menu

Praktische info

Wil je je eigen wagen onderhouden, op eigen houtje je wagen klaarmaken voor de keuring. Wil je leren  een diagnose te stellen of weten hoe een motor werkt, een elektrische storing opsporen en herstellen of je motor reviseren?

Dan is deze opleiding voor jou in de wieg gelegd. De opleiding is heel veelzijdig en praktisch ingericht.

Overzicht opleiding

In deze opleiding komt het uitvoeren van allerhande herstellingen van eenvoudig tot complex uitgebreid aan bod.

De opleiding is modulair opgebouwd en doorloop je op je eigen tempo.

In de opleiding “Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen” leer je diagnose, herstellingen en vervangingen uitvoeren van mechanische, hydraulische of elektrische aard volgens de veiligheidsvoorschriften en regelgeving, teneinde de voertuigen rijklaar te maken.

De competenties van de polyvalent mecanicien situeren zich voornamelijk op het vlak van de diagnose en de herstelling van mechanische, hydraulische en elektrische systemen.

Link met de beroepskwalificatie : Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen http://www.vlaamsekwalificatiestructuur.be/kwalificatiedatabank/

Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden

Er zijn geen specifieke instapvereisten voor deze cursus.
Twijfel je in welke module je kunt instappen? Neem contact op met onze secretariaten.

Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema van opleiding ‘Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen’  850 lestijden
Je bent door de pijlen gebonden aan een verplichte volgorde in het traject.

Modules

Banden voertuigen 60 Lt

In  deze  module  leert  men  banden  van  personenwagens  en  lichte  bedrijfsvoertuigen(< 3,5 ton) herstellen of vervangen, afwijkende slijtagepatronen interpreteren, wielen en banden demonteren, monteren en uitbalanceren. Er wordt steeds aandacht besteed aan de geldende veiligheids-, milieu-en kwaliteitsnormen

Onderhoud voertuigen 80 Lt

In deze module leert men onderhoud op voertuigen uitvoeren, volgens de voorschriften van de constructeurs, voertuigen klaarmaken om af te leveren aan de klant, voertuigen controleren voor de technische keuring.

Elektrische systemen voertuigen 60Lt

In deze module leert men basismetingen, herstellingen en vervangingen uitvoeren aan elektrische systemen van een voertuig.

Aandrijflijn en rollend gedeelte 100Lt

In   deze   module   leert   men basisherstellingen   uitvoeren   en   slijtage-onderdelen vervangen aan de aandrijflijn en het rollend gedeelte van voertuigen.

Veiligheid hybride en elektrische voertuigen niveau 110 Lt

In deze module leert men de algemene opbouw en werking van elektrische en hybride voertuigen  kennenalsookde  voornaamste  risico’s  die  verbonden  zijn  aan  de onderdelen  van  deze  aandrijfsystemen  in  relatie  tot  de  eigen  werkzaamheden.  Deze module bereidt de cursist voor op het afleggen van het officiële HEV I-examen bij een erkend  testcentrum  in  functie  van  het  behalen  van  de  sectorale  HEV-certificering "veiligheid" -Niveau 1.

Elektriciteit en elektronica voertuigen120 Lt

In deze module leert men de oorzaken van elektrische storingen aan de verschillende systemen van voertuigen identificeren en repareren.

Verbrandingsmotoren100 Lt

In   deze   module leert   men de   oorzaken   van   mechanische   storingen   aan verbrandingsmotoren  van  voertuigen  identificeren  en  de  nodige vervangingen  en herstellingen uitvoeren. Men leert ook complexe onderhouds-en herstellingswerkzaam-heden  uitvoeren  aan  verbrandingsmotoren  en  de  bijhorende systemen, dit met inschatting van kosten en herstellingstermijnen

Motormanagement100 Lt

In deze module leert men de oorzaken van elektrische storingen aan de verschillende motormanagementsystemen  van verbrandingsmotoren  van  voertuigen  identificeren en de nodige vervangingen en herstellingen uitvoeren met inschatting van kosten en herstellingstermijnen

Onderstel80 Lt

In deze module leert men de oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen  aan  vering,  wielophanging,  stuurinrichting,  remsystemen  met  actieve veiligheidssystemen  en  carrosserieonderdelen  van  voertuigen  identificeren  en  de nodige  vervangingen  en  herstellingen  uitvoeren  met  inschatting  van  kosten  en herstellingstermijnen.

Overbrengingssystemen 60 Lt

In deze module leert men de oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen aan koppelingen en overbrengingssystemen van voertuigen identificeren en de  nodige  vervangingen  en  herstellingen  uitvoeren  met  inschatting  van  kosten  en herstellingstermijnen. Menleert ook complexe onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan koppelingen en versnellingsbakken.

Comfort-en veiligheidssystemen  60 Lt

In deze module leert men de oorzaken van mechanische, elektrische en hydraulische storingen  aan  comfort-en  veiligheidssystemen  van  voertuigen identificeren  en  de nodige  vervangingen  en  herstellingen  uitvoeren  met  inschatting  van  kosten  en herstellingstermijnen.   Men   leert   ook   complexe onderhoudswerkzaamheden aan klimaatbeheersingssystemen uitvoeren en complexe toebehoren monteren

Veiligheid hybride en elektrische voertuigen niveau 2 20Lt

In deze module leert men de opbouw en werking van hybride en elektrische voertuigen kennen en een veilige werkmethode toepassen bij het uitvoeren van werkzaamheden aan deze aandrijfsystemen. Deze module bereidt de cursist voor op het afleggen van het officiële HEV II-examen bij een erkend testcentrum in functie van het behalen van de sectorale HEV-certificering “veiligheid” niveau 2

Na de opleiding kunnen uitbreidingsmodules gevolgd worden; deze makn geen deel uit van het certificaattraject:

  • Terugwinning gefluoreerde broeikasgassen 10 Lt
  • Geavanceerde autotechnologie 10 Lt
  • LPG Lt
  • CNG Lt

Duur van de opleiding

De opleiding wordt zowel overdag als ’s avonds aangeboden in Genk

Dagopleiding  :

Avondopleiding :

Instapmomenten

Deze cursus heeft instapmomenten in september en februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor deze cursus.

Inschrijvingskosten

Je betaalt voor een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs 1,50€/ lestijd. De kostprijs van deze opleiding per schooljaar hangt af van de duur van de gekozen modules.

Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ) betaal je uiteraard minder.

Wanneer je AAV én deze opleiding met succes gevolgd hebt, krijg je het inschrijvingsgeld van deze opleiding terug betaald.

Studiebewijs

Als je alle modules van deze opleiding hebt afgerond (850lst) , geeft dat recht op een certificaat mecanicien personen- & lichte bedrijfswagens.

Volg je deze opleiding in combinatie met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming dan krijg je een diploma secundair onderwijs.

Extra Informatie

Deze opleiding gaat door in de garage van onze hoofdcampus in Genk. Voor meer info kan je terecht bij

Meer informatie kan je krijgen op de secretariaten Genk waar deze opleiding wordt ingericht.