menu

Praktische info

Digitale fotografie is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Haast iedereen is de trotse bezitter van een digitaal toestel. Weinigen weten echter de mogelijkheden van hun toestel optimaal te benutten.

Foto’s maken kan iedereen, maar een goede foto maken? Dat leer je bij Cursa!

Overzicht opleiding

Onze opleiding fotografie is niet in elke vestiging hetzelfde. Op bepaalde locaties heeft CVO Cursa de studiebevoegdheid voor het inrichten van cursussen fotografie onder de structuur "Fotograaf", en op andere locaties kunnen we digitale fotografie inrichten onder het studiegebied "Grafische Technieken". Inhoudelijk kan er zich dus een lichte wijziging voordoen. Informeer je op het secretariaat of via de leerkracht, als het schema en inhoudelijk programma voor jou van belang is.

Bij ons leer je tijdens de lessen stapsgewijs je fotocamera beter te gebruiken. Je wordt niet alleen een betere fotograaf maar je gaat ook snel iedereen kunnen verrassen met de “profi-look” van je gemaakte foto’s.

Je ontdekt stapsgewijs de veelzijdigheid van je digitale camera.
Je leert bewuster alle instellingen te gebruiken voor het maken van portretten, landschapsfoto’s, macro-opnames, enz.
Je leert kijken naar de omgeving, het licht, het lijnenspel … en maakt op die manier betere composities en mooiere foto’s.
Je leert enkele softwarepakketten gebruiken waarmee je je foto’s kunt beheren en bewerken: kleur en contrast verbeteren, storende elementen verwijderen, omzetten in zwart/wit, werken met lagen, …
Je krijgt uiteraard tal van handige tips en tricks mee van onze ervaren lesgevers.

Digitale Fotografie 1, 2 en 3 (Grafische technieken)

Je leert tijdens de verschillende modules je camera bedienen en je leert uitvoerig de technieken van het digitale fotograferen. Je verneemt alles over belichting, kleuren, scherpte en scherptediepte, witbalans,… en nog veel meer. We leren je hoe je foto’s via een softwarepakket kunt bewerken en verbeteren.

Basis Foto A (Fotograaf)

Heb je problemen met het instellen van je camera? Bekom je niet het resultaat dat je voor ogen hebt? Stapsgewijs ontdekken we de werking van het fototoestel en streven we naar een manuele bediening. We leren de beelden overzetten op de computer en starten met digitale beeldverwerking in Photoshop. De basisbeginselen worden aangeleerd die belangrijk zijn om je foto’s te verbeteren.

Basis Foto B (Fotograaf)

We verdiepen ons verder in de mogelijkheden, die digitale fotografie te bieden heeft. We duiken de studio in en leren werken met studioverlichting. Ook bezoeken en fotograferen we interessante locaties. We gaan aan de slag met een gevarieerd aanbod aan opdrachten. Iedere opdracht wordt onder begeleiding digitaal bewerkt en besproken.

Verwerking Foto A (Fotograaf)

Wil je graag stap voor stap leren hoe je je vakantie-, familie- of professionele foto’s snel en efficiënt kunt beheren en bewerken? In deze module tonen we hoe je aan de slag kunt gaan met RAW bestanden, hoe je retouches moet aanbrengen en hoe je storende elementen kunt wegwerken. Je leert je foto’s klaarmaken voor print, presentatie of website.

Verwerking foto B (Fotograaf)

Heb je reeds enige kennis van fotobewerking en wil je nu leren hoe je je foto’s op professionele manier kunt bewerken? Dan is deze module iets voor jou. Je leert hoe je in Adobe Photoshop je beelden kunt combineren en hoe je ze lokaal kunt aanpassen. We verdiepen ons in fotoretouches, speciale effecten en beeldmanipulaties. Kortom deze module is voor iedereen die graag fotografeert en foto’s bewerkt volgens zijn eigen workflow.

