menu

Praktische info

Ben je gepassioneerd door foto, video en audio? Wil je graag aan de slag gaan met D-tekeningen of 3D-animaties? Denk je aan een job in de creatieve sector? Dan moet je bij de opleiding multimedia-operator zijn. Je maakt kennis met heel wat aspecten van digitale beeldvorming: foto, video en 3D-tekeningen en -animaties. Je krijgt een stevige basisopleiding en leert de nieuwste technieken.

Met een diploma multimedia-operator op zak kan je tewerkgesteld worden binnen de creatieve sector of heb een uitstekende basis om verder te studeren in een creatieve richting zoals film en documentaire, animatiefilm, grafische kunsten, reclamevormgeving, enz.

 

Opleidingsstructuur en modules 

Structuurschema multimedia-operator 900 lestijden.
Je bent door de pijl gebonden aan een verplichte volgorde in het traject. 

Overzicht modules

●    3D animatie 1

In deze module leer je werken met het programma After Effects. Je begint met eenvoudige animaties door gebruik te maken van de eigenschappen Position, Rotation, Scale en Opacity. Verder leer je verschillende effecten waarmee je jouw animatie verder kan opsmukken. Alles wordt uiteindelijk omgezet in een filmpje dat je aan al je vrienden kan tonen.

  • 3D animatie 2

In deze module werken we verder aan mee uitgebreide animaties. Hier zullen we ook gebruik maken van deeltjessystemen die het geheel nog een extra dimensie geven. Maak je favoriete reclame, intro van een programma of videoclip en deel ze met de rest van de wereld.

  • 3D tekenen

In deze module ga je aan de slag met Blender. Met dit gratis programma kan je jouw eigen 3D-wereld creëren. Je kan je eigen figuren en objecten aanmaken en je kan ook je vriend of vriendin boetseren. Deze kan je ook nog voorzien van animaties zodat je 3D-objecten echt tot leven komen

  • Audiobewerking 1

In deze module krijg je een introductie tot het vastleggen, bewerken en exporteren van audio. De mogelijkheden van hardware en software worden toegelicht.

Na deze module kan je:
- de juiste hardware kiezen;
- de juiste software kiezen
- de geluidsinstellingen van het besturingssysteem aanpassen;
- standaardbewerkingen uitvoeren op audiotracks.

  • Basis multimedia

In deze module maakt je kennis met de wereld van de multimedia. Je  leert de verschillende apparaten, software, bestandsformaten en media kennen. 

Na deze module kan je:
- multimedia-apparaten aansluiten;
- gegevensdragers gebruiken;
- de juiste software kiezen;
 - het meest geschikte bestandsformaat kiezen.

  • Digitale beeldverwerking

Zoals het er nu uitziet, neemt de digitale beeldverwerking de conventionele beeldverwerking voor het grootste deel over. Vandaag kunnen beeldsystemen digitale beeldinformatie op allerlei manieren bewerken. De digitale beeldverwerker kan ingescande of geïmporteerde beelden corrigeren of beeldmanipulaties verrichten. Hij moet ook in staat zijn de beelden in het geschikte bestandsformaat door te sturen naar het volgende productiestadium.

Je neemt kennis van de elementaire begrippen van Adobe Photoshop.  Je krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.

Na deze module kan je:
- basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen;
- een eenvoudig beeldbestand bewerken, corrigeren en het in het juiste bestandsformaat opslaan.

  • Digitale fotografie 1

In deze module ga je de basisbeginselen van de digitale fotografie aangeleerd krijgen. Deze omvatten het kennen en beheersen van de mogelijkheden van de digitale fotografie en de digitale camera. Er wordt daarnaast ook aandacht besteed aan een aantal fundamentele begrippen uit de wereld van de fotografie.

Na deze module kan je:
- een digitaal fototoestel bedienen;
- kleine correcties uitvoeren op de foto’s.

  • Grafische vormgeving 1

De module “Grafische vormgeving 1”behandelt summier de manier waarop een ontwerp wordt vormgegeven.

In deze module wordt een basis aan tekentechnieken aangeboden. Door de opmars van non-printproducten moet de hedendaagse vormgever ook zijn ideeën met digitale technieken kunnen realiseren. Hij moet hiervoor de specifieke software en hardware kunnen bedienen.  Naast de nodige aandacht voor het ontwerpen en het presenteren van de ontwerpen vormt taal een belangrijk aandachtspunt in deze module

Je neemt kennis van de elementaire begrippen van Adobe Indesign. Je krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.

Na deze module kan de cursist:
- basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen;
- een eenvoudig grafisch ontwerp maken en het in het juiste bestandsformaat opslaan.

