menu

Praktische info

Als medewerker bakkerij leer je alle soorten brood bakken. Je leert alle deegsoorten voorbereiden en je controleert alle processen die zich voordoen bij het bewerken van deeg en bij het bakken ervan.
Je leert met de oven werken. Je leert verschillende cakes, taarten en vlaaien bereiden.

Overzicht modules

In al deze modules is er in de eerste plaats aandacht voor de netheid en hygiëne. Daarnaast leren we over de verwerking van het product, het bakproces, de afwerking, de bewaring en tenslotte de verpakking.

Structuur opleiding

Broden en harde luxe


Met bloem, gist, zout en vetstof een brood maken is al te simpel. Er komt heel wat meer bij kijken. Belangrijk is dat het kneden, rijzen op de juiste temperatuur en vochtigheid bij het afbakken, gebeurt.
Naast gewone broden leer je harde luxedegen zoals wit brood, bruin brood, huishoudbrood, roggebrood, meergranenbrood, speciale broden, soorten brooddegen, pistolets, piccolo’s, Franse baguette, ciabatta te bereiden.

Zachte luxe


Bijzonder lekker en meestal voor speciale gelegenheden worden zachte luxe producten aangeboden. In deze module leer je gesuikerde en ongesuikerde sandwiches, Berlijnse bollen, klaaskoeken, kerststollen, paasbroden, rozijnenbrood, suikerbrood en chocoladebroodjes maken.

Taarten op basis van gistdegen


Niets is zo verrassend en leuk om zelf eenvoudige taarten te maken zoals Brusselse flan, fruittaarten, appeltaart, kaastaart, rijsttaart, kriekentaart, open en gesloten vruchtentaarten…

Beslagen


Hier komen de  biscuits en cakes, de banketbakkerscrème, botercrème, bavarois, mousses aan bod. Lekkerrr…

Vet- en kookdegen


De vet- en kookdegen vragen al wat meer ervaring om te bereiden. Dit is patisserie voor gevorderden. We gaan aan de slag voor éclairs, St.-Honoré, Paris-Brest, tarte maison, soezen, zetdegen, wrijfdegen en roerdegen, frangipanebeslag, banketbakkerscrème, slagroom en vruchten.

Bladerdeeg


Hoe maak je een gebak zoals blaadjes op elkaar ? Volgend gebak leren we maken:  gerezen bladerdeeg boterkoeken, croissants, chocoladekoeken, worstenbroodjes, frangipanebeslag, banketbakkerscrème, confituren, vruchten en chocolade.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er zijn geen specifieke instapvereisten voor deze cursus.

Duur van de opleiding

Elke module bestaat uit 80 lestijden, d.w.z. één avond per week per semester. Je kan de volledige opleiding afwerken op 3 schooljaren.
Het staat je vrij een keuze uit de modules te maken, tenminste als ze aangeboden worden (zie uurrooster) .

Inschrijvingskosten

De kostprijs van een module bedraagt 120€ . Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld betaal je uiteraard minder (zie FAQ).

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en in februari. Wees er snel bij!
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Heb je alle opleidingen afgerond binnen deze opleiding, dan heb je recht op een certificaat 'medewerker bakkerij' dat erkend wordt door de Vlaamse Overheid. Per module krijg je bij een succesvolle afronding een attest.

Extra info/ documenten

Meer info krijg je bij de coördinator Rudy Rampelberg
rudy.rampelberg@cursa.be 0496 12 43 49

Secretariaat Michel Dierickx
michel.dierickx@cursa.be 011 30 77 71

Secretariaat open : maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
15u tot 21u

/