Diploma secundair onderwijs

Hoe oud of hoe jong je ook bent, in het volwassenenonderwijs krijg je een nieuwe kans om je diploma secundair onderwijs te behalen. Onze ervaren leraren en professionele trajectbegeleiders staan klaar om jou daarbij te helpen. Jij kiest: overdag of ’s avonds, naar de les of thuis studeren.
Wat leer je?
Een diploma secundair onderwijs behalen via het volwassenenonderwijs kan op twee manieren. Je kan kiezen voor een ASO-opleiding: Humane wetenschappen of je kiest voor het combineren van AAV (Aanvullende Algemene vorming) en een diplomagerichte beroepsopleiding.
De Aanvullende algemene vorming bestaat uit de volgende modules: Nederlands, Engels en/of Frans, Wiskunde, Wetenschappen, Maatschappij & cultuur, Organisatie & samenwerking en Informatie- en communicatietechnologie.
Bij een diplomagerichte beroepsopleiding word je een beroep aangeleerd en word je voorbereid op de arbeidsmarkt. Bij Cursa kan je kiezen uit meer dan 30 diplomagerichte beroepsopleidingen.
Je opleiding
Wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Kom dan naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie.
SCHRIJF JE IN VOOR EEN INFOMOMENT.
In het volwassenenonderwijs is het behalen van een diploma secundair onderwijs alleen mogelijk als je de opleiding aanvullende algemene vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding. Bij Cursa kan je kiezen uit 15 beroepsspecifieke opleidingen. Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs.
Wat na je opleiding?
Na het behalen van een certificaat van de Aanvullende Algemene Vorming (AAV) en een certificaat van een diplomagerichte beroepsopleiding ontvang jij een volwaardig diploma secundair onderwijs.
Met een diploma secundair onderwijs verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt. En je zelfvertrouwen krijgt een stevige boost! Je kan ook verder studeren en kiezen voor een hogere studie. Bijvoorbeeld: een graduaat- of een bacheloropleiding.
Inschrijven
Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:
- Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je vrijstellingsproeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
- Maak daarna een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding. Contacteer ons via:
Genk: tweedekansonderwijs@cursa.be
Hasselt: tkohasselt@cursa.be
Lommel: tkolommel@cursa.be
3. Na dit gesprek kan je je inschrijven bij de cursistenadministratie.
Inschrijven- Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
- Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
- Voor een diplomagerichte beroepsopleiding moet je minstens 16 jaar zijn. Om dit te combineren met AAV, moet je minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden voor december van dat schooljaar.
Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:
- vorige rapporten;
- attesten of getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding;
- ervaring;
- vrijstellingsproeven.
Breng je jaarrapport van de school of de examencommissie mee. Je jaarrapport is een overzicht van je resultaten van dagelijks werk en examens van een volledig schooljaar. Let op: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar.
Je kan vrijstellingsproeven afleggen om vrijstellingen te behalen. Op basis van je resultaten gaan we na welke modules je nog moet volgen. Je persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk. Je kan hiervoor een afspraak maken nadat je een infosessie gevolgd heb.
Voor je start met de opleiding, kom je op trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders stippelen samen met jou een traject op maat uit. Ze zijn er voor jou, ook als het wat moeilijker gaat.
Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via de cursistenadministratie. Contacteer ons via:
Genk: tweedekansonderwijs@cursa.be
Hasselt: tkohasselt@cursa.be
Lommel: tkolommel@cursa.be
- Voor de opleiding Aanvullende algemene vorming betaal je geen inschrijvingsgeld. Wel vragen we een bijdrage per module voor de cursus en andere onkosten.
- Voor de diplomagerichte beroepsopleiding geldt max. 300 euro inschrijvingsgeld per semester (startdatum van september tot december en startdatum van januari tot augustus) + cursusgeld (voor kopieën en ander cursusmateriaal) per module.
- in bepaalde gevallen recht op een volledige vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld, of betalen met opleidingscheques.
- Wanneer je je opleiding afgerond hebt, wordt je inschrijvingsgeld (geen cursusgeld) terugbetaald door de overheid
Schrijf je in voor een infomoment.
- Jij kiest: overdag of 's avonds, naar de les of thuis studeren
- Onderwijs met een volwassen aanpak.
- Bepaal zelf een deel van het traject.
- Combineer studeren en werken, als je dat wil.
Info en inschrijvingen
Duurtijd
Je traject voor Aanvullende algemene vorming kan je op 1 jaar afwerken. De totale duur om je diploma secundair onderwijs te behalen varieert van 1 tot 3 jaar (afhankelijk van je beroepsspecifieke opleiding). Je kiest echter zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt en of je dus de duur van je opleiding verlengt of verkort.