menu

Praktische info

The best design is the simpelest one that works.

Albert Einstein

Overzicht opleiding

In de opleiding “Webdesigner” worden basisvaardigheden en -technieken aangeleerd met betrekking tot het ontwerpen en aanmaken van websites. Deze technieken maken een gevarieerde, functionele en creatieve interactie in internettoepassingen mogelijk.

Na de opleiding kan je: grafische webtechnieken toepassen, interactieve websites aanmaken, publiceren en onderhouden, webanimaties aanmaken en plaatsen op het net, via het verwerven van deze vaardigheden zijn maatschappelijk functioneren optimaliseren en zich persoonlijk verder ontwikkelen.

Grafische vormgeving 1

De module “Grafische vormgeving 1” behandelt summier de manier waarop een ontwerp wordt vorm gegeven. In deze module wordt een basis aan tekentechnieken aangeboden. Door de opmars van nonprintproducten moet de hedendaagse vormgever ook zijn ideeën met digitale technieken kunnen realiseren. Hij moet hiervoor de specifieke software en hardware kunnen bedienen. Naast de nodige aandacht voor het ontwerpen en het presenteren van de ontwerpen vormt taal een belangrijk aandachtspunt in deze module. Uiteraard wordt er voldoende aandacht aan kwaliteitscontrole besteed. De cursist neemt kennis van de elementaire begrippen van een tekenprogramma. Hij/zij krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen.

Digitale beeldverwerking

Zoals het er nu uitziet, neemt de digitale beeldverwerking de conventionele beeldverwerking voor het grootste deel over. Vandaag kunnen beeldsystemen digitale beeldinformatie op allerlei manieren bewerken. De digitale beeldverwerker kan gescande of geïmporteerde beelden corrigeren of beeldmanipulaties verrichten. Hij moet ook in staat zijn de beelden in het geschikte bestandsformaat door te sturen naar het volgende productiestadium. De cursist neemt kennis van de elementaire begrippen van een beeldverwerkingsprogramma. Hij/zij krijgt zicht op en leert omgaan met de elementaire basistechnieken middels een aantal eenvoudige toepassingen. Na deze module kan de cursist: – basisgereedschappen gebruiken en juist toepassen; – een eenvoudig beeldbestand bewerken, corrigeren en het in het juiste bestandsformaat opslaan.

Interfacedesign

Elk communicatieproject start bij het opmaken van een zo volledig mogelijke inventaris van doelgroepen, thema’s en inhouden. De interfacedesigner past verschillende fasen toe bij het tot stand komen van een website. De informatie die op een site geplaatst wordt, moet geordend zijn in logische groepen. Aan de hand van het scenario/storyboard en via een organigram wordt een doordachte en eenvoudige navigatiestructuur ontwikkeld, rekening houdend met de bruikbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid. De interfacedesigner heeft naast een grafische ervaring ook gevoel voor interactie. Binnen het totale websiteconcept zorgt hij voor oriëntatieschermen, interactieve overzichtsschermen, structuurbuttons… Na deze module kan de cursist: een interface ontwerpen.

Website-productie 1

In deze module leert de cursist een eenvoudige website op te bouwen. Alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn, komen aan bod: van conceptontwikkeling, bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie. Er wordt ook aandacht besteed aan het publiceren en onderhouden van de website. Na deze module kan de cursist: een eenvoudige website bouwen.

Website-productie 2

In deze module leert de cursist een databasegestuurde website op te bouwen. Alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn, komen aan bod: van conceptontwikkeling, bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie. Door het toevoegen van dynamische elementen komt men tot een boeiende en levendige website. Er wordt ook aandacht besteed aan het publiceren en onderhouden van de website. Na deze module kan de cursist: complexe en databasegestuurde websites bouwen.

Web-animatie

Om eenvoudige webanimaties te maken, maakt men gebruik van speciale softwarepakketten. Doel van deze module is het in de praktijk grondig inoefenen van deze pakketten voor eenvoudige interactieve producten. Dit vraagt creativiteit, organisatietalent, technisch inzicht en een goed beoordelingsvermogen voor de kwaliteit van halfproducten en eindproducten. Na deze module kan de cursist: eenvoudige webanimaties aanmaken en invoegen in een webpagina.

Web-animatie 2

Om complexe webanimaties te maken, maakt men gebruik van speciale softwarepakketten en programmeertalen. Doel van deze module is het in de praktijk grondig inoefenen van deze pakketten en het toepassen van programmeertalen voor eenvoudige interactieve producten. Dit vraagt veel creativiteit, organisatietalent, technisch inzicht en een goed beoordelingsvermogen voor de kwaliteit van halfproducten en eindproducten. Na deze module kan de cursist: complexe webanimaties aanmaken en invoegen in een webpagina; animaties van interactiviteit voorzien.