  • Interfacedesign

In deze module werk je verder met Wordpress. Je zal gebruik maken van verschillende thema’s om je website een mooie lay-out mee te geven. Ook zullen de beginselen van ontwerp, kleur- en lettergebruik uitvoerig besproken worden. Daarna zal je zelf aan de slag gaan met themabouwers en jouw eigen thema samenstellen voor een website.

  • Non-print producties

In deze module leer je werken met Indesign. Je zal interactieve pdf’s maken alsook epubs. Hierin zal je zien hoe je afbeeldingen, tekst en figuren kan invoegen. Maar ook formulieren en video’s komen aan bod. Na deze module kan je jouw eigen online folder of ebook samenstellen.

  • Non-print scripting

In deze module leer je de basis van het programmeren. We starten met een eenvoudige programmeertaal ‘html’. In deze taal kan je eenvoudige websites maken. Vervolgens gaan we verder werken in Javascript en JQuery, zodat je wat interactiviteit kan toevoegen aan je website. Als er nog tijd overblijft, wagen we ons ook aan de beginselen van php en mysql en gaan we de echte programmeurs achterna.

  • Videobewerking 1

In deze module leer je om de ingebouwde programmeertaal in het multimediapakket te integreren. Je leert alle technische en artistieke aspecten aan om een kleine, eenvoudige videomontage te maken, samen met enkele basisbegrippen van het filmmaken. 

Na deze module kan je:
- een eenvoudige videomontage maken.
Je leert werken met het videobewerkingsprogramma Adobe Première.

  • Videobewerking 2

Je leert de verdere technische en artistieke aspecten om een gevorderde videomontage te maken aan de hand van aangeleverde beelden maar ook zelf gemaakte videobeelden. Waarbij de aandacht uitgaat naar de eigen creativiteit.

Na deze module kan je:
- een korte video filmen, een videoproductie samenstellen  en gevorderde videomontage maken.
Je leert het videobewerkingsprogramma Adobe Première nog beter kennen..

  • Webanimatie 1

Om eenvoudige webanimaties te maken, maakt men gebruik van speciale softwarepakketten zoals Adobe Animate & Character Animator. Doel van deze module is het in de praktijk grondig inoefenen van deze pakketten voor eenvoudige interactieve producten. Dit vraagt creativiteit, organisatietalent, technisch inzicht en een goed beoordelingsvermogen voor de kwaliteit van halfproducten en eindproducten.

Na deze module kan je eenvoudige webanimaties aanmaken en invoegen in een webpagina.

  • Websiteproductie 1

In deze module ga je aan de slag met Wordpress en Elementor en leer je op een eenvoudige manier een professionele website maken.

Voorkennis toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis vereist. Personen die al voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules. Voor sommige modules moet je wel de volgtijdelijkheid respecteren( zie pijlen verplichte volgorde in het traject).

Twijfel je in welke module je kan instappen? Neem contact op met onze secretariaten. 

Duur van de opleiding

1,5 tot 2 jaar opleiding overdag en avond. 

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari. Ben je te laat ? Je kan altijd nog inschrijven voor 1/3 van de cursustijd verlopen is. Informeer hiervoor op het secretariaat. Best is de start niet te missen!

Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Met het certificaat van Multimediaoperator, erkend door het Departement Onderwijs en Vorming kan je aan de slag in de privé-sector of in openbare instellingen.

Indien je deze opleiding met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming combineert, behaal je het diploma secundair onderwijs via het Tweedekansonderwijs bij CVO Cursa (diploma secundair onderwijs erkend door het Departement Onderwijs en Vorming).  Kijk verder op deze website voor meer info. 

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.

Indien je nog Aanvullende algemene vorming volgt en slaagt in de beide opleidingen (AAV en de beroepsopleiding), dan kan je het inschrijvingsgeld van de beroepsopleiding terug krijgen.

Extra informatie

Meer informatie kan je krijgen op het secretariaat van Campus Noorderpark, Lommel waar deze opleiding wordt ingericht.

Contactpersoon : mevr. Sylvia Poorters sylvia.poorters@cursa.be of 0476 36 99 89

Praktische info

The best design is the simpelest one that works.

Albert Einstein

Webdesigner

In de opleiding “Webdesigner” worden basisvaardigheden en -technieken aangeleerd met betrekking tot het ontwerpen en aanmaken van websites. Deze technieken maken een gevarieerde, functionele en creatieve interactie in internettoepassingen mogelijk.

Wat leer je?

