Praktische info
Ben je gepassioneerd door foto, video en audio? Wil je graag aan de slag gaan met D-tekeningen of 3D-animaties? Denk je aan een job in de creatieve sector? Dan moet je bij de opleiding multimedia-operator zijn. Je maakt kennis met heel wat aspecten van digitale beeldvorming: foto, video en 3D-tekeningen en -animaties. Je krijgt een stevige basisopleiding en leert de nieuwste technieken.
Met een diploma multimedia-operator op zak kan je tewerkgesteld worden binnen de creatieve sector of heb een uitstekende basis om verder te studeren in een creatieve richting zoals film en documentaire, animatiefilm, grafische kunsten, reclamevormgeving, enz.
Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema multimedia-operator 900 lestijden.
Je bent door de pijl gebonden aan een verplichte volgorde in het traject.
Overzicht modules
● 3D animatie 1
In deze module leer je werken met het programma After Effects. Je begint met eenvoudige animaties door gebruik te maken van de eigenschappen Position, Rotation, Scale en Opacity. Verder leer je verschillende effecten waarmee je jouw animatie verder kan opsmukken. Alles wordt uiteindelijk omgezet in een filmpje dat je aan al je vrienden kan tonen.
- 3D animatie 2
In deze module werken we verder aan mee uitgebreide animaties. Hier zullen we ook gebruik maken van deeltjessystemen die het geheel nog een extra dimensie geven. Maak je favoriete reclame, intro van een programma of videoclip en deel ze met de rest van de wereld.
- 3D tekenen
In deze module ga je aan de slag met Blender. Met dit gratis programma kan je jouw eigen 3D-wereld creëren. Je kan je eigen figuren en objecten aanmaken en je kan ook je vriend of vriendin boetseren. Deze kan je ook nog voorzien van animaties zodat je 3D-objecten echt tot leven komen
- Audiobewerking 1
In deze module krijg je een introductie tot het vastleggen, bewerken en exporteren van audio. De mogelijkheden van hardware en software worden toegelicht.
Na deze module kan je:
- de juiste hardware kiezen;
- de juiste software kiezen
- de geluidsinstellingen van het besturingssysteem aanpassen;
- standaardbewerkingen uitvoeren op audiotracks.
- Basis multimedia
In deze module maakt je kennis met de wereld van de multimedia. Je leert de verschillende apparaten, software, bestandsformaten en media kennen.
Na deze module kan je:
- multimedia-apparaten aansluiten;
- gegevensdragers gebruiken;
- de juiste software kiezen;
- het meest geschikte bestandsformaat kiezen.
- Digitale beeldverwerking
Zoals het er nu uitziet, neemt de digitale beeldverwerking de conventionele beeldverwerking voor het grootste deel over. Vandaag kunnen beeldsystemen digitale beeldinformatie op allerlei manieren bewerken. De digitale beeldverwerker kan ingescande of geïmporteerde beelden corrigeren of beeldmanipulaties verrichten. Hij moet ook in staat zijn de beelden in het geschikte bestandsformaat door te sturen naar het volgende productiestadium.
Je neemt kennis van de elementaire begrippen van Adobe Photoshop. Je krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.
Na deze module kan je:
- basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen;
- een eenvoudig beeldbestand bewerken, corrigeren en het in het juiste bestandsformaat opslaan.
- Digitale fotografie 1
In deze module ga je de basisbeginselen van de digitale fotografie aangeleerd krijgen. Deze omvatten het kennen en beheersen van de mogelijkheden van de digitale fotografie en de digitale camera. Er wordt daarnaast ook aandacht besteed aan een aantal fundamentele begrippen uit de wereld van de fotografie.
Na deze module kan je:
- een digitaal fototoestel bedienen;
- kleine correcties uitvoeren op de foto’s.
- Grafische vormgeving 1
De module “Grafische vormgeving 1”behandelt summier de manier waarop een ontwerp wordt vormgegeven.
In deze module wordt een basis aan tekentechnieken aangeboden. Door de opmars van non-printproducten moet de hedendaagse vormgever ook zijn ideeën met digitale technieken kunnen realiseren. Hij moet hiervoor de specifieke software en hardware kunnen bedienen. Naast de nodige aandacht voor het ontwerpen en het presenteren van de ontwerpen vormt taal een belangrijk aandachtspunt in deze module
Je neemt kennis van de elementaire begrippen van Adobe Indesign. Je krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.