Project webdesign

In de module “Project webdesign” wordt ingegaan op het geïntegreerd toepassen van de verschillende voorafgaande modules. De cursist kan na het einde van deze module: een webproject opstarten en volledig uitgewerkt tot een goed einde brengen; een interactieve website aanmaken, op het internet publiceren en onderhouden; complexe webanimaties aanmaken en invoegen in een webpagina; via het verwerven van deze vaardigheden zijn maatschappelijk functioneren optimaliseren en zich persoonlijk verder ontwikkelen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er is geen voorkennis vereist om te starten aan deze opleiding. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Twijfel je in welke module je kunt instappen? Neem contact op met onze coördinator voor een intakegesprek.

Opleidingsstructuur en modules

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 1 jaar. Een traject op maat is ook steeds mogelijk. Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de coördinator.

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs € 1,50/ lestijd. Het inschrijvingsgeld voor deze opleiding is begrensd tot € 300 inschrijvingsgeld per semester.
Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.

Instapmomenten

Het is enkel mogelijk om deze opleiding te starten in september
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor een cursus.

Studiebewijs

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding.
Als je binnen de opleidingsstructuur alle modules hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Webdesigner.
Volg je deze opleiding in combinatie met een opleiding AAV, dan geeft dit recht op een diploma secundair onderwijs.

Praktische info

Digitale fotografie is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Haast iedereen is de trotse bezitter van een digitaal toestel. Weinigen weten echter de mogelijkheden van hun toestel optimaal te benutten.

Foto’s maken kan iedereen, maar een goede foto maken? Dat leer je bij Cursa!

Overzicht opleiding

Onze opleiding fotografie is niet in elke vestiging hetzelfde. Op bepaalde locaties heeft CVO Cursa de studiebevoegdheid voor het inrichten van cursussen fotografie onder de structuur "Fotograaf", en op andere locaties kunnen we digitale fotografie inrichten onder het studiegebied "Grafische Technieken". Inhoudelijk kan er zich dus een lichte wijziging voordoen. Informeer je op het secretariaat of via de leerkracht, als het schema en inhoudelijk programma voor jou van belang is.

Bij ons leer je tijdens de lessen stapsgewijs je fotocamera beter te gebruiken. Je wordt niet alleen een betere fotograaf maar je gaat ook snel iedereen kunnen verrassen met de “profi-look” van je gemaakte foto’s.

Je ontdekt stapsgewijs de veelzijdigheid van je digitale camera.
Je leert bewuster alle instellingen te gebruiken voor het maken van portretten, landschapsfoto’s, macro-opnames, enz.
Je leert kijken naar de omgeving, het licht, het lijnenspel … en maakt op die manier betere composities en mooiere foto’s.
Je leert enkele softwarepakketten gebruiken waarmee je je foto’s kunt beheren en bewerken: kleur en contrast verbeteren, storende elementen verwijderen, omzetten in zwart/wit, werken met lagen, …
Je krijgt uiteraard tal van handige tips en tricks mee van onze ervaren lesgevers.

Digitale Fotografie 1, 2 en 3 (Grafische technieken)

Je leert tijdens de verschillende modules je camera bedienen en je leert uitvoerig de technieken van het digitale fotograferen. Je verneemt alles over belichting, kleuren, scherpte en scherptediepte, witbalans,… en nog veel meer. We leren je hoe je foto’s via een softwarepakket kunt bewerken en verbeteren.

Basis Foto A (Fotograaf)

Heb je problemen met het instellen van je camera? Bekom je niet het resultaat dat je voor ogen hebt? Stapsgewijs ontdekken we de werking van het fototoestel en streven we naar een manuele bediening. We leren de beelden overzetten op de computer en starten met digitale beeldverwerking in Photoshop. De basisbeginselen worden aangeleerd die belangrijk zijn om je foto’s te verbeteren.

Basis Foto B (Fotograaf)

We verdiepen ons verder in de mogelijkheden, die digitale fotografie te bieden heeft. We duiken de studio in en leren werken met studioverlichting. Ook bezoeken en fotograferen we interessante locaties. We gaan aan de slag met een gevarieerd aanbod aan opdrachten. Iedere opdracht wordt onder begeleiding digitaal bewerkt en besproken.

Verwerking Foto A (Fotograaf)

Wil je graag stap voor stap leren hoe je je vakantie-, familie- of professionele foto’s snel en efficiënt kunt beheren en bewerken? In deze module tonen we hoe je aan de slag kunt gaan met RAW bestanden, hoe je retouches moet aanbrengen en hoe je storende elementen kunt wegwerken. Je leert je foto’s klaarmaken voor print, presentatie of website.

Verwerking foto B (Fotograaf)

Heb je reeds enige kennis van fotobewerking en wil je nu leren hoe je je foto’s op professionele manier kunt bewerken? Dan is deze module iets voor jou. Je leert hoe je in Adobe Photoshop je beelden kunt combineren en hoe je ze lokaal kunt aanpassen. We verdiepen ons in fotoretouches, speciale effecten en beeldmanipulaties. Kortom deze module is voor iedereen die graag fotografeert en foto’s bewerkt volgens zijn eigen workflow.