In de opleiding leer je eerst hoe een ontwerp wordt vorm gegeven aan de hand van softwareprogramma’s, zoals Illustrator en Photoshop. Je leert luisteren naar klanten, zodat je ideeën kan uitwerken tot een concept. Vervolgens leer je dan interactieve websites met complexe animaties aanmaken, publiceren en onderhouden. Tijdens het hele proces verlies je de gebruiksvriendelijkheid niet uit het oog.

Overzicht van de modules

Download hier het structuurschema. (of Klik hier voor het structuurschema)

Duurtijd

Je kan deze opleiding volgen in dagonderwijs. De duurtijd van de opleiding is 1 jaar, waarbij je twee dagen per week les volgt. Combineer je deze opleiding met AAV dan kan je de opleiding ook afronden in 1 jaar, maar dan heb je 5 dagen per week les. Het traject verkorten kan aan de hand van vrijstellingen. Uiteraard is ook een traject op maat mogelijk.

Lesplaats

Deze opleiding kan je volgen bij CVO Cursa in Hasselt.

Toelatingsvoorwaarden / voorkennis

Er is geen voorkennis vereist om te starten aan deze opleiding. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Studiebewijs

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Administratief Medewerker Onthaal. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Kostprijs

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs € 1,50/ lestijd. Het inschrijvingsgeld voor deze opleiding is begrensd tot € 300 inschrijvingsgeld per semester.
Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), betaal je uiteraard minder.

Indien je slaagt voor AAV en deze beroepsgerichte opleiding en dus een diploma secundair onderwijs behaalt, wordt je inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.

Wanneer je 25 jaar of jonger bent, heb je nog steeds recht op behoud van kinderbijslag, als je ten minste voor 17 lestijden per week inschrijft. 

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september. Klik rechts bovenaan op het rooster om een afspraak te maken met de coördinator voor een intakegesprek.

Het uurrooster is beschikbaar via het secretariaat. De modules worden niet buiten het TKO aangeboden

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Sofie Engelen (011 42 90 17 of tkohasselt@cursa.be)

Praktische info

Digitale fotografie is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Haast iedereen is de trotse bezitter van een digitaal toestel. Weinigen weten echter de mogelijkheden van hun toestel optimaal te benutten.

Foto’s maken kan iedereen, maar een goede foto maken? Dat leer je bij Cursa!

Overzicht opleiding

CVO Cursa biedt zowel de opleiding fotografie aan die leidt tot het diploma secundair onderwijs 'Fotograaf', als de ver doorgedreven cursussen digitale fotografie. Het is zelfs mogelijk om vanuit deze cursussen digitale fotografie alsnog het diploma fotograaf te behalen mits een aantal extra cursussen.

Bij ons leer je tijdens de lessen stapsgewijs je fotocamera beter te gebruiken. Je wordt niet alleen een betere fotograaf maar je gaat ook snel iedereen kunnen verrassen met de “profi-look” van je gemaakte foto’s.

Lightroom

Lightroom Classic is hét fotobewerkingsprogramma om al de handelingen die je met je foto’s uitvoert op je computer binnen één werkruimte te houden.

Je organiseer je beelden (modules Bibliotheek en Kaart), je maakt algemene en plaatselijke aanpassingen op de foto’s (module Ontwikkelen) en je deelt de resultaten met je vrienden, je familie of de rest van de wereld (modules Boek, Presentatie, Afdrukken en Web) met één programma: Lightroom Classic.

Lightroom 1 - digitale beeldverwerking 1

Doel

In deze module leer je met het fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom Classic (Nederlandstalige versie) werken. Dit programma is, samen met Photoshop, de professionele standaard voor beeldbewerking.

We starten vanaf nul (voorkennis van Lightroom is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk) en verkennen al de mogelijkheden van het programma 

Inhoud
  • Foto’s importeren
  • Foto’s ‘beheren en beheersen’ met trefwoorden, vlaggen, sterren en kleurenlabels
  • Foto’s ontwikkelen met de nadruk op portret, landschap en architectuur
  • Foto’s op een kaart plaatsen
  • Een boek vormgeven
  • Een presentatie met muziek maken
  • Foto’s afdrukken
  • Foto’s op het web presenteren
  • Lightroom combineren met Photoshop 
Voorkennis
  • Basiskennis van pc
  • Mappen aanmaken en beheren
  • Basiskennis fotografie
  • Initiatief nemen en beschikken over een dosis creativiteit 
Software

Adobe Lightroom Classic 

Prijs
  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

* Het materialengeld wordt betaald bij aanvang  van de opleiding en kan variëren.
** De juiste totale prijs is de prijs bij de inschrijving. 

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Lightroom Project - Programma Upgrades

Doel

De opgedane kennis van Lightroom 1 ga je toepassen en verfijnen. Je werkt met foto’s die je zelf maakt tijdens de cursus.
Met 4 grote ‘workflow-oefeningen’ leer je jouw foto’s sneller en efficiënter verwerken. Na het importeren en organiseren (Modules Bibliotheek en Kaart) ga je de foto’s verbeteren en aanpassen (Module Ontwikkelen) om ze nadien te tonen aan je familie en vrienden of aan de rest van de wereld (Modules Boek, Presentatie, Afdrukken en Web). 

Inhoud

De module Lightroom Project is opgebouwd rond 4 opdrachten:

  1. Portretfotografie
  2. Architectuurfotografie
  3. Landschapsfotografie
  4. Reisfotografie

Elke opdracht wordt in een (professioneel) kader geplaatst en theoretisch ingeleid. De opdracht ‘portret’ gebeurt in de studio. De 3 overige opdrachten (architectuur, landschap, stadsreportage) zijn op locatie. Als je deze module ’s avonds volgt kan het zijn dat deze uitstappen noodgedwongen (licht!) naar het weekend verschuiven.

Na elke ‘fotografeer-moment’ volgen er minstens 2 lessen waarin je jouw foto’s afwerkt in Lightroom Classic. Volgende onderdelen komen allicht aan bod:

  • Basis kleurbeheer en het kalibreren van de monitor
  • Het op de kaart plaatsen van foto’s (met gps of smartphone)
  • Aandachtspunten bij het ‘correct’ ontwikkelen van een foto
  • Sneller werken met ‘automatische synchronisatie’
  • Werken met ‘virtuele kopiëen’
  • Perspectiefcorrectie bij architectuur
  • Detail krijgen in de lucht bij een landschap
  • Het retoucheren van een portret
  • Omzetten naar zwart-wit bij straatfotografie
  • Exporteren naar een gevraagd formaat
  • Het maken van een ‘fine art print’
  • Contactafdrukken maken na een fotosessie portret
  • Een fotopakket maken
  • Een presentatie met muziek maken van je reisreportage
  • Een boek maken 

Voorkennis

De cursist moet de 1ste module Lightroom gevolgd hebben. De cursist heeft minstens Fotografie module 3 afgewerkt. 

Software

Adobe Lightroom Classic 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Digitale fotografie en fotobeheer

Je leert hier:

Instructies voor het correct houden van jouw camera, waarmee je scherpe foto’s kunt maken.
Goed advies voor het kiezen van het juiste objectief voor elke situatie.
Het nodige vertrouwen om de belangrijkste camera-instellingen op het juiste moment correct te wijzigen, waardoor je steeds weer perfecte foto’s kunt maken.
De mogelijkheid om foto’s samen te stellen die goed uitgebalanceerd zijn en zeer aangenaam voor het oog.
De vaardigheid om creatieve fotografische kansen te ontdekken die ervoor zorgen dat je foto’s zich onderscheiden van de rest.
De mogelijkheid om verbluffende foto’s te maken die verhalen vertellen over je vakanties, avonturen en functies, en die herinneringen vastleggen in het proces.

Digitale fotografie en fotobeheer 1 - digitale fotografie 1

Doel

Het doel van de cursus is dat de cursist zijn camera leert kennen via de halfautomatische programma’s en op zo’n manier instelt dat de belichting en compositie een mooier beeld opleveren. De gemaakte foto’s worden op de computer gezet, bewerkt en verwerkt in een presentatie.

Inhoud

De cursus bevat twee delen.

  • Enerzijds leert de cursist met zijn camera werken. De basisfuncties en technische mogelijkheden van de camera worden uitgelegd aan de hand van de automatische en halfautomatische programma’s van het toestel. Tijdens het leren instellen van de camera wordt de cursist bewust gemaakt van de compositie en de lichtinval.
  • Anderzijds is er ook oog voor het computergedeelte. Worden de foto’s thuis afgedrukt of ga je ze online aanleveren? De gemaakte foto’s worden verwerkt in een diavoorstelling enz.

Voorkennis

De cursist kan vlot werken met de computer. Mappen aanmaken en beheren zit in de vingers. Het internet kan makkelijk geraadpleegd en gebruikt worden. 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, Toestel met minimum opnameprogramma’s (portret, landschap, nacht, macro,…), liefst halfautomaatstanden.

* Het materialengeld wordt betaald bij aanvang  van de opleiding en kan variëren.
** De juiste totale prijs is de prijs bij de inschrijving.

Studieduur

60 lestijden = 1 semester 

Digitale fotografie en fotobeheer 2 - digitale fotografie 2

Doel

Het doel van de cursus is dat de cursist zijn toestel volledig manueel kan instellen met oog voor de compositie. Ook kan hij met een fotobewerkingsprogramma foto’s verbeteren en ordenen.

