Evaluatiereglement
Organisatie van de evaluatie
Voor het secundair volwassenenonderwijs is er per module een evaluatie.
Hierna volgt info over de vorm, de inhoud en de praktische organisatie, de regeling van de bijkomende proeven en de manier waarop de resultaten van de evaluatie worden bekendgemaakt.
De data, vorm, de inhoud, de praktische organisatie, de tijdvakken waarbinnen de evaluaties worden afgelegd, het deliberatiemoment, de regeling van bijkomende proeven en de wijze van bekendmaking van de resultaten worden bij aanvang van de cursus meegedeeld via de lesgever, het secretariaat of smartschool.
Indien de cursist hiermee niet akkoord gaat neemt hij binnen de drie werkdagen contact op met de directie en krijgt hij het recht om zich uit te schrijven.
Het luik afstandsonderwijs binnen het gecombineerd onderwijs wordt als volgt geëvalueerd:
Voor de cursussen gecombineerd onderwijs geldt dat minimaal 1 evaluatiemoment in contactonderwijs wordt ingebouwd. De eerste les overloopt de leerkracht de manier van evalueren. Deze uitleg is opgenomen in je cursus.
Hoe de evaluatie voor jouw module eruitziet en wanneer die plaatsvindt, wordt toegelicht in de (modulespecifieke) bijlage bij dit reglement, die je bij de inschrijving ontvangt. Bijkomende afspraken kunnen tijdens de eerste les worden gemaakt.
In bijzondere gevallen en op vraag van jezelf of de leerkracht kan de evaluatiecommissie een individuele wijziging van de evaluatiemodaliteiten toestaan. Die wijziging wordt in je cursisten- dossier opgenomen en schriftelijk aan jou meegedeeld.
Deelname aan de evaluatie
Je kan deelnemen aan de evaluatie(s) als je een regelmatige cursist bent en aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoet. Ben je een niet-regelmatige cursist, dan heb je vooraf de schriftelijke toestemming van de directeur nodig om toegelaten te worden tot de evaluatie(s).
Als cursist moet je de richtlijnen in verband met de praktische organisatie van de evaluatie respecteren.
Als je gewettigd of door overmacht afwezig bent, kan de directeur, op jouw schriftelijke vraag, beslissen de evaluatie te verplaatsen en/of een inhaalexamen te organiseren. Je moet je vraag samen met de bewijsstukken tegen ontvangstbewijs indienen bij de directeur van het centrum. Je moet dat doen ten laatste op de derde dag (zaterdag, zondag, wettelijke en reglementaire feestdagen en statutaire verlofdagen niet meegerekend) na het tijdstip van de evaluatie .
Na de deliberatie heb je recht op inzage in de door jou afgelegde evaluatie(s). Je maakt hiervoor een afspraak met de directeur of een andere verantwoordelijke. Je hebt ook recht op een schriftelijk exemplaar (tegen betaling van kosten).
Vrijstellingen
De directeur kan op basis van een vrijstellingsproef of van studiebewijzen van gevolgde opleidingen (‘Erkenning van Verworven Kwalificaties’) of van ervaring (‘Erkenning van Verworven Competenties’) beslissen vrijstelling te verlenen voor een deel van een opleiding of module. De vrijstelling geldt zowel voor het volgen van de lessen als voor de evaluatie of een gedeelte van de evaluatie en betekent mogelijk een studieverkorting.
Vrijstellingsproeven worden georganiseerd in het begin van elk semester en kunnen variëren per opleiding. meer info vind je in de specifieke examenreglementen van je opleiding. Per jaar kan je slechts 1 maal een vrijstelling afleggen per module.
Je moet de aanvraag schriftelijk indienen met de nodige stavingsdocumenten en motivering. Als je geen stavingsdocument kunt geven, beslist de directeur een vrijstellingsproef te organiseren.
De beslissing van de directeur moet jou schriftelijk en gemotiveerd meegedeeld worden.
Militairen die binnen Defensie bepaalde opleidingen hebben gevolgd, krijgen via een samenwerkingsakkoord automatisch vrijstellingen voor een aantal modules.
Je kunt beroep aantekenen tegen de beslissing om geen vrijstelling toe te kennen. Je volgt hiertoe de beroepsprocedure tegen de beslissing van de evaluatiecommissie.
In bijzondere gevallen, wanneer een handicap of leerstoornis dit verantwoordt, kan de directeur een afwijking van de normale evaluatieprocedure toestaan.
Evaluatiecommissie en rapportering van de beslissing
De stemgerechtigde leden van de evaluatiecommissie zijn: de directeur (voorzitter) of zijn afgevaardigde en de leerkracht(en) van de betrokken module(s). Elke stemgerechtigd lid heeft één stem.
De directeur kan bijkomend andere leden tot de deliberatie toelaten, zoals de ombudsman of -vrouw of de opleidingscoördinator. Zij zijn niet stemgerechtigd.
De evaluatiecommissie beslist of je al dan niet geslaagd bent.
Enkel binnen het tweedekansonderwijs wordt er gewerkt met punten. Daar moet je minstens 50% halen. Elders wordt er gewerkt met geslaagd of niet geslaagd. Daarvoor baseren wij ons op het Europese referentiekader (bijv. taaltaken ) of op het al dan niet behalen van de leerplandoelen of basiscompetenties via permanente of gespreide evaluatie.
Bij staking van stemmen – dit is de situatie waarbij er evenveel voorstemmen zijn als tegenstemmen – geeft de stem van de directeur de doorslag. De beslissing moet jou schriftelijk en gemotiveerd meegedeeld worden.
De evaluatiecommissie kan beslissen een bijkomende proef (herexamen) toe te staan en de modaliteiten daarvan te bepalen. Herexamens zijn geen recht !
De leden van de evaluatiecommissie behouden het geheim van de beraadslagingen.
De evaluatiecommissie is bevoegd voor alles wat met evaluatie te maken heeft, ook wat hier in dit reglement niet is beschreven.
De evaluatieresultaten worden ten laatste één week na de beslissing van de evaluatiecommissie aan jou bekendgemaakt op een vooraf meegedeelde datum en wijze.
Fraude
Wie betrapt wordt op fraude wordt zo snel mogelijk gehoord door de voorzitter van de evaluatiecommissie, die na dit gesprek een beslissing neemt.