Ben je sociaal, nauwkeurig en discreet? Hou je van administratie? En wil je graag meewerken aan het personeelsbeleid? Dan is HR-assistent iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je o.a. hoe je personeelsdossiers beheert. Je leert met de nodige software werken en je krijgt alle regelgeving mee. Je bekijkt hoe je vacatures opstelt en hoe je een eerste cv-screening uitvoert. Met al deze kennis en vaardigheden kan je nadien aan de slag op de personeelsdienst (HR-dienst) van een bedrijf of organisatie. Combineer de opleiding HR-assistent met AAV en behaal je diploma secundair onderwijs.

Je kan niet meer starten met deze opleiding in schooljaar 2022-2023.

1

Wat leer je?

De opleiding “Medisch administratief assistent” bestaat uit 9 modules:

 • Regelgeving HR-assistent (40 lestijden)
 • Werving, selectie en opleiding (80 lestijden)
 • Personeelsadministratie (60 lestijden)
 • Loonadministratie (80 lestijden)
 • Stage HR-assistent (120 lestijden)
 • Digitale en administratieve vaardigheden (160 lestijden)
 • Zakelijke communicatie voor administratieve beroepen (80 lestijden)
 • Frans voor HR-assistent (80 lestijden)
 • Engels voor HR-assistent (80 lestijden)
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

In de opleiding leer je personeelsdossiers administratief te beheren en het personeel opvolgen en informeren. Je leert hierbij rekening houden met de geldende regelgeving en het HR-beleid van de organisatie om zo een efficiënt personeelsbeheer te ondersteunen en uit te voeren. Zijn personeelsmateries helemaal je ding en schrik je er niet voor terug om je te verdiepen in de wetgeving? Dan is deze opleiding écht iets voor jou.

3

Wat na je opleiding?

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat HR. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Na deze opleiding kan je onmiddellijk terecht op een personeelsafdeling van een organisatie. Door je brede vorming kan je ook solliciteren voor een administratieve job of onthaalfunctie in een bedrijf, in een kantoor, bij de overheid. Maar je kan ook doorstromen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs.

4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je vrijstellingsproeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
 2. Maak daarna een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding. Contacteer ons via: Genk: tweedekansonderwijs@cursa.be
 3. Na dit gesprek kan je je inschrijven bij de cursistenadministratie.
Inschrijven
 • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
 • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4 Nederlands)
 • Voor deze diplomagerichte beroepsopleiding moet je minstens 16 jaar zijn. Om dit te combineren met AAV, moet je minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden voor december van dat schooljaar.

Heb je al ervaring of voorkennis of werk je al in de administratie? Dan heb je misschien recht op vrijstellingen. Maak hiervoor een afspraak met de trajectbegeleiding. Contacteer ons via: Genk: tweedekansonderwijs@cursa.be

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:

 • vorige rapporten;
 • attesten of getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding;
 • ervaring.

Breng je jaarrapport van de school of de examencommissie mee. Je jaarrapport is een overzicht van je resultaten van dagelijks werk en examens van een volledig schooljaar. Let op: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar.

Voor je start met de opleiding, kom je op trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders helpen bij het opmaken van een traject op maat. Ze zijn er voor jou, zelfs als het wat moeilijker gaat.

Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via de cursistenadministratie. Contacteer ons via: Genk: tweedekansonderwijs@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Avondopleiding gedurende 2 jaar – 2 avonden
 • Stage waarbij je alles in de praktijk kan brengen
 • Combineer HR met AAV en behaal je diploma secundair onderwijs.

Info en inschrijvingen

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Avondonderwijs

Duurtijd

Deze opleiding wordt georganiseerd in avondonderwijs. Je kan deze opleiding afronden op 2 jaar. Ook een traject op maat, waarbij je kiest hoeveel modules je opneemt, is altijd mogelijk.

Scroll naar boven