Ontdek de magie van chocolade! Volg de opleiding Chocoladebewerker en word een expert in het creëren van verleidelijke en ambachtelijke chocoladeproducten. Leer de kunst van het tempereren, vormgeven en decoreren van chocolade. Ontdek nieuwe smaken en texturen terwijl je je eigen unieke chocoladecreaties ontwikkelt. Laat je passie voor chocolade bloeien en maak van je liefde voor zoetigheid een professionele carrière!

1

Wat leer je?

In de opleiding Chocoladebewerker leer je verschillende vaardigheden en technieken die nodig zijn om met chocolade te werken. Enkele aspecten die je leert zijn:

Tempereren van chocolade: Je leert de juiste temperatuurcontrole en technieken om chocolade te tempereren, wat zorgt voor een glanzende en stevige structuur.

Vormgeven en decoreren: Je leert hoe je chocolade kunt gieten in verschillende vormen, zoals bonbons, truffels, pralines en figuren. Ook leer je decoratieve technieken, zoals het spuiten van chocolade, het maken van krullen en het gebruik van sjablonen.

Smaken en vullingen: Je ontdekt verschillende smaakcombinaties en leert hoe je vullingen kunt maken voor bonbons en truffels. Hierbij komen aspecten als ganache, karamel, fruitvullingen en andere creatieve combinaties aan bod.

Presentatie en verpakking: Naast het maken van heerlijke chocoladecreaties leer je ook hoe je ze aantrekkelijk kunt presenteren en verpakken. Dit omvat aspecten zoals het kiezen van de juiste verpakking, het gebruik van linten, labels en andere decoratieve elementen.

De opleiding Chocoladebewerker biedt je de mogelijkheid om je creativiteit en vaardigheden te ontwikkelen en je passie voor chocolade om te zetten in een professionele carrière in de zoete en smaakvolle wereld van chocolade.

De opleiding Chocoladebewerker bestaat uit volgende modules:

 • Dessertkoekjes 80 lestijden
 • Eenvoudige chocoladeproducten 80 lestijden
 • Chocoladestukken 80 lestijden
 • Pralines 80 lestijden
 • Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante producten 40 lestijden
 • Verkoop (banket)bakkerij en aanverwante producten 80 lestijden
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding Chocoladebewerker in het volwassenenonderwijs biedt een uitgebreide en praktijkgerichte training in het ambachtelijk bewerken van chocolade. De opleiding bestaat uit verschillende modules, elk gericht op specifieke aspecten van chocoladebewerking. Hieronder volgt een uitleg van de modules:

Module Dessertkoekjes: In deze module leer je de kunst van het maken van heerlijke chocoladekoekjes. Je leert verschillende recepten, technieken en presentatietechnieken voor het maken van verleidelijke chocoladekoekjes die perfect zijn als dessert of bij de koffie.

Module Eenvoudige chocoladeproducten: In deze module maak je kennis met het maken van eenvoudige, maar smaakvolle chocoladeproducten. Denk hierbij aan chocoladerepen, chocoladeblokjes, chocopasta, chocoladesaus en meer. Je leert de basisprincipes van het tempereren en vormgeven van chocolade.

Module Chocoladestukken: Deze module richt zich op het maken van chocoladestukken, zoals chocoladetabletten, chocoladeletters, chocoladefiguren en andere decoratieve chocolade-items. Je leert technieken voor het gieten, vormgeven en decoreren van chocoladestukken, evenals het werken met verschillende kleuren en texturen.

Module Pralines: In deze module ontwikkel je vaardigheden om pralines te maken, die vaak worden beschouwd als de meesterwerken van de chocoladewereld. Je leert verschillende vullingen maken, zoals ganache, karamel, noten en fruit, en ontdekt technieken voor het vormen, decoreren en verpakken van pralines.

De opleiding biedt een combinatie van theoretische kennis en praktische ervaring, waarbij je wordt begeleid door ervaren docenten. Je leert de fijne kneepjes van het vak en krijgt de kans om je creativiteit en technische vaardigheden te ontwikkelen. Na het voltooien van de opleiding ben je goed uitgerust om te werken als professionele chocoladebewerker, chocolatier of om je eigen chocoladebedrijf te starten.

3

Wat na je opleiding?

Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat. Bij het succesvol afronden van alle modules ontvang je het eindcertificaat van Chocoladebewerker.

4

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 30 77 78 of Horeca@cursa.be)

Inschrijven

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten.

Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • flexibel
 • praktijkgericht
 • persoonlijke begeleiding
 • ervaren docenten
 • sociale interactie
 • Samenwerking met Bakkerijschool Hasselt

Info en inschrijvingen

Hasselt Hotelschool

Elfde-Liniestraat 22

3500 Hasselt (Hotelschool)

Avondonderwijs

Duurtijd

 • De opleiding telt in totaal 440 lestijden, verspreid over zes modules. Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding.
 • Je kan ook kiezen om 1 of enkele modules te volgen. Je moet wel steeds de basismodules succesvol afronden om te starten met een specialisatie.

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven