menu

Praktische info

Overzicht opleiding

Heb jij interesse in de mens en de samenleving in het algemeen? Wil jij graag verder studeren in, bijvoorbeeld, een sociale richting? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Vanuit gedrags- en cultuurwetenschappelijke invalshoek bekijken we de mens als individu en de mens in de samenleving. We zetten in op communicatieve en sociale vaardigheden. Deze opleiding biedt je een ideale basis om verder te studeren in het hoger onderwijs.

"Als ik bij enkele van onze huidige cursisten vraag naar hun drijfveer om te starten, dan krijg ik vaak als antwoord dat men op de huidige arbeidsmarkt weinig of geen kansen krijgt om zich ten volle te ontplooien wanneer dit ene diploma ontbreekt. Voor bepaalde jobs kan je zelfs geen vast contract aangeboden krijgen wanneer je geen diploma secundair onderwijs in je bezit hebt. Op die manier voel je je aan de kant geschoven, minderwaardig,… afhankelijk of je capaciteiten. Een andere beweegreden is dat men graag in het Hoger Onderwijs zou willen instappen. Doch, zonder diploma secundair onderwijs kan die droom niet waargemaakt worden.
toch opnieuw volwaardig aan die arbeidsmarkt te kunnen deelnemen of om die mooie droom van het Hoger Onderwijs te kunnen realiseren, kan je opteren studies aan te gaan voor het behalen van het diploma secundair onderwijs. Dit wil niet automatisch zeggen dat je daarom een (eventuele) huidige job dient op te zeggen, in sommige situaties kan een combinatie studie en werk perfect mogelijk zijn.
"

Jo Van Schelvergem coördinator tweedekansonderwijs Cursa Hasselt

Overzicht opleiding

De opleiding omvat de vakken van de algemene vorming ASO3, aangevuld met de specifieke vakken voor de Humane Wetenschappen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er is geen voorkennis vereist om te mogen starten aan deze opleiding. 
Het is belangrijk om tijdig in te schrijven, klik op het rooster en schrijf je in voor een intakegesprek met onze coördinatoren.
De eerste week van september wordt besteed aan het opfrissen van je kennis en het voorbereiden van een reeks proeven. Door middel van deze proeven kunnen we je de juiste modules toekennen.

Opleidingsstructuur en modules

Duur van de opleiding

Het standaardtraject duurt twee jaar, maar een traject op maat is mogelijk. Wens jij de modules wat te spreiden, dan kan je er langer over doen. Indien jij in aanmerking komt voor een vrijstelling op basis van je rapport of door het slagen van een vrijstellingsproef, kan het traject verkort worden. Onze coördinatoren zullen je hierin begeleiden en ondersteunen.

Inschrijvingskosten

Voor de opleiding Humane Wetenschappen betaal je geen inschrijvingsgeld. Wel vragen we een bijdrage per module voor de cursus en andere onkosten. Wanneer je 25 jaar of jonger bent, heb je nog steeds recht op behoud van kinderbijslag, als je ten minste voor 17 lestijden inschrijft. 

Instapmomenten

Het is enkel mogelijk om deze opleiding te starten in september. Het is tevens ook belangrijk om tijdig in te schrijven. De eerste week van september wordt besteed aan het opfrissen van je kennis en het voorbereiden van een reeks proeven. 
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor een intake gesprek voor deze cursus.

Studiebewijs

Als je alle modules van deze opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een diploma secundair onderwijs richting Humane Wetenschappen. Dit diploma geeft toegang tot het hoger onderwijs.

Extra info/ documenten