Foto analyse (Fotograaf)

(Stromingen in de fotografie)
In deze module bekijken we de tijdslijn van de fotografische evolutie. We gaan op zoek naar belangrijke stromingen die vandaag nog altijd een impact hebben op de manier waarop wij met beeld omgaan. Door kennis te maken het werk van invloedrijke fotografen te leren kennen kunnen die gebruiken als een fascinerende inspiratiebron en een must voor wie meer inzicht wil krijgen in de wereld van het fotografisch beeld. Door doelgerichte foto-opdrachten leren we een eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Foto Ruimte (Fotograaf)

(Architectuur-, interieur- en landschapsfotografie)
Binnen dit module verkennen we de verschillende facetten van een ruimte: de ligging, de belichting en de opbouw van het beeld. Dit kan gaan over een gebouw of interieur maar ook over een (stad) landschap. Aan de hand van heel wat praktische opdrachten oefenen we dit in. Deze module leert ons het werkterrein fotografisch verkennen, een ruimte creatief benaderen en die ten volle benutten.

Foto actie(Fotograaf)

(Sport- en reportagefotografie)
Aktie en beweging zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse fotografie maar hoe In deze module leren we hoe we beweging kunnen vatten en een tijdsverloop kunnen weergeven met foto’s. Na deze module kunnen we creatief en doelbewust omgaan met sluitertijden. We vertellen een verhaal aan de hand van beelden. We spelen in op snel wisselende situaties. Uiteraard komen zowel camera-, opname-, als belichtingstechnieken via praktische en oefeningen aan bod.

Foto materie (Fotograaf)

In de module materie leer je beelden opbouwen, geslaagde composities maken met objecten en interessante sferen creëren met behulp van licht. We zullen in praktijkgerichte oefeningen experimenteren met licht en schaduw met behulp van de juiste lichtbronnen. Je leert niet enkel de technische kant van studiofotografie, je verwerft ook inzicht in diverse lichtsituaties om zo creatieve en sfeervolle foto’s te maken.

Foto mens (Fotograaf)

In een gevorderd stadium, gaan we ons verder verdiepen in diverse belichtingstechnieken. De mens staat hier centraal. Zowel op locatie als in studio, ligt de focus op portret. De veelzijdigheid van deze tak van de fotografie, maakt dat de mogelijkheden onuitputtelijk zijn. We bekijken welke factoren bepalend zijn, om een goed resultaat te bekomen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Digitale fotografie onder: Grafische technieken

Je kan zonder voorkennis starten in de module digitale fotografie 1. Je moet telkens voorkennis bewijzen van het voorgaande jaar vooraleer in een hogere module in te stappen.

Fotografie onder: Fotograaf

Je kan zonder voorkennis starten in de modules: Basis foto A, Basis foto B, verwerking foto A, verwerking foto B, en Foto analyse. Voor de andere modules is een voorkennis vereist. Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Opleidingsstructuur en modules

Digitale fotografie onder: Grafische technieken

Fotografie onder: Fotograaf

Inschrijvingskosten

U betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd.
De kostprijs van een module van 60 lestijden onder "grafische technieken" kost 90€ per module.
De kostprijs van een module van 80 lestijden onder "fotografie" kost 120€ per module.
Indien u recht heeft op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.

Instapmomenten

Er is zowel de mogelijkheid om in te stappen in september als in februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor een cursus.

Studiebewijs

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding.
Als je binnen Fotograaf alle modules hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Fotograaf.

Extra info/ documenten

/

Praktische info

Binnen dit vakgebied vind je verschillende modules waaronder:

  • Digitale fotografie
  • Lightroom
  • Autocad
  • ...

Sommige modules kunnen volledig in afstandsonderwijs gevolgd worden, zie rooster.

Nieuw Autocad

Wil je een nieuwe carrière beginnen als CAD-tekenaar?
Dan is deze populaire cursus het ideale startpunt om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. CAD-tekenaar is nog steeds een knelpuntberoep.

In de beginnerscursus leer je volwaardig 2D-tekeningen maken. Het is vooral een praktijkgerichte aanpak met de nadruk op concrete opdrachten. Dit maakt het ook bij uitstek een ideale cursus om vanop afstand te volgen indien contactonderwijs niet mogelijk is.
Onder professionele begeleiding van een ervaren CAD-docent word je stapsgewijs ingewijd in de boeiende wereld van de CAD-tekenaar. Er worden verschillende onderwerpen behandeld, zodat zowel hout, bouw, mechanica of andere bedrijfstakken aan bod komen.

Vanaf 1 februari starten we met onze opleiding Autocad voor beginners.
Wens je meer info over deze (afstands)lessen? Stuur een mailtje naar guy.claes@cursa.be