menu

Praktische info

Als medewerker bakkerij leer je alle soorten brood bakken. Je leert alle deegsoorten voorbereiden en je controleert alle processen die zich voordoen bij het bewerken van deeg en bij het bakken ervan.
Je leert met de oven werken. Je leert verschillende cakes, taarten en vlaaien bereiden.

Overzicht modules

In al deze modules is er in de eerste plaats aandacht voor de netheid en hygiëne. Daarnaast leren we over de verwerking van het product, het bakproces, de afwerking, de bewaring en tenslotte de verpakking.

Structuur opleiding

Broden en harde luxe


Met bloem, gist, zout en vetstof een brood maken is al te simpel. Er komt heel wat meer bij kijken. Belangrijk is dat het kneden, rijzen op de juiste temperatuur en vochtigheid bij het afbakken, gebeurt.
Naast gewone broden leer je harde luxedegen zoals wit brood, bruin brood, huishoudbrood, roggebrood, meergranenbrood, speciale broden, soorten brooddegen, pistolets, piccolo’s, Franse baguette, ciabatta te bereiden.

Zachte luxe


Bijzonder lekker en meestal voor speciale gelegenheden worden zachte luxe producten aangeboden. In deze module leer je gesuikerde en ongesuikerde sandwiches, Berlijnse bollen, klaaskoeken, kerststollen, paasbroden, rozijnenbrood, suikerbrood en chocoladebroodjes maken.

Taarten op basis van gistdegen


Niets is zo verrassend en leuk om zelf eenvoudige taarten te maken zoals Brusselse flan, fruittaarten, appeltaart, kaastaart, rijsttaart, kriekentaart, open en gesloten vruchtentaarten…

Beslagen


Hier komen de  biscuits en cakes, de banketbakkerscrème, botercrème, bavarois, mousses aan bod. Lekkerrr…

Vet- en kookdegen


De vet- en kookdegen vragen al wat meer ervaring om te bereiden. Dit is patisserie voor gevorderden. We gaan aan de slag voor éclairs, St.-Honoré, Paris-Brest, tarte maison, soezen, zetdegen, wrijfdegen en roerdegen, frangipanebeslag, banketbakkerscrème, slagroom en vruchten.

Bladerdeeg


Hoe maak je een gebak zoals blaadjes op elkaar ? Volgend gebak leren we maken:  gerezen bladerdeeg boterkoeken, croissants, chocoladekoeken, worstenbroodjes, frangipanebeslag, banketbakkerscrème, confituren, vruchten en chocolade.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er zijn geen specifieke instapvereisten voor deze cursus.

Duur van de opleiding

Elke module bestaat uit 80 lestijden, d.w.z. één avond per week per semester. Je kan de volledige opleiding afwerken op 3 schooljaren.
Het staat je vrij een keuze uit de modules te maken, tenminste als ze aangeboden worden (zie uurrooster) .

Inschrijvingskosten

De kostprijs van een module bedraagt 120€ . Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld betaal je uiteraard minder (zie FAQ).

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en in februari. Wees er snel bij!
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Heb je alle opleidingen afgerond binnen deze opleiding, dan heb je recht op een certificaat 'medewerker bakkerij' dat erkend wordt door de Vlaamse Overheid. Per module krijg je bij een succesvolle afronding een attest.

Extra info/ documenten

Meer info krijg je bij de coördinator Rudy Rampelberg
rudy.rampelberg@cursa.be 0496 12 43 49

Secretariaat Michel Dierickx
michel.dierickx@cursa.be 011 30 77 71

Secretariaat open : maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
15u tot 21u

/

Praktische info

Wil je leren hoe je pralines kunt maken, hoe je het beste chocolade kunt smelten en tempereren en hoe je een vulling zoals een praliné of ganache maakt? Dan is deze cursus iets voor jou. België staat wereldwijd bekend om zijn lekkere chocolade. Chocolade behoort tot de vergankelijke souvenirs van elke toerist die België bezoekt. Pralines, truffels, marsepein, prachtige suikerstukken, … al het lekkers van de wereld!
Dit allemaal leer je in onze cursussen.

Overzicht opleiding

Tijdens onze cursus chocolaterie leer je alle ins en outs van het werken met chocolade en verdiep je je in het vak van chocolatier. Beginners kunnen de beginselen leren tijdens de Basis Chocolaterie. In deze cursus leer je ook hoe je lekkere dessertkoekjes maakt.
‘Toetje op de taart’ is een prachtig chocolade pronkstuk.
Je wordt herinnerd als de dessertkoning(in) wanneer je met jouw chocolade pronkstuk het feestdiner afsluit!

Eenvoudige Chocoladeproducten

In deze module starten we met een basisproduct en gaan we de chocolade correct  verwerken en behandelen..
Enkele voorbeelden uit het programma:

  • chocoladetruffels
  • studentenhaver
  • orangettes
  • chocolade holfiguren
  • pralines met vulling
Dessertkoekjes

Er bestaan enorm veel verschillende soorten dessertkoekjes. Elk daarvan leer je op een specifieke manier maken en verwerken.
Je hebt geen basiskennis nodig. Je leert in deze lessenreeks verschillende technieken: uitrollen, uitsteken, spuiten, vullen, afwerken met chocolade. We maken samen de volgende soorten en leggen een uitgebreide basis aan waarmee jezelf verder aan de slag kunt.

  • petitfours
  • allerlei spuitmotieven met boter- en zanddegen,
  • kruidige koekjes, gemberkoekjes en speculaas,
  • koekjes op basis van marsepein,
  • hartige koekjes, zoute strikjes
  • assortiment amandelkoekjes zoals macarons tuilles, florentines…,
  • assortiment amandelbeslag zoals bokkenpootjes, spiegels, baisers..
  • We maken ook een assortiment gevulde koekjes. We bereiden vullingen op basis van chocolade, noten, fruit, boterroom…
Pralines

In deze module leer je verschillende grondstoffen zoals chocolade, marsepein, room, boter,... te verwerken tot de lekkerste pralines. De vullingen vragen meer vakkundigheid en de smaken worden specifieker.

Enkele voorbeelden uit het programma:

  • geënrobeerde marsepeinblokjes
  • pralines met praliné
  • cerisettes
  • kersenbonbon
  • ingekleurde pralines
Chocoladestukken

Als aanvulling op de module pralines leer je in deze module verschillende technieken om chocolade sierstukken en figuren te maken.
Enkele voorbeelden uit het programma:chocolade

  • bonbonnière
  • chocolade bloem
  • chocolade paasgarnituur
  • chocolade sleutels
  • chocolade presentatiestuk

Toelatingsvoorwaarden

Er is geen voorkennis vereist om te mogen starten aan deze opleiding. 
Voor meer informatie kan je altijd terecht op onze secretariaten of op onze infomomenten.

Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema chocoladebewerker 440 lestijden

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. De kostprijs van deze opleiding is 120€ per module van 80 lestijden. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Als je alle modules van deze opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Chocoladebewerker.

Extra info/ documenten

Meer info krijg je bij de coördinator Rudy Rampelberg
rudy.rampelberg@cursa.be 0496 12 43 49

Secretariaat Michel Dierickx
michel.dierickx@cursa.be 011 30 77 71

Secretariaat open : maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
15u tot 21u