Een onthaalmedewerker is het uithangbord van een bedrijf of organisatie. Als eerste aanspreekpunt geef jij klanten het gevoel dat ze welkom zijn. Je geeft klanten de gewenste informatie of verbindt hen door naar de juiste persoon. Je ondersteunt collega’s met administratieve en logistieke taken.

1

Wat leer je?

 • kantoorsoftware gebruiken
 • correct onthalen en informeren van personen
 • digitale administratieve vaardigheden
 • zakelijk communiceren in het Nederlands, Engels, Frans én Duits!
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

Als administratief medewerker onthaal verricht je algemeen administratief werk binnen een organisatie. Je takenpakket is zeer gevarieerd: onthaal van bezoekers, ontvangst van bestellingen, het verwerken van inkomende post en telefonische contacten, tot zelfs het opstellen van verslagen en brieven.

Daarnaast ondersteun je ook andere personeelsleden binnen de organisatie door administratieve taken uit hun handen te nemen, bv. kopieën nemen, documenten klasseren, …

Tot slot is ook je talenkennis belangrijk en zal je daarom leren communiceren in het Nederlands, Frans, Engels én Duits (zelfredzaamheidsniveau). Op het einde van je opleiding kan je je kennis omzetten in praktijk tijdens een stageperiode.

3

Wat na je opleiding?

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Administratief Medewerker Onthaal. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Na deze opleiding kan je onmiddellijk terecht op de arbeidsmarkt als onthaal- of baliemedewerker in een hotel, in een ziekenhuis of een andere organisatie. Maar je kan ook doorstromen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs.

4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je vrijstellingsproeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
 2. Maak daarna een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding. Contacteer ons via tkohasselt@cursa.be
 3. Na dit gesprek kan je je inschrijven bij de cursistenadministratie.
Inschrijven

Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.

 • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
 • Voor deze diplomagerichte beroepsopleiding moet je minstens 16 jaar zijn. Om dit te combineren met AAV, moet je minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden voor december van dat schooljaar.

Heb je al ervaring of voorkennis of werk je al in de administratie? Dan heb je misschien recht op vrijstellingen. Maak hiervoor een afspraak met de trajectbegeleiding. Contacteer ons via tkohasselt@cursa.be

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:

 • vorige rapporten;
 • attesten of getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding;
 • ervaring;
 • vrijstellingsproeven.

Breng je jaarrapport van de school of de examencommissie mee. Je jaarrapport is een overzicht van je resultaten van dagelijks werk en examens van een volledig schooljaar. Let op: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar.

Je kan vrijstellingsproeven afleggen om vrijstellingen te behalen. Op basis van je resultaten gaan we na welke modules je nog moet volgen. Je persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk. Je kan hiervoor een afspraak maken nadat je een infosessie gevolgd heb.

Voor je start met de opleiding, kom je op trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders stippelen samen met jou een traject op maat uit. Ze zijn er voor jou, ook als het wat moeilijker gaat.

Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via de cursistenadministratie. Contacteer ons via tkohasselt@cursa.be

Starten met de opleiding kan in september en februari.

 • Studeer af op 1,5 jaar
 • Stage waarbij je alles in de praktijk kan brengen
 • Combineer Administratief medewerker Onthaal met AAV en behaal je diploma secundair onderwijs.
 • Combineer met Polyvalent administratief medewerker en behaal op twee jaar twee diploma’s!

Info en inschrijvingen

Hasselt

Guffenslaan 78

3500 Hasselt

Dagonderwijs

Duurtijd

Deze opleiding wordt georganiseerd in dagonderwijs. Je kan deze opleiding afronden op 1,5 jaar, maar een traject op maat is altijd mogelijk.

Scroll naar boven