Inhoud

Deze cursus is bedoeld voor mensen die hun digitaal fotografietalent, kennis en vaardigheden naar een volgend niveau willen tillen.

  • In deze module komen we meer te weten over het volledige manueel werken met de camera, de verschillende lichtmetingen, lenzen en filters, zwart-wit en kleurenfotografie, portretfotografie, enz.
  • Ordenen van foto’s, digitaal bewerken en manipuleren van beelden gaan we leren met het programma Adobe Lightroom Classic.

Deze cursus is zeer praktijkgericht en zit boordevol handige tips voor meer adembenemende beelden.

Voorkennis

Digitale fotografie en fotobeheer 1, of beschikken over de volgende kennis en vaardigheden (halfautomaten,...) 

Software

Adobe Lightroom Classic

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, toestel met minimum opnameprogramma’s (portret, landschap, nacht, macro,…), liefst halfautomaatstanden.

* Het materialengeld wordt betaald bij aanvang  van de opleiding en kan variëren.
** De juiste totale prijs is de prijs bij de inschrijving. 

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

 

Digitale fotografie en fotobeheer 3 - digitale fotografie 3

Doel

De cursist kan na deze cursus fotograferen in RAW en deze foto’s bewerken in Adobe Lightroom Classic. Er wordt kennisgemaakt met studiofotografie, fotograferen in HDR enz 

Inhoud

  • Tijdens deze module gaat de cursist fotograferen in RAW en ontwikkelt de cursist inzicht in het dynamisch bereik.
  • HDR (High Dynamich Range) foto’s worden gemaakt.
  • Ook panoramafotografie wordt uitgetest.
  • Er wordt gewerkt met natuurlijk licht, om vervolgens ook de studio in te duiken.
  • In de studio stelt de cursist het nodige materiaal op, meet het licht met een lichtmeter en stelt de camera in.
  • De foto’s worden achteraf bewerkt in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom Classic.

Voorkennis

De cursist dient geslaagd te zijn voor de modules Digitale fotografie en fotobeheer 1 en 2; of hij beschikt over de volgende kennis en vaardigheden: de camera kan manueel ingesteld worden; Adobe Lightroom Classic kan gebruikt worden en uitgebreide kennis van diafragma, sluitertijd, iso,… 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, toestel met manuele functie.

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Digitale fotografie en fotobeheer 4 - digitale fotografie 2

Doel

In deze module leer je zelfstandig werken, in de studio maar ook daarbuiten. Je leert om in de studio portretten en high key en low key foto’s maken. De techniek rond HDR wordt verder uitgediept. Je leert er ook werken met de externe flits. 

Inhoud

  • Verdieping van HDR
  • Werken met de ingebouwde en externe flits
  • Studiofotografie: high key, low key en portretten
  • Stroboscopisch licht
  • Presenteren van een foto een echte passepartout
  • In RAW fotograferen

Voorkennis

Geslaagd zijn voor de modules 1, 2 en 3 of manueel instellingen kunnen maken op de eigen camera. Een eenvoudige studio-opstelling kunnen opbouwen. Een eenvoudige HDR kunnen maken. 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, toestel met manuele functie 

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Digitale fotografie en fotobeheer 5 - digitale beeldverwerking 1

Doel

Landschapsfotografie, macro, portretten,… je komt het allemaal tegen in deze module. Er komen verschillende thema’s voorbij die jou helpen om je kennis verder te verruimen. Je leert er om zelfstandig te werken en je eigen creativiteit te gebruiken. 

Inhoud

  • Portret: verschillende belichtingstechnieken (Rembrandt, butterfly, edge lighting)
  • Een officiële pasfoto maken
  • Landschapsfotografie
  • Nachtfotografie
  • Opdrachten rond water (druppels)
  • Architectuurfotografie (compositietechnieken)
  • Urbexfotografie
  • Macrofotografie 

Voorkennis

Geslaagd zijn voor de modules 1, 2, 3 en 4 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, Toestel met minimum opnameprogramma’s (portret, landschap, nacht, macro,…), liefst halfautomaatstanden.

* Het materialengeld wordt betaald bij aanvang  van de opleiding en kan variëren.
** De juiste totale prijs is de prijs bij de inschrijving. 

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Digitale fotografie en fotobeheer 6 - digitale beeldverwerking 1

Doel

Deze module betekent dat je ondertussen vlot zelfstandig werken en je creativiteit kan botvieren op diverse thema’s. Het bestaat uit een mooie mix tussen opnames in studio en foto’s nemen op locatie. Je ben niet bang meer van de diverse technieken die je ter beschikking hebt. 

