menu

Houtbewerking

Terug naar overzichtarrow right
naar het rooster ▾

Praktische info

Je bent op zoek naar de beste manier om de vaardigheden waarover een binnenschrijnwerker moet beschikken, onder de knie te krijgen? Je wenst alles te weten te komen over gereedschap, machines en planlezen? Volg dan de opleiding 'binnenschrijnwerk' en ontdek hoe snel je door de praktische aanpak de knepen van het vak leert.

Bij CVO Cursa leer je uitstekend vakmanschap op het gebied van binnenschrijnwerk voor nieuwbouw en renovatie. 

Een binnenschrijnwerker bewerkt hout en plaatmateriaal met behulp van machines. Hij/zij vervaardigt en bewerkt deuren, trappen, wanden en plafonds. Als kroon op het werk monteert en plaatst hij/zij de houten elementen bij de klant. Hij/zij is een meester in maatwerk.   

Onze professionele docenten met jarenlange ervaring leiden je op tot een gedegen vakman. 

In de opleiding leer je het zelfstandig opmeten, vervaardigen, plaatsen, onderhouden en herstellen van alle binnenschrijnwerk. Dit gebeurt volgens een plan en een bestek. Tevens leer je een tekening maken, lezen en uitvoeren. Geleidelijk leer je zelfstandig en productief werken.

Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema Binnenschrijnwerker 600lestijden.
De cursist is door de pijl gebonden aan een verplichte volgorde in het traject.

Overzicht opleiding

Vooraf volg je de modules werkvoorbereiding hout + de module machinale houtbewerking samen.

  • In deze opleiding leer je eigen werkzaamheden en grondstoffen;
  • Je organiseert en plant de werkzaamheden houtbewerking. Je voert de controle uit over het transport, en de opslag van de grondstoffen en materialen.
  • Je leert de basiscompetenties voor het uitvoeren van houtbewerking met houtbewerkingsmachines, met aandacht voor het veilig instellen. Instellen, omstellen, bewerken, vergaren en afmonteren van onderdelen voor binnenschrijnwerk
  • Je voert ook manuele houtbewerking uit door middel van het manueel hanteren van gereedschap, hand gedreven houtbewerkingsmachines.
  • Je leert het samenstellen van een constructie met houten elementen bevestigen en aansluiten aan elkaar of aan de ruwbouw en afwerken van het binnenschrijnwerk,
  • Je leert binnenschrijnwerk zoals trappen, binnendeuren, lambriseringen, gordijnkasten, plinten, radiatorkasten, wanden, plafonds en houten vloerbedekking, aan de hand van een werkopdracht, te vervaardigen en te plaatsen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis vereist. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Twijfel je in welke module je kunt instappen? Neem contact op met onze secretariaten.

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.

Indien je nog Aanvullende algemene vorming volgt en slaagt in de beide opleidingen (AAV en de beroepsopleiding), dan kan je het inschrijvingsgeld terug krijgen van de beroepsopleiding.

Duur van de opleiding

Er zijn zowel dag- als avondopleidingen mogelijk.

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Met het certificaat van Binnenschrijnwerker, erkend door het Departement Onderwijs en Vorming je een job in de privésector of in openbare instellingen vinden.

Indien je deze opleiding met de opleiding Algemene Vorming combineert, behaal je het diploma secundair onderwijs  via het tweedekansonderwijs bij CVO Cursa (diploma secundair onderwijs erkend door het Departement Onderwijs en Vorming).  Kijk verder op deze website voor meer info.  

Extra informatie

Meer informatie kan je krijgen op de secretariaten waar deze opleiding wordt ingericht.