Word een meester van de grill met onze opleiding tot hulpkok met de module Barbecue-specialist in opleiding. Leer de kunst van het barbecueën, van het aansteken van de grill tot het bereiden van smaakvolle gerechten. Word een expert in grilltechnieken, marinades en bijgerechten. Ontdek een wereld vol smaak en creativiteit. Schrijf je vandaag nog in!

1

Wat leer je?

Twee modules

 • module Barbecue-specialist in opleiding herfst – winter
 • module Barbecue-specialist in opleiding lente – zomer

In de opleiding tot hulpkok met de module Barbecue-specialist in opleiding leer je verschillende aspecten van het barbecueën en grillen. Enkele van de vaardigheden en kennis die je kunt verwachten te leren, zijn:

 • Grilltechnieken: Je leert verschillende grillmethoden beheersen, zoals directe en indirecte hitte, roken, grillen op houtskool en gas, en gebruik van rookhout.
 • Ingrediënten selectie: Je leert hoe je de beste ingrediënten kunt kiezen voor het grillen, inclusief vlees, vis, gevogelte en groenten.
 • Marinades en rubs: Je ontdekt hoe je smaakvolle marinades, rubs en kruidenmengsels kunt maken om je gerechten te versterken.
 • Grilltijden en temperaturen: Je leert de juiste grilltijden en -temperaturen te bepalen voor verschillende soorten voedsel, om perfect gegrilde resultaten te bereiken.
 • Bijgerechten en sauzen: Je leert bijgerechten en sauzen te maken die goed samengaan met gegrilde gerechten, zoals salades, dips en sauzen.
 • Voedselveiligheid: Je krijgt inzicht in de basisprincipes van voedselveiligheid en hygiëne bij het barbecueën.
 • Presentatie: Je leert hoe je je gerechten op een aantrekkelijke en smakelijke manier kunt presenteren.

De opleiding biedt een combinatie van theoretische kennis en praktische hands-on ervaring, zodat je vertrouwd raakt met de essentiële vaardigheden van een barbecue-specialist.

2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding tot hulpkok met de modules Outdoor Cooking Barbecue-specialist in opleiding biedt een boeiende kans om je culinaire vaardigheden uit te breiden en je te specialiseren in buiten koken en barbecueën, zowel in de winter als in de zomer. Deze opleiding wordt aangeboden in twee edities: de Winter Editie en de Zomer Editie.

Tijdens de Winter Editie leer je hoe je buiten kunt koken, zelfs in koude weersomstandigheden. Je leert essentiële vaardigheden en technieken om met succes gerechten te bereiden op houtskoolgrills, gasbarbecues en rookovens, terwijl je tegelijkertijd de uitdagingen van winterse omstandigheden aanpakt. Je ontdekt hoe je hartverwarmende gerechten kunt maken, zoals stoofpotten, winterse groenten en smaakvolle rookgerechten, perfect om de kou te trotseren.

In de Zomer Editie legt de opleiding de nadruk op buiten koken en het benutten van de warmere seizoenen. Je leert verschillende grillmethoden, zoals direct en indirect grillen, roken en gebruik van houtskool en gasbarbecues. Daarnaast ontdek je hoe je lichte en verfrissende gerechten kunt bereiden, zoals gegrilde vis, sappige steaks en kleurrijke groentespiezen, ideaal voor zomerse bijeenkomsten en buitenactiviteiten.

Beide edities van de opleiding bieden een combinatie van theoretische kennis en praktische ervaring. Je leert over de juiste grilltechnieken, temperatuurregeling, marinades en sauzen, evenals belangrijke aspecten van voedselveiligheid, menuplanning en gerechtpresentatie.

Of je nu je culinaire vaardigheden wilt versterken, een carrière in de horeca wilt nastreven of gewoon wilt genieten van de kunst van het buiten koken, de opleiding tot hulpkok met de modules Outdoor Cooking Barbecue-specialist in opleiding biedt je de kennis en vaardigheden om te excelleren in de wereld van buiten koken, ongeacht het seizoen.

3

Wat na je opleiding?

Deze modules is slechts een onderdeel van een opleiding. Er zal enkel een deelcertificaat zijn. Geen certificaat. Je kunt ervoor kiezen hulpkok af te maken en zo door te stromen naar kok of chef de partie

Na het voltooien van de opleiding tot hulpkok in het volwassenenonderwijs, zijn er verschillende mogelijkheden om je carrière voort te zetten in de culinaire wereld. Enkele opties zijn:

 1. Specialisatie en verdere studies: Je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren in een specifiek aspect van de keuken, zoals patisserie, bakkerij, grillen of internationale keukens. Dit kan je helpen je vaardigheden verder te ontwikkelen en je aantrekkelijker te maken voor werkgevers die gespecialiseerde koks zoeken. Het volgen van aanvullende opleidingen, workshops of cursussen kan je kennis en vaardigheden ook versterken.
  Informeer naar de andere opleidingen zoals chef de partie en kok
 2. Doorgroeimogelijkheden: Na het opdoen van ervaring als hulpkok, kun je streven naar doorgroeimogelijkheden binnen de keukenhiërarchie. Je kunt je vaardigheden verbeteren, meer verantwoordelijkheden krijgen en uiteindelijk een leidinggevende positie nastreven, zoals souschef of chef-kok.
 3. Zelfstandig ondernemerschap: Als je ambitieus bent en een ondernemende geest hebt, kun je ervoor kiezen om je eigen culinaire bedrijf te starten. Dit kan een restaurant, een cateringbedrijf of een foodtruck zijn. Het runnen van je eigen zaak biedt je de mogelijkheid om je creativiteit uit te drukken en je culinaire visie tot leven te brengen.

Het is ook belangrijk om te blijven leren en je vaardigheden voortdurend te ontwikkelen. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technieken in de culinaire wereld door middel van workshops, culinaire evenementen en netwerken met andere professionals. Dit zal je helpen om te groeien en kansen te creëren in je carrière als hulpkok.

4

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 30 77 78 of Horeca@cursa.be)

Inschrijven

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. Wie met deze opleiding wil starten, moet eerst het certificaat ‘keukenmedewerker’ behaald hebben.

Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:

 • Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
 • Een toelatingsproef tijdens de eerste les

Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Professionele en praktijkgerichte opleiding
 • Door vakmensen met passie gegeven
 • Gezellig en fun – Sociale contacten
 • Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
 • Je behaalt een certificaat
 • Samenwerking Hotelschool Hasselt

Info en inschrijvingen

Hasselt Hotelschool

Elfde-Liniestraat 22

3500 Hasselt (Hotelschool)

Avondonderwijs

Duurtijd

 • De opleiding hulpkok telt in totaal 560 lestijden.
 • De eerste 4 modules (160 lestijden) volg je onder de basis van keukenmedewerker
 • Om het certificaat hulpkok te behalen volg je daar bovenop 5 modules van een totaal van 500 lestijden.
 • Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding.

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven