene Aanvullende Vorming. Als je dit deelcertificaat combineert met een deelcertificaat van een diplomagerichte beroepsspecifieke opleiding, dan behaal je teven je diploma secundair onderwijs.
Kostprijs
Voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming betaal je geen inschrijvingsgeld. Je betaalt enkel een bijdrage voor cursusmateriaal en eventuele andere kosten.
Indien je slaagt voor AAV en een beroepsgerichte opleiding en dus een diploma secundair onderwijs behaalt, wordt je inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.
Wanneer je 25 jaar of jonger bent, heb je nog steeds recht op behoud van kinderbijslag, als je ten minste voor 17 lestijden per week inschrijft.
Indien je een beroepsgerichte opleiding combineert met AAV, en je je diploma secundair onderwijs behaalt, dan kan je een premie aanvragen en wordt je inschrijvingsgeld van deze beroepsgerichte opleiding terugbetaald.
Instapmomenten
Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor een intake gesprek voor deze cursus.
Inschrijven
Starten met de opleiding kan in september en februari. Klik rechts bovenaan op het rooster om een afspraak te maken met de coördinator voor een intakegesprek.
Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator van het TKO.
Genk: Mieke Buntinx mieke.buntinx@cursa.be 089 84 99 03
St-Truiden : Kristel Laudon kristel.laudon@cursa.be 011 69 73 31
Hasselt: Sofie Engelen sofie.engelen@cursa.be 011 42 90 17
Lommel: Jessica Bruyninx jessica.bruyninx@cursa.be 011 54 67 96