menu

Praktische info

Wil je leren hoe je pralines kunt maken, hoe je het beste chocolade kunt smelten en tempereren en hoe je een vulling zoals een praliné of ganache maakt? Dan is deze cursus iets voor jou. België staat wereldwijd bekend om zijn lekkere chocolade. Chocolade behoort tot de vergankelijke souvenirs van elke toerist die België bezoekt. Pralines, truffels, marsepein, prachtige suikerstukken, … al het lekkers van de wereld!
Dit allemaal leer je in onze cursussen.

Overzicht opleiding

Tijdens onze cursus chocolaterie leer je alle ins en outs van het werken met chocolade en verdiep je je in het vak van chocolatier. Beginners kunnen de beginselen leren tijdens de Basis Chocolaterie. In deze cursus leer je ook hoe je lekkere dessertkoekjes maakt.
‘Toetje op de taart’ is een prachtig chocolade pronkstuk.
Je wordt herinnerd als de dessertkoning(in) wanneer je met jouw chocolade pronkstuk het feestdiner afsluit!

Eenvoudige Chocoladeproducten

In deze module starten we met een basisproduct en gaan we de chocolade correct  verwerken en behandelen..
Enkele voorbeelden uit het programma:

  • chocoladetruffels
  • studentenhaver
  • orangettes
  • chocolade holfiguren
  • pralines met vulling
Dessertkoekjes

Er bestaan enorm veel verschillende soorten dessertkoekjes. Elk daarvan leer je op een specifieke manier maken en verwerken.
Je hebt geen basiskennis nodig. Je leert in deze lessenreeks verschillende technieken: uitrollen, uitsteken, spuiten, vullen, afwerken met chocolade. We maken samen de volgende soorten en leggen een uitgebreide basis aan waarmee jezelf verder aan de slag kunt.

  • petitfours
  • allerlei spuitmotieven met boter- en zanddegen,
  • kruidige koekjes, gemberkoekjes en speculaas,
  • koekjes op basis van marsepein,
  • hartige koekjes, zoute strikjes
  • assortiment amandelkoekjes zoals macarons tuilles, florentines…,
  • assortiment amandelbeslag zoals bokkenpootjes, spiegels, baisers..
  • We maken ook een assortiment gevulde koekjes. We bereiden vullingen op basis van chocolade, noten, fruit, boterroom…
Pralines

In deze module leer je verschillende grondstoffen zoals chocolade, marsepein, room, boter,... te verwerken tot de lekkerste pralines. De vullingen vragen meer vakkundigheid en de smaken worden specifieker.

Enkele voorbeelden uit het programma:

  • geënrobeerde marsepeinblokjes
  • pralines met praliné
  • cerisettes
  • kersenbonbon
  • ingekleurde pralines
Chocoladestukken

Als aanvulling op de module pralines leer je in deze module verschillende technieken om chocolade sierstukken en figuren te maken.
Enkele voorbeelden uit het programma:chocolade

  • bonbonnière
  • chocolade bloem
  • chocolade paasgarnituur
  • chocolade sleutels
  • chocolade presentatiestuk

Toelatingsvoorwaarden

Er is geen voorkennis vereist om te mogen starten aan deze opleiding. 
Voor meer informatie kan je altijd terecht op onze secretariaten of op onze infomomenten.

Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema chocoladebewerker 440 lestijden

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. De kostprijs van deze opleiding is 120€ per module van 80 lestijden. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Als je alle modules van deze opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Chocoladebewerker.

Extra info/ documenten

Meer info krijg je bij de coördinator Rudy Rampelberg
rudy.rampelberg@cursa.be 0496 12 43 49

Secretariaat Michel Dierickx
michel.dierickx@cursa.be 011 30 77 71

Secretariaat open : maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
15u tot 21u