menu

Houtbewerking

Terug naar overzichtarrow right
naar het rooster ▾

Praktische info

Hout, een prachtig natuurproduct dat je voor diverse projecten kan inzetten. Tafels, stoelen, bedden, dressings, ... Wil jij dat graag zelf leren maken uit hout, dan is deze praktische opleiding iets voor jou.

Je leert met boormachines, freesmachines en paneelzagen werken om zo je eigen project veilig te realiseren, in massief hout of plaatmateriaal

Overzicht opleiding

Tijdens deze praktijkgericht opleiding verwerf je de vaardigheden waarover een meubelmaker moet beschikken.  Je krijgt eveneens een gedegen theoretische kennis met aandacht voor een goede keuze van materiaal, gereedschap, machines en planlezen. 

Onze docenten zijn actief in het beroepenveld en heeft jarenlange ervaring.  Zij geven je tips en tricks mee en brengen je op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen in het werkveld.  Zij leren jou de knepen van het vak.

Je leert de eigen werkzaamheden en grondstoffen voorbereiden, in- en omstellen van machines, bewerken, vergaren, afwerken, afmonteren van onderdelen, teneinde kasten, tafels, stoelen, karkassen voor zitmeubelen, bureaus, bedden, … in massief hout en/of plaatmateriaal aan de hand van een werkopdracht te vervaardigen.

Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema Meubelmaker 600 lestijden.
De cursist is door de pijl gebonden aan een verplichte volgorde in het traject.

Wat komt er aan bod in de opleiding:

Het eerste jaar leer je houtbewerkingsmachines en gereedschappen gebruiken en bedienen. Je leert hout als materiaal kennen en omgaan met de geldende veiligheids- en milieuvoorschriften. Daarna breng je zelf een project in plaatmaterialen aan (keuken, dressing, inbouwkasten, ...). Deze werk je uit, met specifieke machines voor plaatmaterialen (kantenlijmer en CNC).

Het tweede jaar leer je aan de hand van een foto of tekening een tafel, zitmeubel, bed, kast of bureau maken. Deze maak je volgens je eigen smaak, ontwerp en maatvoeringen. Dit project maak je zelf van A tot Z met behulp van de leerkracht die je hierbij zal coachen.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Geen voorkennis vereist. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Twijfel je in welke module je kunt instappen? Neem contact op met onze secretariaten.

Er zijn zowel dag- als avondopleidingen mogelijk.

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.

Indien je nog Aanvullende algemene vorming volgt en slaagt in de beide opleidingen (AAV en deze beroepsopleiding), dan kan je het inschrijvingsgeld terug krijgen van de beroepsopleiding.

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Studiebewijs

Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Meubelmaker. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Extra informatie

Meer informatie kan je krijgen op de secretariaten waar deze opleiding wordt ingericht.