menu

Specifieke personenzorg

Terug naar overzichtarrow right
naar het rooster ▾

Praktische info

Werk je graag met jongeren? Zit het zorgen je in de genen? Ben je bereid om mensen met een beperking te ondersteunen? Dan is de opleiding Jeugd- en gehandicaptenzorg zeker iets voor jou! Als opvoeder/begeleider ga je aan de slag in de gehandicaptenzorg, de bijzondere jeugdzorg en het algemene welzijnswerk. De keuze is groot!

De arbeidsmarkt kijkt uit naar deze profielen. Werk verzekerd.

Wat leer je?

Centraal in deze opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg staat het aanleren, ontwikkelen en verwerven van de beoogde competenties en de persoonlijke groei van de cursist.
De hoekstenen in dit leerproces zijn: het ervaringsgericht leren, de wisselwerking tussen theorie en praktijk en het reflecteren over het eigen leerproces. In deze opleiding vertegenwoordigen de stages de helft van de opleiding.

Na deze opleiding kan je onmiddellijk terecht op de arbeidsmarkt als opvoeder-begeleider of je kan doorstromen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs.

In samenwerking met VDAB

Deze opleiding is erkend door de VDAB.

De opleiding Jeugd en gehandicaptenzorg is door de VDAB erkend als beroepsopleiding in Genk en Hasselt.  Cursisten die aan de vooropgestelde voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor een aantal ondersteunende maatregelen (inschrijvingsgeld en cursusgeld worden terugbetaald, je komt in aanmerking voor het krijgen van vergoedingen, zoals verplaatsingsvergoeding, kinderopvangvergoeding, …). Voor meer info, contacteer je VDAB-bemiddelaar of ga naar een VDAB-kantoor.

Voor meer info kan je terecht op de website van de VDAB.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er is geen voorkennis vereist om te starten aan deze opleiding. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Twijfel je in welke module je kunt instappen? Neem contact op met onze coördinator voor een intakegesprek

Opleidingsstructuur en modules

Duur en locatie

Je kan deze opleiding volgen in dagonderwijs. De duurtijd van de opleiding is afhankelijk van de lesplaats.

Bij CVO Cursa Genk kan je de opleiding afronden in 1 jaar.

Bij CVO Cursa Hasselt kan je de opleiding, al dan niet in combinatie met AAV, afronden in 2 jaar.

Het traject verkorten kan aan de hand van vrijstellingen. Uiteraard is ook een traject op maat mogelijk.

Lesplaats

Deze opleiding kan je volgen bij CVO Cursa in Genk of Hasselt.

Toelatingsvoorwaarden / voorkennis

Er is geen voorkennis vereist om te starten aan deze opleiding. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Studiebewijs

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Jeugd- en gehandicaptenzorg. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Kostprijs

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs € 1,50/ lestijd. Het inschrijvingsgeld voor deze opleiding is begrensd tot € 300 inschrijvingsgeld per semester.
Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), betaal je uiteraard minder.

Indien je slaagt voor AAV en deze beroepsgerichte opleiding en dus een diploma secundair onderwijs behaalt, wordt je inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.

Wanneer je 25 jaar of jonger bent, heb je nog steeds recht op behoud van kinderbijslag, als je ten minste voor 17 lestijden per week inschrijft. 

Deze opleiding is erkend door de VDAB. Cursisten die aan de vooropgestelde voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor een aantal ondersteunende maatregelen, zoals terugbetaling van het inschrijvings- en cursusgeld, het krijgen van verplaatsingsvergoeding of kinderopvangvergoeding. Voor meer informatie contacteer je je VDAB-bemiddelaar.

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari. Klik rechts bovenaan op het rooster om een afspraak te maken met de coördinator voor een intakegesprek.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator.

Genk: Ellen Achten 089 84 99 03 ellen.achten@cursa.be

Hasselt: Sofie Engelen          011 42 90 17              sofie.engelen@cursa.be