Ontdek de opwindende wereld van gastvrijheid met onze opleiding Kelner in het volwassenonderwijs! Leer de kunst van het bedienen, serveren en creëren van onvergetelijke gastervaringen. Werk in gerenommeerde restaurants, luxe hotels of op internationale cruiseschepen. Schrijf je vandaag nog in en start jouw reis naar een succesvolle carrière in de horeca!

1

Wat leer je?

In de opleiding Kelner in het volwassenonderwijs leer je dezelfde basisvaardigheden als in de opleiding Hulpkelner, maar met een bredere en diepere focus op het vakgebied. Je leert onder andere over gastvrijheid, klantenservice, bedieningstechnieken, tafelopmaak, drankenkennis, gerechten serveren, omgaan met klachten, hygiënevoorschriften, communicatievaardigheden en organisatorische vaardigheden.

Het verschil tussen de opleiding Kelner en Hulpkelner ligt voornamelijk in het niveau van vaardigheden en verantwoordelijkheden. Als Kelner heb je over het algemeen meer ervaring en verantwoordelijkheden dan een Hulpkelner. Dit kan zich uiten in het leiden van een team, het beheren van de gastenstroom, het adviseren van gasten over menukeuzes en het oplossen van complexere situaties.

Kortom, de opleiding Kelner biedt een meer gevorderd niveau van vaardigheden en een bredere verantwoordelijkheid in vergelijking met de opleiding Hulpkelner. Het stelt je in staat om hogere posities te bekleden in de horeca-industrie en meer zelfstandigheid en leiderschap te tonen.

De opleiding “Kelner” bestaat uit 5 modules:

 • Initiatie ontvangst en bediening van gasten 80 Lt
 • Ontvangst en bediening van gasten 80 Lt
 • Organisatie en beheer van de zaal 80 Lt
 • Bereiding en bediening van dranken 80 Lt
 • Zaalbereidingen en –versnijdingen 80 Lt
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding Kelner in het volwassenonderwijs is bedoeld voor mensen die een professionele carrière willen nastreven in de horeca als kelner. Tijdens de opleiding leer je alle essentiële vaardigheden die nodig zijn om gasten op een hoog niveau te bedienen en een uitstekende klantenservice te bieden.

Je krijgt een grondige training in gastvrijheid, waarbij je leert hoe je gasten op een vriendelijke en professionele manier ontvangt, hun behoeften begrijpt en een positieve ervaring creëert. Je leert ook over de verschillende aspecten van de bediening, zoals het opnemen van bestellingen, het serveren van gerechten en drankjes, en het beheren van tafels en gastenstromen.

Naast de praktische vaardigheden ontwikkel je ook kennis op het gebied van dranken, zoals wijnen, bieren en cocktails. Je leert over de herkomst, kenmerken en servering van verschillende dranken, zodat je gasten kunt adviseren en de juiste combinaties kunt maken.

Daarnaast omvat de opleiding Kelner ook training op het gebied van communicatievaardigheden, teamwork en het omgaan met uitdagende situaties. Je leert effectief communiceren met gasten en collega’s, samenwerken in een teamomgeving en problemen oplossen die kunnen ontstaan tijdens het bedienen van gasten.

Door de opleiding Kelner in het volwassenonderwijs te volgen, kun je een solide basis leggen voor een succesvolle carrière in de horeca. Je krijgt de nodige kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen om te werken in restaurants, hotels, bars en andere horecagelegenheden waar gastvrijheid en professionele bediening centraal staan.

3

Wat na je opleiding?

Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat. Na elke geslaagde module ontvang je een officieel erkend deelcertificaat. Ben je geslaagd voor alle modules? Dan krijg je een officieel erkend certificaat.

4

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 51 62 65 of Horeca@cursa.be)

Inschrijven

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. Wie met deze opleiding wil starten, moet eerst het certificaat ‘Hulpkelner’ behaald hebben.

Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:

 • Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
 • Een toelatingsproef tijdens de eerste les

Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Professionele en praktijkgerichte opleiding
 • Door vakmensen met passie gegeven
 • Gezellig en fun – Sociale contacten
 • Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
 • Je behaalt een certificaat
 • Samenwerking met Hotelschool Hasselt

Info en inschrijvingen

Hasselt Hotelschool

Elfde-Liniestraat 22

3500 Hasselt (Hotelschool)

Avondonderwijs

Duurtijd

De opleiding telt in totaal 400 lestijden, verspreid over 5 modules. Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding.

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven