Word een onmisbare schakel in de keuken als Chef de Partie! Volg de opleiding in het volwassenonderwijs en leer de finesse van culinaire technieken, smaakcombinaties en gerechtenbereiding. Werk nauw samen met de chef-kok en leid een team. Word een gewaardeerd en creatief lid van de gastronomische wereld!

1

Wat leer je?

Er zijn vier Chef de parties, die zich elk specialiseren in een andere productgroep:

 • Chef de partie vlees, wild en gevogelte
 • Chef de partie vis schaal- en schelpdieren
 • Chef de partie groenten, fruit en kruiden
 • Chef de partie desserten, gebak en brood

Elke Chef de partie bestaat uit 4 modules. Je kiest 1 of meerdere modules per semester.

De opleiding Chef de Partie met als instapvoorwaarde Hulpkok biedt de mogelijkheid om je vaardigheden als kok verder te ontwikkelen en je te specialiseren in specifieke aspecten van de keuken. Hier zijn de belangrijkste punten om te leren in de opleiding Chef de Partie met de genoemde specialisaties:

Chef de Partie vlees, wild en gevogelte: Je leert gespecialiseerde technieken en bereidingswijzen voor vlees, wild en gevogelte, zoals braden, grillen, stoven en fileren. Je ontwikkelt kennis over de eigenschappen en kwaliteit van verschillende soorten vlees en leert hoe je smaakvolle en sappige gerechten kunt creëren.

Chef de Partie vis schaal- en schelpdieren: Je maakt kennis met de diverse vissoorten, schaal- en schelpdieren en leert hoe je ze moet schoonmaken, fileren en bereiden. Je leert verschillende kooktechnieken zoals pocheren, grillen, stomen en bakken om visgerechten van hoge kwaliteit te kunnen maken.

Chef de Partie groenten, fruit en kruiden: Je leert over de eigenschappen van verschillende groenten, fruit en kruiden en hoe je ze kunt bereiden op verschillende manieren, zoals roosteren, stomen, sauteren en blancheren. Je leert hoe je de natuurlijke smaken en texturen van deze ingrediënten kunt benadrukken om heerlijke gerechten te creëren.

Het verschil tussen de opleiding Chef de Partie en de opleiding Kok ligt in de specialisatie en verantwoordelijkheden. Als Chef de Partie heb je een specifieke verantwoordelijkheid binnen de keuken, zoals het bereiden van een bepaalde categorie gerechten (vlees, vis, groenten) of het leiden van een specifieke keukensectie. De opleiding Kok is breder en omvat een algemene kennis van alle keukenaspecten, inclusief koken, patisserie, menuplanning en leidinggeven.

2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding Chef de Partie met specialisaties in vlees, wild en gevogelte; vis, schaal- en schelpdieren; en groenten, fruit en kruiden, stelt cusisten in staat om hun culinaire vaardigheden te verfijnen en zich te specialiseren in specifieke aspecten van de keuken. Hier is een uitgebreide uitleg over elke specialisatie:

Chef de Partie vlees, wild en gevogelte:

Leer de technieken voor het bereiden van verschillende soorten vlees, wild en gevogelte, zoals braden, grillen, stoven en fileren.

Ontwikkel kennis over de eigenschappen en kwaliteit van verschillende vleessoorten en leer hoe je ze op de juiste manier kunt behandelen.

Verken verschillende snijtechnieken en leer hoe je smaken en texturen kunt combineren om heerlijke en uitgebalanceerde gerechten te creëren.

Chef de Partie vis, schaal- en schelpdieren:

Maak kennis met een verscheidenheid aan vissoorten, schaal- en schelpdieren en leer hoe je ze moet schoonmaken, fileren en bereiden.

Leer verschillende kooktechnieken toepassen, zoals pocheren, grillen, stomen en bakken, om visgerechten van hoge kwaliteit te kunnen bereiden.

Ontwikkel inzicht in de seizoensgebondenheid en kwaliteit van vis en leer hoe je de smaak en textuur van visgerechten kunt optimaliseren.

Chef de Partie groenten, fruit en kruiden:

Verdiep je in verschillende groenten, fruit en kruiden, inclusief hun eigenschappen, smaakprofielen en seizoen gebondenheid.

Leer verschillende bereidingstechnieken toepassen, zoals roosteren, stomen, sauteren en blancheren, om groentegerechten met behoud van smaak en textuur te bereiden.

Ontwikkel kennis over de combinatie van kruiden en specerijen om smaken in gerechten te versterken en harmoniseren.

Deze opleidingen richten zich niet alleen op de technische aspecten van koken, maar ook op menuplanning, voedselveiligheid, kostenbeheersing en het ontwikkelen van leidinggevende vaardigheden. Na afronding van de opleiding Chef de Partie met een van de genoemde specialisaties, heb je de vaardigheden en expertise om te werken als een gespecialiseerde

chef in een professionele keuken, waarbij je verantwoordelijk bent voor een specifieke keukensectie en het bereiden van gerechten in jouw specialisatiegebied.

3

Wat na je opleiding?

Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs.

4

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 30 77 78 of Horeca@cursa.be)

Inschrijven

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. Wie met deze opleiding wil starten, moet eerst het certificaat ‘Hulpkok’ behaald hebben.

Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:

 • Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
 • Een toelatingsproef tijdens de eerste les

Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Professionele en praktijkgerichte opleiding
 • Door vakmensen met passie gegeven
 • Gezellig en fun – Sociale contacten
 • Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
 • Je behaalt een certificaat
 • Samenwerking Hotelschool Hasselt

Info en inschrijvingen

Hasselt Hotelschool

Elfde-Liniestraat 22

3500 Hasselt (Hotelschool)

Avondonderwijs

Duurtijd

Elke Chef de partie bestaat uit 4 modules. Je kiest 1 of meerdere modules per semester.

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven