menu

Houtbewerking

Terug naar overzichtarrow right
naar het rooster ▾

Praktische info

Je eigen keuken ontwerpen en maken, je dressing, je badkamermeubel, opbergkasten, … Dit kan je leren in onze cursus Interieurbouwer. Met slechts 480 lestijden en een goede dosis interesse slaag je erin om deze projecten tot een goed einde te brengen.

Naast het in elkaar timmeren van deze projecten leer je ook nog de bijhorende toestellen te installeren zoals een waterboilertje, het integreren van elektrische toestellen enz…

Overzicht opleiding

Interieurbouwer is een gereglementeerd beroep. Zie het Koninklijk besluit van 29 januari  2007 betreffende de beroepsbekwaamheid voor de uitoefening van zelfstandige activiteiten van het bouwvak  en van de elektrotechniek, alsook van de algemene aanneming.

Tijdens deze praktijkgericht opleiding verwerf je de vaardigheden waarover een interieurbouwer moet beschikken.  Je krijgt eveneens een gedegen theoretische kennis met aandacht voor een goede keuze van materiaal, gereedschap, machines en planlezen. 

Onze docenten zijn actief in het beroepenveld en hebben jarenlange ervaring.  Zij geven je tips en tricks mee en brengen je op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen in het werkveld.  Zij leren jou de knepen van het vak.

Je leert de eigen werkzaamheden en grondstoffen voorbereiden, in- en omstellen van machines, bewerken, vergaren, afwerken, afmonteren van onderdelen

Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema Interieurbouwer 480 lt.
De cursist is door de pijl gebonden aan een verplichte volgorde in het traject.

Wat komt er aan bod in de opleiding:

Het eerste jaar leer je houtbewerkingsmachines en gereedschappen gebruiken en bedienen. Je leert hout als materiaal kennen en omgaan met de geldende veiligheids- en milieuvoorschriften. Daarna breng je zelf een project in plaatmaterialen aan (keuken, dressing, inbouwkasten, ...). Deze werk je uit, met specifieke machines voor plaatmaterialen (kantenlijmer en CNC).

Het tweede jaar leer je aan de hand van een foto of tekening een inbouwkast, plaatmeubel,  of bureau maken. Deze maak je volgens je eigen smaak, ontwerp en maatvoeringen. Dit project leidt je zelf van ontwerp tot en met de plaatsing met behulp van de leerkracht die je hierbij zal coachen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis vereist. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Twijfel je in welke module je kunt instappen? Neem contact op met onze secretariaten.

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.

Indien je nog Aanvullende algemene vorming volgt en slaagt in de beide opleidingen (AAV en deze beroepsopleiding), dan kan je het inschrijvingsgeld terug krijgen van de beroepsopleiding.

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Hasselt organiseert enkel opleidingen ’s avonds
Maaseik  en Pelt organiseert overdag en ’s avonds

 Studiebewijs

Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Interieurbouwer. Volg je deze opleiding van 480 lt in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Extra informatie

Meer informatie kan je krijgen op de secretariaten waar deze opleiding wordt ingericht.