Na deze module kan de cursist:
- basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen;
- een eenvoudig grafisch ontwerp maken en het in het juiste bestandsformaat opslaan.
- Interfacedesign
In deze module werk je verder met Wordpress. Je zal gebruik maken van verschillende thema’s om je website een mooie lay-out mee te geven. Ook zullen de beginselen van ontwerp, kleur- en lettergebruik uitvoerig besproken worden. Daarna zal je zelf aan de slag gaan met themabouwers en jouw eigen thema samenstellen voor een website.
- Non-print producties
In deze module leer je werken met Indesign. Je zal interactieve pdf’s maken alsook epubs. Hierin zal je zien hoe je afbeeldingen, tekst en figuren kan invoegen. Maar ook formulieren en video’s komen aan bod. Na deze module kan je jouw eigen online folder of ebook samenstellen.
- Non-print scripting
In deze module leer je de basis van het programmeren. We starten met een eenvoudige programmeertaal ‘html’. In deze taal kan je eenvoudige websites maken. Vervolgens gaan we verder werken in Javascript en JQuery, zodat je wat interactiviteit kan toevoegen aan je website. Als er nog tijd overblijft, wagen we ons ook aan de beginselen van php en mysql en gaan we de echte programmeurs achterna.
- Videobewerking 1
In deze module leer je om de ingebouwde programmeertaal in het multimediapakket te integreren. Je leert alle technische en artistieke aspecten aan om een kleine, eenvoudige videomontage te maken, samen met enkele basisbegrippen van het filmmaken.
Na deze module kan je:
- een eenvoudige videomontage maken.
Je leert werken met het videobewerkingsprogramma Adobe Première.
- Videobewerking 2
Je leert de verdere technische en artistieke aspecten om een gevorderde videomontage te maken aan de hand van aangeleverde beelden maar ook zelf gemaakte videobeelden. Waarbij de aandacht uitgaat naar de eigen creativiteit.
Na deze module kan je:
- een korte video filmen, een videoproductie samenstellen en gevorderde videomontage maken.
Je leert het videobewerkingsprogramma Adobe Première nog beter kennen..
- Webanimatie 1
Om eenvoudige webanimaties te maken, maakt men gebruik van speciale softwarepakketten zoals Adobe Animate & Character Animator. Doel van deze module is het in de praktijk grondig inoefenen van deze pakketten voor eenvoudige interactieve producten. Dit vraagt creativiteit, organisatietalent, technisch inzicht en een goed beoordelingsvermogen voor de kwaliteit van halfproducten en eindproducten.
Na deze module kan je eenvoudige webanimaties aanmaken en invoegen in een webpagina.
- Websiteproductie 1
In deze module ga je aan de slag met Wordpress en Elementor en leer je op een eenvoudige manier een professionele website maken.
Voorkennis toelatingsvoorwaarden
Geen voorkennis vereist. Personen die al voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules. Voor sommige modules moet je wel de volgtijdelijkheid respecteren( zie pijlen verplichte volgorde in het traject).
Twijfel je in welke module je kan instappen? Neem contact op met onze secretariaten.
Duur van de opleiding
1,5 tot 2 jaar opleiding overdag en avond.
Instapmomenten
Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari. Ben je te laat ? Je kan altijd nog inschrijven voor 1/3 van de cursustijd verlopen is. Informeer hiervoor op het secretariaat. Best is de start niet te missen!
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.
Studiebewijs
Met het certificaat van Multimediaoperator, erkend door het Departement Onderwijs en Vorming kan je aan de slag in de privé-sector of in openbare instellingen.
Indien je deze opleiding met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming combineert, behaal je het diploma secundair onderwijs via het Tweedekansonderwijs bij CVO Cursa (diploma secundair onderwijs erkend door het Departement Onderwijs en Vorming). Kijk verder op deze website voor meer info.
Inschrijvingskosten
Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.
Indien je nog Aanvullende algemene vorming volgt en slaagt in de beide opleidingen (AAV en de beroepsopleiding), dan kan je het inschrijvingsgeld van de beroepsopleiding terug krijgen.
Extra informatie
Meer informatie kan je krijgen op het secretariaat van Campus Noorderpark, Lommel waar deze opleiding wordt ingericht.
Contactpersoon : mevr. Sylvia Poorters sylvia.poorters@cursa.be of 0476 36 99 89