Foto analyse (Fotograaf)

(Stromingen in de fotografie)
In deze module bekijken we de tijdslijn van de fotografische evolutie. We gaan op zoek naar belangrijke stromingen die vandaag nog altijd een impact hebben op de manier waarop wij met beeld omgaan. Door kennis te maken het werk van invloedrijke fotografen te leren kennen kunnen die gebruiken als een fascinerende inspiratiebron en een must voor wie meer inzicht wil krijgen in de wereld van het fotografisch beeld. Door doelgerichte foto-opdrachten leren we een eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Foto Ruimte (Fotograaf)

(Architectuur-, interieur- en landschapsfotografie)
Binnen dit module verkennen we de verschillende facetten van een ruimte: de ligging, de belichting en de opbouw van het beeld. Dit kan gaan over een gebouw of interieur maar ook over een (stad) landschap. Aan de hand van heel wat praktische opdrachten oefenen we dit in. Deze module leert ons het werkterrein fotografisch verkennen, een ruimte creatief benaderen en die ten volle benutten.

Foto actie(Fotograaf)

(Sport- en reportagefotografie)
Aktie en beweging zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse fotografie maar hoe In deze module leren we hoe we beweging kunnen vatten en een tijdsverloop kunnen weergeven met foto’s. Na deze module kunnen we creatief en doelbewust omgaan met sluitertijden. We vertellen een verhaal aan de hand van beelden. We spelen in op snel wisselende situaties. Uiteraard komen zowel camera-, opname-, als belichtingstechnieken via praktische en oefeningen aan bod.

Foto materie (Fotograaf)

In de module materie leer je beelden opbouwen, geslaagde composities maken met objecten en interessante sferen creëren met behulp van licht. We zullen in praktijkgerichte oefeningen experimenteren met licht en schaduw met behulp van de juiste lichtbronnen. Je leert niet enkel de technische kant van studiofotografie, je verwerft ook inzicht in diverse lichtsituaties om zo creatieve en sfeervolle foto’s te maken.

Foto mens (Fotograaf)

In een gevorderd stadium, gaan we ons verder verdiepen in diverse belichtingstechnieken. De mens staat hier centraal. Zowel op locatie als in studio, ligt de focus op portret. De veelzijdigheid van deze tak van de fotografie, maakt dat de mogelijkheden onuitputtelijk zijn. We bekijken welke factoren bepalend zijn, om een goed resultaat te bekomen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Digitale fotografie onder: Grafische technieken

Je kan zonder voorkennis starten in de module digitale fotografie 1. Je moet telkens voorkennis bewijzen van het voorgaande jaar vooraleer in een hogere module in te stappen.

Fotografie onder: Fotograaf

Je kan zonder voorkennis starten in de modules: Basis foto A, Basis foto B, verwerking foto A, verwerking foto B, en Foto analyse. Voor de andere modules is een voorkennis vereist. Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Opleidingsstructuur en modules

Digitale fotografie onder: Grafische technieken

Fotografie onder: Fotograaf

Inschrijvingskosten

U betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd.
De kostprijs van een module van 60 lestijden onder "grafische technieken" kost 90€ per module.
De kostprijs van een module van 80 lestijden onder "fotografie" kost 120€ per module.
Indien u recht heeft op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.

Instapmomenten

Er is zowel de mogelijkheid om in te stappen in september als in februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor een cursus.

Studiebewijs

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding.
Als je binnen Fotograaf alle modules hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Fotograaf.

Extra info/ documenten

/

Praktische info

Binnen dit vakgebied vind je verschillende modules waaronder:

  • Digitale fotografie
  • Lightroom
  • Autocad
  • ...

Sommige modules kunnen volledig in afstandsonderwijs gevolgd worden, zie rooster.

Nieuw Autocad

Wil je een nieuwe carrière beginnen als CAD-tekenaar?
Dan is deze populaire cursus het ideale startpunt om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. CAD-tekenaar is nog steeds een knelpuntberoep.

In de beginnerscursus leer je volwaardig 2D-tekeningen maken. Het is vooral een praktijkgerichte aanpak met de nadruk op concrete opdrachten. Dit maakt het ook bij uitstek een ideale cursus om vanop afstand te volgen indien contactonderwijs niet mogelijk is.
Onder professionele begeleiding van een ervaren CAD-docent word je stapsgewijs ingewijd in de boeiende wereld van de CAD-tekenaar. Er worden verschillende onderwerpen behandeld, zodat zowel hout, bouw, mechanica of andere bedrijfstakken aan bod komen.

Vanaf 1 februari starten we met onze opleiding Autocad voor beginners.
Wens je meer info over deze (afstands)lessen? Stuur een mailtje naar guy.claes@cursa.be