Droom je van je eigen gezinsopvang? Dan is deze module een must om te starten als kinderbegeleider gezinsopvang of onthaalouder.

De lesreeks van april 2024 is reeds volzet!

Data van 2024-2025:

 • ma 30 september van 19u tot 21u40
 • ma 7 oktober van 19u tot 21u40
 • ma 14 oktober van 19u tot 21u40
 • ma 21 oktober van 19u tot 21u40
 • ma 4 november van 19u tot 21u40
 • ma 18 november van 19u tot 21u40
 • woe 16 oktober van 19u tot 21u40: opleiding levensreddend handelen bij baby’s en peuters
1

Wat leer je?

In deze lessenreeks van 20 lesuren (= 6 avonden) zijn de thema’s die aan bod komen onder andere je taken als kinderbegeleider gezinsopvang, kwaliteitseisen en regelgeving, je opvang organiseren, werk en gezin combineren, je draagkracht als toekomstig kinderbegeleider gezinsopvang in kaart brengen…

Als (toekomstige) kinderbegeleider gezinsopvang moet je in het bezit zijn van een attest van een basisopleiding reanimatie van kinderen. Dit attest kan je bijkomend behalen na afloop van de module. Je moet dan 1 extra avond naar school komen.

Dit attest moet je om de 3 jaar vernieuwen.

2

Je opleiding

De job als kinderbegeleider gezinsopvang is een mooie maar ook zware job. Goede informatie is dan ook ontzettend belangrijk voor je van start gaat met een gezinsopvang. Dit kan je helpen om een doordachte keuze te maken voor de job en de start goed voor te bereiden.

In deze module leggen we vooral het accent op de specifieke eigenschappen van een gezinsopvang: als kinderbegeleider gezinsopvang sta je alleen in voor de zorg van de kinderen. Hierin word je wel ondersteund door je dienstverantwoordelijke en pedagogische coach , indien je aansluit bij een Dienst Voor Onthaalgezinnen. Maar de klemtoon zal toch wel vooral liggen op zelfstandig kunnen werken , kunnen organiseren en plannen , stressbestendig kunnen zijn , enz… Tijdens de lessen leren we aandacht hebben voor de eigen draagkracht en zelfreflectie.

Deze module vindt in gecombineerd onderwijs plaats: op maandag is er steeds les op school van 19u tot 21u40 en op donderdag vindt er afstandsonderwijs plaats.

3

Wat na je opleiding?

Na deze module ontvang je een positief attest van deelname . Dit attest is vereist om te kunnen starten als gezinsopvang .

Criteria voor een positief attest zijn :

 • Actieve deelname met respect voor andere visies .
 • Zelfreflectie : zichzelf in vraag willen stellen en willen groeien in de competenties en sleutelvaardigheden die nodig zijn in de gezinsopvang . Dit doen we aan de hand van de draagmap voor gezinsopvang en andere zelfreflecties.
 • Opmaak en verdediging van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan op het einde van de module .
 • Optimale deelname aan de lessen
4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen?

 • Contacteer ons via kinderbegeleider@cursa.be met vermelding van “Graag meer informatie omtrent de kennismakingsmodule Gezinsopvang “ .

Inschrijven via het secretariaat.

Inschrijven
 • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
 • Om een gezinsopvang te kunnen opstarten moet je 18 jaar zijn.

Voor deze kennismakingsmodule wordt er geen vrijstelling gegeven omdat we ons specifiek richten op de eigenheid en accenten in de gezinsopvang.

Tijdens de laatste les maakt elke cursist een Persoonlijk Ontwikkelingsplan, de zogenaamde POP. Dit doen we aan de hand van zelfreflectie, een oefening die we doorheen de module meerdere malen oefenen door zichzelf in vraag te stellen omtrent verschillende thema ’s zoals bijv. de 6 aspecten van een goede begeleidersstijl: welk aspect ligt mij het meest en waarom ? Met welk aspect heb ik het moeilijker ?

OPGELET:

Je kan deze module enkel volgen als je reeds in het bezit bent van een certificaat of diploma kinderbegeleider baby’s en peuters of een andere geldige kwalificatie als kinderbegeleider.

Deze module wordt pas georganiseerd bij minstens 8 inschrijvingen!

Info en inschrijvingen

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Avondonderwijs

Scroll naar boven