Inhoud

  • Architectuur, lettend op de lichtinval
  • Interieurfotografie
  • Het blauwe uur
  • Sterrensporen
  • Huwelijksfotografie
  • Strobist op locatie, zowel binnen als buiten
  • Glas in de studio
  • Metaal in de studio.

Bij elke opdracht zullen we enkele bewerkingstechnieken zien in Lightroom Classic en/of Photoshop.

Voorkennis

Geslaagd zijn voor de modules 1, 2, 3 ,4 en 5. 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, toestel met minimum opnameprogramma’s (portret, landschap, nacht, macro,…), liefst halfautomaatstanden. 

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Digitale fotografie en fotobeheer 7 - digitale fotografie 3

Doel

Deze module betekent dat je al een hele weg hebt afgelegd, je kan ondertussen vlot zelfstandig werken en je creativiteit wordt niet meer beperkt door de techniek. 

Inhoud

  • Groepsfoto
  • Straatfotografie
  • Sport
  • Mode
  • Schilderen met licht
  • Glas in de studio
  • Blinkend metaal in de studio
  • Huisdieren
  • Water in de studio (wijnglas, vallend fruit in water)

Bij elk van deze opdrachten zullen we enkele bewerkingstechnieken zien in Lightroom Classic en Photoshop. 

Voorkennis

Geslaagd zijn voor de modules 1, 2, 3, 4, 5 en 6. 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel, kabel of kaartlezer, handboek fototoestel, Toestel met minimum opnameprogramma’s (portret, landschap, nacht, macro,…), liefst halfautomaatstanden.

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Flitsfotografie

Doel

Leren werken met de externe flits op de camera en los van de camera. 

Inhoud

De externe flits staat centraal in deze module. De technische aspecten worden gekoppeld aan creatieve opdrachten in de studio en op locatie.

Komen zeker aan bod:

  • Werken met de ingebouwde flits.
  • Fotograferen met de externe flits op de camera.
  • Fotograferen met de externe flits los van de camera.
  • Reportagefotografie op locatie.
  • Portret in de studio en op locatie.
  • Werken met zenders en ontvangers.
  • Schilderen met flitslicht.
  • Mengen van flitslicht en omgevingslicht.
  • Trage synchronisatie, high-speed sync en synchronisatie op het tweede gordijn.
  • Het moduleren van flitslicht met paraplu, softbox, snooth, grid…
  • Werken met kleurengels

Voorkennis

Iedereen kan instappen maar je zult pas echt genieten van deze cursus als je een basiskennis van fotografie hebt. Best heb je 3 modules fotografie achter de rug. 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld 

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Zwart-wit fotografie

Doel

Leren kijken en fotograferen in functie van zwart-wit. Foto’s omzetten naar zwart-wit met behulp van Lightroom Classic, Photoshop en Nik Software. 

Inhoud

In de module zwart-witfotografie behandelen we een aantal takken in de fotografie die het ook goed doen in zwart-wit. Om deze delen toe te lichten richten we ons blik op de meesters van de fotografie. Welke fotografen zijn bekend geworden door hun sprekende portretten? Wie blonk uit in sociale fotografie of straatfotografie?

Na een fotosessie, al dan niet op locatie, worden de RAW’s bewerkt. Eerst zorgen we ervoor dat de foto’s goed zijn in kleur. Daarna zetten we ze om naar zwart-wit met behulp van Lightroom Classic of Photoshop. Om het beeld te vervolmaken halen we er ook nog Nik Software bij. 

Voorkennis

De cursist moet minstens geslaagd zijn voor de modules fotografie 1 tot en met 3 of beschikken over de kennis van RAW, sluitertijd, diafragma, ISO en vertrouwd zijn met Lightroom Classic. 

Software

Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop, Google Nik Collection 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Fotografie met Photoshop 

Doel

In deze module gaan we de zelf gefotografeerde beelden combineren in Photoshop om zo unieke creaties te maken.

Inhoud

In deze module ontdekken we de kracht van Photoshop. Hoe kunnen we nog beter expressie geven aan het beeld. We leren basis werken met filters, lagen, bijzondere effecten, ...

  • Fotograferen in de studio, portretten, reproducties, stilleven
  • Fotograferen op locatie, landschappen, natuur, macro, levitation

PHOTOSHOP

  • laagmaskers
  • uitknipmaskers
  • penselen
  • tekstgereedschap
  • aanpassingslagen
  • laagstijlen
  • filters
  • retoucheren

Voorkennis

Geslaagd zijn voor de modules 1, 2, 3 in digitale fotografie
Geslaagd zijn voor de modules 1 en 2 in Photoshop 

Software

Photoshop 

Prijs

  • Inschrijvingsgeld: € 90
  • Materialengeld

Benodigdheden:
Digitaal fototoestel

Studieduur

60 lestijden = 1 semester

Instapmomenten

Deze cursussen hebben instapmomenten in september en februari. Schrijf je tijdig in !

Studiebewijs

Voor elke module die je afwerkt krijg je een attest of deelcertificaat.

Extra informatie

Meer informatie kan je krijgen op de secretariaten (Lommel) waar deze cursussen wordt ingericht.

Praktische info

Ben je gepassioneerd door foto, video en audio? Wil je graag aan de slag gaan met D-tekeningen of 3D-animaties? Denk je aan een job in de creatieve sector? Dan moet je bij de opleiding multimedia-operator zijn. Je maakt kennis met heel wat aspecten van digitale beeldvorming: foto, video en 3D-tekeningen en -animaties. Je krijgt een stevige basisopleiding en leert de nieuwste technieken.

Met een diploma multimedia-operator op zak kan je tewerkgesteld worden binnen de creatieve sector of heb een uitstekende basis om verder te studeren in een creatieve richting zoals film en documentaire, animatiefilm, grafische kunsten, reclamevormgeving, enz.

 

Opleidingsstructuur en modules 

Structuurschema multimedia-operator 900 lestijden.
Je bent door de pijl gebonden aan een verplichte volgorde in het traject. 

Overzicht modules

●    3D animatie 1

In deze module leer je werken met het programma After Effects. Je begint met eenvoudige animaties door gebruik te maken van de eigenschappen Position, Rotation, Scale en Opacity. Verder leer je verschillende effecten waarmee je jouw animatie verder kan opsmukken. Alles wordt uiteindelijk omgezet in een filmpje dat je aan al je vrienden kan tonen.

  • 3D animatie 2

In deze module werken we verder aan mee uitgebreide animaties. Hier zullen we ook gebruik maken van deeltjessystemen die het geheel nog een extra dimensie geven. Maak je favoriete reclame, intro van een programma of videoclip en deel ze met de rest van de wereld.

  • 3D tekenen

In deze module ga je aan de slag met Blender. Met dit gratis programma kan je jouw eigen 3D-wereld creëren. Je kan je eigen figuren en objecten aanmaken en je kan ook je vriend of vriendin boetseren. Deze kan je ook nog voorzien van animaties zodat je 3D-objecten echt tot leven komen

  • Audiobewerking 1

In deze module krijg je een introductie tot het vastleggen, bewerken en exporteren van audio. De mogelijkheden van hardware en software worden toegelicht.

Na deze module kan je:
- de juiste hardware kiezen;
- de juiste software kiezen
- de geluidsinstellingen van het besturingssysteem aanpassen;
- standaardbewerkingen uitvoeren op audiotracks.

  • Basis multimedia

In deze module maakt je kennis met de wereld van de multimedia. Je  leert de verschillende apparaten, software, bestandsformaten en media kennen. 

Na deze module kan je:
- multimedia-apparaten aansluiten;
- gegevensdragers gebruiken;
- de juiste software kiezen;
 - het meest geschikte bestandsformaat kiezen.

  • Digitale beeldverwerking

Zoals het er nu uitziet, neemt de digitale beeldverwerking de conventionele beeldverwerking voor het grootste deel over. Vandaag kunnen beeldsystemen digitale beeldinformatie op allerlei manieren bewerken. De digitale beeldverwerker kan ingescande of geïmporteerde beelden corrigeren of beeldmanipulaties verrichten. Hij moet ook in staat zijn de beelden in het geschikte bestandsformaat door te sturen naar het volgende productiestadium.

Je neemt kennis van de elementaire begrippen van Adobe Photoshop.  Je krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.

Na deze module kan je:
- basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen;
- een eenvoudig beeldbestand bewerken, corrigeren en het in het juiste bestandsformaat opslaan.

  • Digitale fotografie 1

In deze module ga je de basisbeginselen van de digitale fotografie aangeleerd krijgen. Deze omvatten het kennen en beheersen van de mogelijkheden van de digitale fotografie en de digitale camera. Er wordt daarnaast ook aandacht besteed aan een aantal fundamentele begrippen uit de wereld van de fotografie.

Na deze module kan je:
- een digitaal fototoestel bedienen;
- kleine correcties uitvoeren op de foto’s.

  • Grafische vormgeving 1

De module “Grafische vormgeving 1”behandelt summier de manier waarop een ontwerp wordt vormgegeven.

In deze module wordt een basis aan tekentechnieken aangeboden. Door de opmars van non-printproducten moet de hedendaagse vormgever ook zijn ideeën met digitale technieken kunnen realiseren. Hij moet hiervoor de specifieke software en hardware kunnen bedienen.  Naast de nodige aandacht voor het ontwerpen en het presenteren van de ontwerpen vormt taal een belangrijk aandachtspunt in deze module

Je neemt kennis van de elementaire begrippen van Adobe Indesign. Je krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.

Na deze module kan de cursist:
- basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen;
- een eenvoudig grafisch ontwerp maken en het in het juiste bestandsformaat opslaan.

  • Interfacedesign

In deze module werk je verder met Wordpress. Je zal gebruik maken van verschillende thema’s om je website een mooie lay-out mee te geven. Ook zullen de beginselen van ontwerp, kleur- en lettergebruik uitvoerig besproken worden. Daarna zal je zelf aan de slag gaan met themabouwers en jouw eigen thema samenstellen voor een website.

  • Non-print producties

In deze module leer je werken met Indesign. Je zal interactieve pdf’s maken alsook epubs. Hierin zal je zien hoe je afbeeldingen, tekst en figuren kan invoegen. Maar ook formulieren en video’s komen aan bod. Na deze module kan je jouw eigen online folder of ebook samenstellen.

  • Non-print scripting

In deze module leer je de basis van het programmeren. We starten met een eenvoudige programmeertaal ‘html’. In deze taal kan je eenvoudige websites maken. Vervolgens gaan we verder werken in Javascript en JQuery, zodat je wat interactiviteit kan toevoegen aan je website. Als er nog tijd overblijft, wagen we ons ook aan de beginselen van php en mysql en gaan we de echte programmeurs achterna.

  • Videobewerking 1

In deze module leer je om de ingebouwde programmeertaal in het multimediapakket te integreren. Je leert alle technische en artistieke aspecten aan om een kleine, eenvoudige videomontage te maken, samen met enkele basisbegrippen van het filmmaken. 

Na deze module kan je:
- een eenvoudige videomontage maken.
Je leert werken met het videobewerkingsprogramma Adobe Première.

  • Videobewerking 2

Je leert de verdere technische en artistieke aspecten om een gevorderde videomontage te maken aan de hand van aangeleverde beelden maar ook zelf gemaakte videobeelden. Waarbij de aandacht uitgaat naar de eigen creativiteit.

Na deze module kan je:
- een korte video filmen, een videoproductie samenstellen  en gevorderde videomontage maken.
Je leert het videobewerkingsprogramma Adobe Première nog beter kennen..

  • Webanimatie 1

Om eenvoudige webanimaties te maken, maakt men gebruik van speciale softwarepakketten zoals Adobe Animate & Character Animator. Doel van deze module is het in de praktijk grondig inoefenen van deze pakketten voor eenvoudige interactieve producten. Dit vraagt creativiteit, organisatietalent, technisch inzicht en een goed beoordelingsvermogen voor de kwaliteit van halfproducten en eindproducten.

Na deze module kan je eenvoudige webanimaties aanmaken en invoegen in een webpagina.

  • Websiteproductie 1

In deze module ga je aan de slag met Wordpress en Elementor en leer je op een eenvoudige manier een professionele website maken.

Voorkennis toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis vereist. Personen die al voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules. Voor sommige modules moet je wel de volgtijdelijkheid respecteren( zie pijlen verplichte volgorde in het traject).

Twijfel je in welke module je kan instappen? Neem contact op met onze secretariaten. 

Duur van de opleiding

1,5 tot 2 jaar opleiding overdag en avond. 

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari. Ben je te laat ? Je kan altijd nog inschrijven voor 1/3 van de cursustijd verlopen is. Informeer hiervoor op het secretariaat. Best is de start niet te missen!

Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Met het certificaat van Multimediaoperator, erkend door het Departement Onderwijs en Vorming kan je aan de slag in de privé-sector of in openbare instellingen.

Indien je deze opleiding met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming combineert, behaal je het diploma secundair onderwijs via het Tweedekansonderwijs bij CVO Cursa (diploma secundair onderwijs erkend door het Departement Onderwijs en Vorming).  Kijk verder op deze website voor meer info. 

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.

Indien je nog Aanvullende algemene vorming volgt en slaagt in de beide opleidingen (AAV en de beroepsopleiding), dan kan je het inschrijvingsgeld van de beroepsopleiding terug krijgen.

Extra informatie

Meer informatie kan je krijgen op het secretariaat van Campus Noorderpark, Lommel waar deze opleiding wordt ingericht.

Contactpersoon : mevr. Sylvia Poorters sylvia.poorters@cursa.be of 0476 36 99 89