Praktische info

Foto’s maken kan iedereen, maar een goede foto maken? Dat leer je bij Cursa!
Overzicht opleiding tot Fotograaf
Ben je gepassioneerd door fotografie? Wens je meer dan zo maar een hobby? Dan is deze opleiding een opstap naar een carrière van professionele fotograaf.
Bij ons leer je tijdens de lessen stapsgewijs je fotocamera beter te gebruiken. Je wordt niet alleen een betere fotograaf maar je gaat ook snel iedereen kunnen verrassen met de “profi-look” van je gemaakte foto’s.
Je ontdekt stapsgewijs de veelzijdigheid van je digitale camera. Je leert bewuster alle instellingen te gebruiken voor het maken van portretten, landschapsfoto’s, macro-opnames, enz. …Je leert kijken naar de omgeving, het licht, het lijnenspel … en maakt op die manier betere composities en mooiere foto’s.
Je krijgt uiteraard tal van handige tips en tricks mee van onze ervaren lesgevers.
Opleidingsstructuur en modules

Structuurschema Fotograaf 800lestijden
De pijlen wijzen op de volgtijdelijkheid van de modules.
Basis Foto A
Heb je problemen met het instellen van je camera? Bekom je niet het resultaat dat je voor ogen hebt? Stapsgewijs ontdekken we de werking van het fototoestel en streven we naar een manuele bediening. We leren de beelden overzetten op de computer en starten met digitale beeldverwerking in Photoshop. De basisbeginselen worden aangeleerd die belangrijk zijn om je foto’s te verbeteren
Na deze module kan je:
- een fototoestel kiezen en bedienen.
- de juiste belichting toepassen
- omgaan met scherptediepte.
- een goede compositie maken.
Basis Foto B
We verdiepen ons verder in de mogelijkheden, die digitale fotografie te bieden heeft. We duiken de studio in en leren werken met studioverlichting. Ook bezoeken en fotograferen we interessante locaties. We gaan aan de slag met een gevarieerd aanbod aan opdrachten. Iedere opdracht wordt onder begeleiding digitaal bewerkt en besproken.
Na deze module kan je:
- werken met extra lichtbronnen.
- het licht nauwkeurig uitmeten en corrigeren.
- technieken creatief toepassen in functie van het onderwerp.
Verwerking Foto A
Wil je graag stap voor stap leren hoe je je vakantie-, familie- of professionele foto’s snel en efficiënt kunt beheren en bewerken? In deze module tonen we hoe je aan de slag kunt gaan met RAW bestanden, hoe je retouches moet aanbrengen en hoe je storende elementen kunt wegwerken. Je leert je foto’s klaarmaken voor print, presentatie of website.
Na deze module kan je
- beelden catalogeren en ordenen.
- een beeldverwerkingsprocédé gebruiken.
- verschillende beeldformaten gebruiken.
- het afdrukproces toepassen
Verwerking foto B “Affinity Photo” voor fotografen
Affinity Photo is een volwaardig, maar laagdrempeliger alternatief voor Adobe Photoshop. Het programma is nog niet zo bekend als het 'echte' Photoshop, maar wel flink in opkomst. Je kunt er heel veel mee. In deze cursus beginnen we bij de basis. Je ontdekt wat er allemaal mogelijk is met Affinity zodat je na afloop zelf beelden kan bewerken.
Affinity Photo is op de markt gebracht als alternatief voor Adobe Photoshop, waarvoor je sinds 2012 een abonnement moet afsluiten. Voor Affinity Photo hoef je slechts één keer een bescheiden bedrag te betalen. De functionaliteiten zijn bijna dezelfde, dus je hoeft niet bang te zijn voor een minder professioneel resultaat. Het gebruik is net even anders – een kwestie van wennen dus!
Na deze module kan je
- Raw ontwikkeling
- Werken met lagen en maskers
- kleuraanpassingen
- Transformaties uitvoeren, perspectief aanpassingen.
