Verliefd op Italië, het land met gastvrije inwoners, prachtige kunststeden en een heerlijke keuken? Bij Cursa kan je terecht voor een cursus Italiaans op alle niveaus.

1

Wat leer je?

 • De taal lezen, spreken, schrijven en begrijpen
 • Je leert vlot communiceren door een kwaliteitsvolle en communicatieve aanpak
 • Actieve oefeningen
 • Realistische oefensituaties met authentiek en actueel materiaal
 • Woordenschat en grammatica sluiten aan bij de thema’s die aan bod komen
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

Eerste jaar Breakthrough mondeling + schriftelijk

In het eerste jaar maak je kennis met de Italiaanse taal. Je zal merken dat je de taal best snel begrijpt, en daarom wordt er op dit niveau veel gewerkt op het actief gebruiken van de taal, vaak per twee of in kleine groepjes. Vanaf de eerste les spreek je al Italiaans. Zo word je vanaf het begin ondergedompeld in de Italiaanse taal en cultuur.

Tweede jaar Waystage mondeling + schriftelijk

In het tweede jaar maak je verder kennis met de Italiaanse taal. Aan het einde van dit jaar heb je al een goede basis verworven en kan je al een heel eind op weg: praten gaat echt al makkelijker nu! Je wordt verder ondergedompeld in de Italiaanse taal en cultuur op een interactieve manier.

Derde jaar Threshold 1 mondeling + schriftelijk

Na twee jaren Italiaans heb je al een flinke basis opgebouwd en kan je ook al een aardig mondje Italiaans spreken. Vanaf het derde jaar tot het zesde ga je hiermee verder aan de slag en leer je steeds vlotter te communiceren. Thema’s uit vorige jaren komen opnieuw aan bod en worden verfijnd.

Je leert je steeds genuanceerder en gedetailleerder uit te drukken. De woordenschat die je de voorbije twee jaren hebt opgebouwd wordt uitgebreid en ook de grammatica diepen we samen uit.

 • Je leert de hoofdzaken te begrijpen van onderwerpen die geregeld opduiken in o.a. werksituatie, school, ontspanning en reizen
 • In de lessen leer je oa. spreken over feesten en tradities, iemand uitnodigen, een uitnodiging aannemen of afslaan, iets aanbieden. Je kan gelukwensen uiten, een wenskaart schrijven en een cadeau overhandigen.
 • Je kan je werk beschrijven, spreken over de toekomst, akkoord gaan met iets, kwaliteiten benoemen.
 • Je leert ook spreken over reizen en  reiservaringen delen, je mening geven en bespreken, spreken over het milieu, een telefoongesprek voeren.
 • In onze lessen bespreken we ook de actualiteit, spreken we over festivals, muziek en film.

Vierde jaar  Threshold 2 mondeling + schriftelijk

Nu je dit niveau bereikt hebt, ben je in staat om te communiceren in de meeste vertrouwde situaties. Je hebt al een mooi niveau Italiaans. Wens je je kennis verder uit te diepen? Dan is het 4de jaar iets voor jou.

 • In deze module leer je bijvoorbeeld vertellen over je familie, je origine. Je kan praten over je woonplaats, je leefomstandigheden, je kan gebeurtenissen samenvatten, culinaire specialiteiten opnoemen, een meningsverschil uitdrukken en een protest formuleren.
 • In de lessen bespreken we de Italiaanse cultuur en typische Italiaanse symbolen.
 • Je leert onder meer authentieke Italiaanse recepten te ontrafelen, je leert zowel mondeling als schriftelijk een klacht te uiten en met het openbaar vervoer reizen in Italië wordt een fluitje van een cent!
 • Je leert gepast reageren op een uitnodiging, klacht en bedanking. Je kan je voorkeuren en smaken uitdrukken. Tijdens  klasgesprekken of debatten kan je je standpunt met argumenten ondersteunen.

Vijfde jaar Threshold 3 mondeling + schriftelijk

Hier pas je de geleerde kennis meer en meer toe in verschillende onderwerpen. Enkele voorbeelden zijn:

 • spreken over de “geneugten des levens”
 • Je kan tijdens een gesprek een verschil in mening toelichten, je standpunt nuanceren en tegenargumenten formuleren.
 • In de lessen bespreken we actuele onderwerpen of verschillende films, artikels en boeken.

Zesde jaar Threshold 4 mondeling + schriftelijk

In het zesde jaar Italiaans pas je de geleerde kennis meer en meer toe in verschillende onderwerpen.

 • In de lessen bespreken we actuele onderwerpen of recente films, artikels en boeken.

Conversatieklas

Heb je al een grondige voorkennis van het Italiaans en wil je nu de kennis die je hebt opgebouwd vooral blijven onthouden en in de praktijk omzetten? Dan bieden wij voor jou ook conversatieklassen aan op verschillende niveaus. In de spreekklas blijven we focussen op de communicatieve aspecten van taal. We werken rond verschillende thema’s zoals cultuur, geschiedenis, op weg in het buitenland, een taalsituatie in een specifieke omgeving: restaurant, winkel, werk of douane, …

We spelen ook vaak in op de actualiteit of bespreken een film of een boek.

Je leert steeds vlotter praten en je breidt je (basis)woordenschat verder uit.

Je krijgt de kans je kennis van de taal in de praktijk te brengen tijdens buitenschoolse activiteiten zoals een museumbezoek, het vertelfestival, een kookles, een restaurantbezoek, een buitenlandse reis …

3

Wat na je opleiding?

Een cursus succesvol afgerond? Dan ontvang je een deelcertificaat van de module en kan je je inschrijven voor de vervolgmodule. Als je een richtgraad doorlopen hebt, krijg je een certificaat en kan je je inschrijven voor de volgende richtgraad. Of je kiest een andere taal uit ons taalaanbod.

Ben je minstens 16 jaar? Of ben je minstens 15 jaar en heb je de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs achter de rug? Dan kan je je inschrijven voor deze opleiding.

Heb je al voorkennis? Dan kan je op school een niveautest afleggen. Zo start je meteen op het juiste niveau.

Wil je je vlot inschrijven? Bekijk dan op voorhand deze informatie >>

Inschrijvingsgeld per module voor een heel schooljaar: € 180,00 (+ cursusgeld voor kopieën enz.). De prijs voor de cursus of het handboek betaal je nog apart.

In bepaalde gevallen heb je recht op een volledige vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld, of kan je betalen met opleidingscheques.

(Alle informatie en prijzen op deze website zijn onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen.)

Vragen over de kostprijs? Contacteer ons.

Schrijf je in voor een infomoment.

 • 1 lesmoment per week
 • Betaalbare taalcursus
 • Praktische opleiding: veel oefenen
 • Je kansen op de arbeidsmarkt vergroten

Info en inschrijvingen

Bilzen

Wedersoet 3E

3740 Bilzen (Ferm)

Dagonderwijs

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Avondonderwijs

Lanaken

Koning Albertlaan 58 (Ingang via Maastrichterweg 100, tegenover de politie)

3620 Lanaken

Avondonderwijs

Lommel

Mudakkers 25

3920 Lommel (Campus X plus)

Avondonderwijs

Sint-Truiden

Tichelrijlaan 1

3800 Sint-Truiden

Avondonderwijs

Duurtijd

Eén module = één jaar

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven