menu

Praktische info

Een netwerktechnicus is een manusje van alles in de ICT-wereld: jij zorgt voor onderhoud en herstellingen van PC’s, randapparatuur en netwerkapparaten, maar houdt zich vooral bezig met aanleg, onderhoud, optimalisatie en beveiliging van bedrijfsnetwerken. Jij wordt dus een echte “service engineer”, waarin het luik dienstverlening ook belangrijk wordt.

Wat leer je?

De opleiding omvat 880 lestijden. Eerst leert je alles over PC’s (installatie, onderhoud, software,…) en leer je thuisnetwerken aanleggen (dit zit ook in de opleiding Computeroperator).
Dan specialiseer je verder in het aanleggen en onderhouden van bedrijfsnetwerken: opzetten van client-servernetwerken, VLAN’s en WAN’s, internet netwerken. Ook aan beveiliging wordt de nodige aandacht besteed.

Na deze opleiding kan je onmiddellijk terecht op de arbeidsmarkt als computeroperator of PC-hersteller of je kan doorstromen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs.

Opleidingsstructuur en modules

Modules

Moderne randapparatuur

In de module randapparatuur komen nieuwe en moderne technieken aan bod. Vele randapparaten kennen we al maar we gaan in deze module op zoek naar een antwoord op de vraag “Hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk?”. Een greep uit het gamma zijn o.a. 3D-printers, de snelle SSD’s, de nieuwe USB versies, de soorten multimedia-connecties, enz.

Onderhoud en herstellingen

In deze module leer je computer- en laptopproblemen vaststellen, onderzoeken en oplossen, zowel op hardware- als software-niveau. Na deze module ben je klaar om zowel voor klanten als binnen een IT-afdeling als troubleshooter te functioneren.

Beveiliging


Doorheen de verschillende modules leer je al doende hoe je een netwerk kan bouwen, hoe je een computer kan instellen, wat een netwerkapparaat is enz. In deze module leer je omgaan met deze leerstof op een veilige manier. Je bent in staat om een veilig netwerk samen te stellen; een netwerkbeveiliging op te stellen en je leert een firewall bouwen. Ook een draadloos netwerk beveiligen komt hier aan bod.

Project CO/NT

In deze module pas je alles wat je geleerd hebt in de opleiding Computeroperator toe binnen een stage of eindproject. Je kans om te bewijzen dat je klaar bent voor de werkvloer.

Basis Netwerken


De basisfacetten rond netwerken worden hier aangeleerd. Je bent na deze module in staat om een klein thuisnetwerk op te stellen, al de netwerkapparaten correct in te stellen en te laten communiceren met het internet. Ook leer je hier wat een IP-adres is en hoe zo’n adres opgebouwd wordt. Je gaat aan de slag met een netwerksimulatie-tool om zodoende de leerstof onder de knie te krijgen.

Netwerktechnologie


Nadat je de module Basis Netwerken tot een goede einde bracht, leer je in deze module om grotere netwerken op te stellen. Je zal de aangeleerde tools uit de eerdere modules kunnen gebruiken om zelf een groter netwerk op te bouwen. Je leert nadenken over de  onderdelen die nodig zijn om een groot netwerk op te bouwen; je bent in staat om een grondplan uit te werken met de voorziene apparatuur (draadloos en bedraad); je leert facturen opmaken enz.

Draadloze netwerken


In deze module leer je alle facetten van het verhaal WIFI, gaande van de soorten Access Points, draadloze routers, verschillende frequenties binnen Wifi, verschillende soorten draadloze antennes,.. Ook de mogelijke beveiligingen van WIFI en de versleutelingen worden uitgebreid besproken. Deze module maakt je in staat om een netwerk te voorzien van een storingsvrij en supersnel draadloos netwerk.

Switches en Routers


De twee belangrijkste apparaten in een netwerk zijn een switch en en router. Zonder deze apparaten kan je geen netwerk bouwen. We bespreken in deze module beide toestellen uitgebreid en gedetailleerd. Je leert ook hoe je een virtueel netwerk kan maken en wat de voordelen daarvan zijn. Na afloop van deze module heb je alle tools in handen om een netwerk met meerdere subnetten op te bouwen.

VLAN’s en WAN’s

VLAN’s en WAN-verbindingen zorgen ervoor dat netwerken op bedrijfsniveau veilig en performant kunnen werken. Je leert met Cisco-apparatuur werken om grootschalige netwerken  op te stellen en te onderhouden.

Cliënt/server netwerk 1 en 2

Via het Windows Server besturingssysteem bekijken we hoe bedrijven er in slagen om binnen kantooromgeving alle computers centraal te beheren via Active Directory. en bestanden en instellingen af te schermen voor wie er geen toegang toe mag hebben. We configureren onder andere ook oplossingen om werken van op afstand mogelijk te maken.

Internet netwerken


Naast het lokaal netwerk is er het internet. Dit is de afgelopen jaren gegroeid tot een van de krachtigste zaken ter wereld. Het internet verbindt alle lokale netwerken wereldwijd met elkaar. Hoe dit tot stand komt en wat daar voor nodig is leer je in deze module. Hoe komt het dat je een webpagina in China in 1 muisklik kan raadplegen? Hoe kan het dat je een e-mail verstuurt naar een collega aan de andere kant van de wereld? Hoe komt het dat ik kan facetimen met mijn beste vriend op vakantie? Op al deze vragen en nog veel meer krijg je een antwoord tijdens deze module.

Duur van de opleiding

Je kan deze opleiding volgen in dagonderwijs. De duurtijd van de opleiding is 1,5 jaar, waarbij je 2,5 dagen per week les zal volgen. Combineer je deze opleiding met AAV dan kan je de opleiding ook afronden in 1,5 jaar, maar dan heb je 5 dagen per week les. Het traject verkorten kan aan de hand van vrijstellingen. Uiteraard is ook een traject op maat mogelijk.

Lesplaats

Deze opleiding kan je volgen bij CVO Cursa in Hasselt.

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er is geen voorkennis vereist om te starten aan deze opleiding. Personen die al een voorkennis hebben kunnen via een toelatingsproef of bekwaamheidsattest een vrijstelling krijgen voor bepaalde basismodules.

Studiebewijs

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Administratief Medewerker Onthaal. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs..

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs € 1,50/ lestijd. Het inschrijvingsgeld voor deze opleiding is begrensd tot € 300 inschrijvingsgeld per semester.
Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), betaal je uiteraard minder.

Indien je slaagt voor AAV en deze beroepsgerichte opleiding en dus een diploma secundair onderwijs behaalt, wordt je inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.

Wanneer je 25 jaar of jonger bent, heb je nog steeds recht op behoud van kinderbijslag, als je ten minste voor 17 lestijden per week inschrijft. 

Inschrijven

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Sofie Engelen (011 42 90 17 of tkohasselt@cursa.be)

.