- Selectietechnieken
- Retoucheren
- Opslaan en exporteren
- Zwart-wit foto’s ontwikkelen
- Het histogram gebruiken
- Foto’s verbeteren
- Filters en snelle effecten
- Foto's afwerken met een artistiek effect
- HDR tone mapping
- Panorama’s
Foto analyse
(Stromingen in de fotografie)
In deze module bekijken we de tijdslijn van de fotografische evolutie. We gaan op zoek naar belangrijke stromingen die vandaag nog altijd een impact hebben op de manier waarop wij met beeld omgaan. Door kennis te maken het werk van invloedrijke fotografen te leren kennen kunnen die gebruiken als een fascinerende inspiratiebron en een must voor wie meer inzicht wil krijgen in de wereld van het fotografisch beeld. Door doelgerichte foto-opdrachten leren we een eigen beeldtaal te ontwikkelen.
Na deze module kan je
- beelden analyseren.
- foto’s herkennen en binnen een stroming situeren.
- beelden kritisch evalueren en selecteren
Foto Ruimte
(Architectuur-, interieur- en landschapsfotografie)
Binnen dit module verkennen we de verschillende facetten van een ruimte: de ligging, de belichting en de opbouw van het beeld. Dit kan gaan over een gebouw of interieur maar ook over een (stad) landschap. Aan de hand van heel wat praktische opdrachten oefenen we dit in. Deze module leert ons het werkterrein fotografisch verkennen, een ruimte creatief benaderen en die ten volle benutten.
Na deze module kan je
- het werkterrein fotografisch exploreren.
- een ruimte creatief benaderen.
- een ruimte optimaal in beeld brengen.
Foto actie
(Sport- en reportagefotografie)
Aktie en beweging zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse fotografie maar hoe In deze module leren we hoe we beweging kunnen vatten en een tijdsverloop kunnen weergeven met foto’s. Na deze module kunnen we creatief en doelbewust omgaan met sluitertijden. We vertellen een verhaal aan de hand van beelden. We spelen in op snel wisselende situaties. Uiteraard komen zowel camera-, opname-, als belichtingstechnieken via praktische en oefeningen aan bod.
Na deze module kan je:
- creatief en doelbewust omgaan met de sluitertijden.
- een verhaal vertellen door middel van beelden.
- inspelen op snel wisselende situaties.
Foto materie
In de module materie leer je beelden opbouwen, geslaagde composities maken met objecten en interessante sferen creëren met behulp van licht. We zullen in praktijkgerichte oefeningen experimenteren met licht en schaduw met behulp van de juiste lichtbronnen. Je leert niet enkel de technische kant van studiofotografie, je verwerft ook inzicht in diverse lichtsituaties om zo creatieve en sfeervolle foto’s te maken.
Na deze module kan de cursist:
- zijn werkplek optimaal organiseren in functie van het vooropgestelde resultaat.
- verlichting en belichting creatief beheersen.
- de compositieregels correct én creatief toepassen.
Foto mens
In een gevorderd stadium, gaan we ons verder verdiepen in diverse belichtingstechnieken. De mens staat hier centraal. Zowel op locatie als in studio, ligt de focus op portret. De veelzijdigheid van deze tak van de fotografie, maakt dat de mogelijkheden onuitputtelijk zijn. We bekijken welke factoren bepalend zijn, om een goed resultaat te bekomen.
Na deze module kan je:
- een persoon benaderen in functie van een opdracht.
- de omgeving en het licht creatief gebruiken in functie van het vooropgestelde resultaat.
Voorkennis/ toelatingsvoorwaarden
Je kan zonder voorkennis starten in de modules: Basis foto A, Basis foto B, verwerking foto A, verwerking foto B, en Foto analyse. Voor de andere modules is een voorkennis vereist. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.
Inschrijvingskosten
De kostprijs van een module van 80 lestijden onder "fotografie" kost 120€ per module.
Indien je recht hebt op een vrijstelling van inschrijvingsgeld (zie FAQ), dan betaal je uiteraard minder.
Instapmomenten
Er is zowel de mogelijkheid om in te stappen in september als in februari.
Klik rechts bovenaan op het rooster om in te schrijven voor een cursus.
Studiebewijs
Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding.
Als je binnen Fotograaf alle modules hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Fotograaf . Gecombineerd met AAV behaal je een diploma fotograaf secundair onderwijs.
/