Hulpkok

Droom je van een carrière in de keuken? Word een meester in de keuken als hulpkok bij CVO CURSA! Leer de essentiële kooktechnieken, werk samen met ervaren chefs en ontwikkel de vaardigheden die je nodig hebt om heerlijke gerechten te bereiden. Zet de eerste stap naar een smakelijke toekomst en schrijf je vandaag nog in!
Wat leer je?
Na de opleiding Keukenmedewerker leer je als Hulpkok bistrogerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Daarnaast leer je ook gasten ontvangen en bedienen. De opleiding bestaat uit vijf modules, elk van 80 lestijden.
- Bistrogerechten met vlees en gevogelte
- Bistrogerechten met vis
- Bistrogerechten met groenten en kruiden
- Bistronagerechten
- Initiatie ontvangst en bediening gasten
1. Basis kooktechnieken: Verkenning van de basisprincipes van kooktechnieken, inclusief snijden, hakken, blancheren, stomen, koken, bakken, braden en grillen. Ontwikkeling van vaardigheden in het bereiden van verschillende gerechten, zoals soepen, sauzen, vlees- en visgerechten, groentegerechten en desserts.
2. Keukenorganisatie en -management: Begrip van de organisatie en workflow in een professionele keuken. Leer over takenverdeling, mise-en-place, tijdmanagement en efficiënt werken in een drukke keukenomgeving.
3. Menuplanning en recepten: Verdieping in de kennis van menu’s en recepten. Leer hoe je evenwichtige en smaakvolle menu’s kunt samenstellen, rekening houdend met seizoensgebondenheid, voedingswaarde en dieetvoorkeuren. Ontwikkel vaardigheden in het volgen en aanpassen van recepten.
4. Ingrediënten en productkennis: Verwerving van kennis over verschillende ingrediënten, inclusief groenten, fruit, vlees, vis, zuivelproducten, granen en kruiden. Leer over de eigenschappen, kwaliteit, opslag en gebruik van ingrediënten in de keuken.
5. Keukenapparatuur en gereedschappen: Begrip van de verschillende soorten keukenapparatuur en -gereedschappen die worden gebruikt in een professionele keuken. Leer hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken, onderhouden en reinigen.
6. Voedselveiligheid en hygiëne: Belangrijke principes en richtlijnen met betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne in de keuken. Leer over het veilig hanteren en opslaan van voedsel, het voorkomen van voedselbederf en contaminatie, en het naleven van hygiënische praktijken.
Je opleiding
Overzicht alle lessenDe opleiding tot hulpkok zal een combinatie van theoretische lessen en praktische hands-on training omvatten. Tijdens de theoretische lessen worden de basisprincipes, concepten en technieken besproken die relevant zijn voor het werken in de keuken.
De praktische training biedt cursisten de mogelijkheid om de geleerde kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Dit kan onder andere inhouden: het voorbereiden en bereiden van gerechten volgens recepten, het werken met keukenapparatuur en -gereedschappen, het toepassen van kooktechnieken en het ontwikkelen van organisatorische vaardighedenin de keukenomgeving.
Tijdens de opleiding zullen cursisten ook de gelegenheid krijgen om te werken aan groepsprojecten en samen te werken met medecursisten om een realistische keukenomgeving na te bootsen. Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van teamworkvaardigheden, communicatie en probleemoplossend vermogen.
Het uiteindelijke doel van de opleiding is om cursisten voor te bereiden op een carrière als hulpkok, waarbij je de nodige kennis en vaardigheden hebben verworven om effectief te werken in een professionele keukenomgeving en bij te dragen aan een vlotte en succesvolle keukenoperatie.
Wat na je opleiding?
Na het voltooien van de opleiding tot hulpkok in het volwassenenonderwijs, zijn er verschillende mogelijkheden om je carrière voort te zetten in de culinaire wereld. Enkele opties zijn:
- Specialisatie en verdere studies: Je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren in een specifiek aspect van de keuken, zoals patisserie, bakkerij, grillen of internationale keukens. Dit kan je helpen je vaardigheden verder te ontwikkelen en je aantrekkelijker te maken voor werkgevers die gespecialiseerde koks zoeken. Het volgen van aanvullende opleidingen, workshops of cursussen kan je kennis en vaardigheden ook versterken.
Informeer naar de andere opleidingen zoals chef de partie en kok. - Doorgroeimogelijkheden: Na het opdoen van ervaring als hulpkok, kun je streven naar doorgroeimogelijkheden binnen de keukenhiërarchie. Je kunt je vaardigheden verbeteren, meer verantwoordelijkheden krijgen en uiteindelijk een leidinggevende positie nastreven, zoals souschef of chef-kok.
- Zelfstandig ondernemerschap: Als je ambitieus bent en een ondernemende geest hebt, kun je ervoor kiezen om je eigen culinaire bedrijf te starten. Dit kan een restaurant, een cateringbedrijf of een foodtruck zijn. Het runnen van je eigen zaak biedt je de mogelijkheid om je creativiteit uit te drukken en je culinaire visie tot leven te brengen.
Het is ook belangrijk om te blijven leren en je vaardigheden voortdurend te ontwikkelen. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technieken in de culinaire wereld door middel van workshops, culinaire evenementen en netwerken met andere professionals. Dit zal je helpen om te groeien en kansen te creëren in je carrière als hulpkok.
Inschrijven
Starten met de opleiding kan in september en februari.
Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 51 62 65 of Horeca@cursa.be
InschrijvenIedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. Wie met deze opleiding wil starten, moet eerst het certificaat ‘keukenmedewerker’ behaald hebben.
Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:
- Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
- Een toelatingsproef tijdens de eerste les
- Je betaalt 1,5 euro per lestijd. Het inschrijvingsgeld is begrensd en bedraagt maximum 300 euro per semester + cursusgeld (voor kopieën enz.).
- Extra kosten: Grondstoffen voorzien door het CVO (afhankelijk van de grondstoffen per module)
- In bepaalde gevallen heb je recht op een volledige vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld, of kan je betalen met opleidingscheques.
Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be
Schrijf je in voor een infomoment.
- Professionele en praktijkgerichte opleiding
- Door vakmensen met passie gegeven
- Gezellig en fun – Sociale contacten
- Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
- Je behaalt een certificaat
Info en inschrijvingen
Duurtijd
- De opleiding hulpkok telt in totaal 560 lestijden.
- De eerste 4 modules (160 lestijden) volg je onder de basis van keukenmedewerker
- Om het certificaat hulpkok te behalen volg je daar bovenop 5 modules van een totaal van 500 lestijden.
- Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding.