Droom je van je eigen kinderopvang ? Heb je een groot hart voor kinderen …Een opvallende dosis positieve energie…Een eindeloze fantasie….
Herken je jezelf in bovenstaande eigenschappen? Dan is deze opleiding een must om te starten als onthaalouder in de gezinsopvang !

1

Wat leer je?

In deze lessenreeks van 40 lesuren (= 10 avonden) zijn de thema’s die aan bod komen onder andere de taken van jou als onthaalouder, je rechten en plichten in de gezinsopvang , een veilige en stimulerende gezinsopvang, samenwerken met ouders, inrichting van de opvangruimte, organisatie van de opvang, ontwikkelingsgericht werken waarbij je leert hoe je kinderen moet observeren en opvolgen , … Daarnaast is er in dit traject ook plaats voor het belangrijke onderdeel levensreddend handelen zodat je ook daarvan meteen het vereiste attest hebt (geldig voor 3 jaar)

2

Je opleiding

Als onthaalouder leer je kinderen op een warme en kindvriendelijke manier begeleiden en zorg je ervoor dat ze zich op een ongedwongen manier kunnen ontwikkelen en ontplooien in jouw gezinsopvang.

De opleiding bestaat uit 10 avondlessen waarin we vooral het accent leggen op de specifieke eigenschappen van een gezinsopvang: als onthaalouder sta je alleen in voor de zorg van de kinderen. Hierin word je wel ondersteund door je dienstverantwoordelijke en pedagogische coach , indien je aansluit bij een Dienst Voor Onthaalgezinnen. Maar de klemtoon zal toch wel vooral liggen op zelfstandig kunnen werken , kunnen organiseren en plannen , stressbestendig kunnen zijn , enz… Tijdens de lessen leren we aandacht hebben voor de eigen draagkracht en zelfreflectie.

Tijdens 1 van de 1ste lessen besteden we ook aandacht aan de diversiteit van het takenpakket van een onthaalouder: het beroepenfilmpje van de VDAB geeft je hierop al een beetje zicht .

3

Wat na je opleiding?

Na de opleiding ontvang je een positief attest van deelname . Dit attest is vereist om te kunnen starten als gezinsopvang .

Criteria voor een positief attest zijn :

  • Actieve deelname met respect voor andere visies .
  • Zelfreflectie : zichzelf in vraag willen stellen en willen groeien in de competenties en sleutelvaardigheden die nodig zijn in de gezinsopvang . Dit doen we aan de hand van de draagmap voor gezinsopvang en andere zelfreflecties.
  • Opmaak en verdediging van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan op het einde van de module .
  • Optimale deelname aan de lessen : max. 2 maal afwezig in de les .
4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen?

  • Contacteer ons via kinderbegeleider@cursa.be met vermelding van “Graag meer informatie omtrent de kennismakingsmodule Gezinsopvang “ .

Inschrijven via het secretariaat.

Inschrijven
  • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
  • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
  • Om een gezinsopvang te kunnen opstarten moet je 18 jaar zijn.

Voor deze kennismakingsmodule wordt er geen vrijstelling gegeven omdat we ons specifiek richten op de eigenheid en accenten in de gezinsopvang.

Tijdens de laatste les maakt elke cursist een Persoonlijk Ontwikkelingsplan, de zogenaamde POP. Dit doen we aan de hand van zelfreflectie, een oefening die we doorheen de module meerdere malen oefenen door zichzelf in vraag te stellen omtrent verschillende thema ’s zoals bijv. de 6 aspecten van een goede begeleidersstijl: welk aspect ligt mij het meest en waarom ? Met welk aspect heb ik het moeilijker ?

Schrijf je in voor een infomoment.

Info en inschrijvingen

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Avondonderwijs

Scroll to Top