Als zorgkundige sta je in voor de verzorging en begeleiding van oudere zorgvragers in de gezinszorg, in de thuisverpleging en in verschillende verzorgingsinstellingen zoals woonzorgcentra, (psychiatrische) ziekenhuizen, dagcentra, etc.

1

Wat leer je?

  • Meten van de parameters van de verschillende biologische functiestelsels, met inbegrip van glycemiemeting door capillaire bloedafname. De zorgkundige moet de resultaten van deze metingen tijdig en accuraat rapporteren aan de verpleegkundige.
  • Toedienen van medicatie die is voorbereid door een verpleegkundige of een apotheker (met uitsluiting van verdovende middelen) op de volgende manieren: oraal (inclusief inhalatie), rectaal, oogindruppeling, oorindruppeling, percutaan, subcutaan (enkel gefractioneerde heparine).
  • Oraal toedienen van voeding en vocht.
  • Manueel verwijderen van fecalomen (verharde brokjes stoelgang).
  • Verwijderen en opnieuw aanbrengen van verbanden en van kousen ter preventie en/of behandeling van veneuze aandoeningen.
2

Je opleiding

De opleiding bestaat uit 180 lestijden in avondonderwijs en gaat door op dinsdag- en woensdagavond. Een gedeelte kan je thuis in afstandsonderwijs afwerken en voor het andere deel zullen de lessen bestaan uit contactonderwijs. Er worden 90 uren stage voorzien, dit kan in het eigen werkveld.

De opleiding bestaat uit volgende onderdelen
– kennismakingsmodules
– module: Parametrering van biologische functies
– opgesplitste module gericht op medicatie
– Bijkomende zorgvuldige handelingen: voeding en vocht
– compressietherapie

Voor de theorie voorzien we een test en een permanente evaluatie met opdrachten. De stage wordt afgerond met een praktijktest van 2u die onze stagebegeleiders afnemen aan de hand van een checklist.

3

Wat na je opleiding?

Je krijgt een deelcertificaat na het afronden van deze opleiding. De opleiding dient om taken die nu reeds uitgevoerd worden te legaliseren. KB 18 maart 2019

Je bent reeds in het bezit van een diploma zorgkundige.

Wij komen ter plaatse lesgeven op de werkvloer vanaf 12 deelnemers

Deze opleiding kost 140€ waarvan men voor de helft kan betalen met opleidingscheques als je reeds werkt als zorgkundige.

Schrijf je in voor een infomoment.

Info en inschrijvingen

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Avondonderwijs

Duurtijd

Je kan deze opleiding in de avonduren volgen. Deze opleiding neemt 180 lestijden in beslag.
Neem voor meer informatie contact op met onze vakverantwoordelijke lydia.roberti@cursa.be.

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven