Een groot hart voor baby’s en peuters…Een opvallende dosis positieve energie…Een eindeloze fantasie….
Herken je jezelf in bovenstaande eigenschappen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

Alle opleidingen starten opnieuw in september 2023.

1

Wat leer je?

  • Communiceren met baby’s en peuters
  • Jonge kinderen stimuleren in hun ontwikkeling door o.a. spel
  • verzorgen van jonge kinderen, EHBO
  • bereiden en begeleiden van (aangepaste) maaltijden en tussendoortjes voor jonge kinderen
  • samenwerken in team
  • respectvol omgaan met ouders
  • begeleiden van kinderen met specifieke noden
  • rekening houden met de diversiteit tussen kinderen, ouders en collega’s
  • kritisch stilstaan bij jezelf
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

Als kinderbegeleider baby’s en peuters leer je kinderen van 0 tot 3 jaar op een warme en kindvriendelijke manier begeleiden en zorg je ervoor dat ze zich op een ongedwongen manier kunnen ontwikkelen en ontplooien in de kinderopvang.

De opleiding bestaat uit praktijkgerichte modules waarin omgaan met baby’s en peuters in al haar aspecten aan bod komt.

Je kan kiezen voor een dagopleiding of voor een avondopleiding.

Je volgt niet alleen les in de klas, maar brengt een groot deel van de opleiding door op een werkplek onder de vorm van werkplekleren. Bij dat werkplekleren word je gecoacht door een mentor op de werkvloer en door een werkplekbegeleider vanuit de school. Zo doe je ervaring op waar je in de lessen verder mee aan de slag gaat en omgekeerd: ook in de les krijg je informatie en worden vaardigheden aangeleerd waarmee je aan de slag gaat tijdens het werkplekleren.

DAGOPLEIDING

In het standaardtraject volg je 2 dagen les en breng je 2 dagen per week door op een werkplek.

Als je meer tijd en ondersteuning nodig hebt bij het leren en het werkplekleren kan je het vertraagd traject volgen. Het tempo tijdens de lessen ligt hier trager en je wordt volgens individuele noden begeleid.

AVONDOPLEIDING

Het standaardtraject bestaat uit gecombineerd onderwijs: je volgt om de 14 dagen 2 avonden les en de andere week werk je 2 avonden thuis aan taken en opdrachten of volg je online les. Je brengt gemiddeld 1 dag per week door op een werkplek.

Je kan er ook voor kiezen om de dag- of avondopleiding te volgen over een periode die voor jou haalbaar is. We stippelen dan samen met jou een individueel leertraject uit.

Heb je reeds relevante beroepservaring in kinderbegeleiding? Dan kan je bij ons terecht om deel te nemen aan het EVC-assessment en zo de vereiste competenties van een kinderbegeleider Baby’s en Peuters te certificeren. Met elke aangetoonde competentie kan je de opleiding kinderbegeleider Baby’s en Peuters aanzienlijk verkorten. Lees hierover meer op de pagina “EVC voor Kinderbegeleider Baby’s en Peuters/ Schoolgaande Kinderen

3

Wat na je opleiding?

Het certificaat van kinderbegeleider baby’s en peuters wordt erkend door Kind en Gezin.
Je kan ermee aan de slag in elke groepsopvang, gezinsopvang of als verantwoordelijke van een groepsopvang met maximaal 18 opvangplaatsen.

Wie ook nog de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV) volgt, krijgt een diploma secundair onderwijs.

Je kan ervoor kiezen om ook nog het certificaat van kinderbegeleider schoolgaande kinderen te behalen. Het certificaat/diploma van kinderbegeleider baby’s en peuters geeft immers recht op veel vrijstellingen waardoor je traject aanzienlijk verkort wordt.

4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen?

  • Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie en is er steeds voldoende tijd voor een persoonlijk gesprek met 1 of meerdere (vak)leerkrachten.

OF

  • Maak een afspraak voor een persoonlijk trajectgesprek bij onze trajectbegeleiding. Hier wordt bekeken of je in aanmerking komt om vrijstellingen te krijgen of stellen we samen met jou een individueel leertraject op. Contacteer ons via kinderbegeleider@cursa.be

Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via het secretariaat.

Inschrijven
  • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
  • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
  • Om tot het werkplekleren en de stage te worden toegelaten, moet je in het schooljaar waarin de opleiding start de leeftijd van 18 jaar bereiken.

Heb je al ervaring of voorkennis of werk je al in de kinderopvang? Dan heb je misschien recht op vrijstellingen. Maak hiervoor een afspraak met de trajectbegeleiding. Contacteer ons via kinderbegeleider@cursa.be

Heb je reeds relevante ervaring in kinderbegeleiding? Dan kan je bij ons terecht om deel te nemen aan het EVC-assessment en zo de vereiste competenties van een kinderbegeleider Baby’s en Peuters te certificeren.

Lees hierover meer op de pagina “EVC voor Kinderbegeleider Baby’s en Peuters/Schoolgaande Kinderen“.

Voor je start met de opleiding, vindt er een trajectgesprek plaats. Onze trajectbegeleiders stippelen samen met jou een leertraject op maat uit. Contacteer ons via kinderbegeleider@cursa.be

Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via het secretariaat. Contacteer ons via kinderbegeleider@cursa.be

  • Max. 300 euro inschrijvingsgeld per semester (startdatum van september tot december en startdatum van januari tot juni) + cursusgeld (voor kopieën enz.)
  • In bepaalde gevallen heb je recht op een volledige vrijstelling of een vermindering van het inschrijvingsgeld of kan je betalen met opleidingscheques.
  • Deze opleiding + AAV afgerond = terugbetaling van je inschrijvingsgeld (geen cursusgeld) door de overheid

Schrijf je in voor een infomoment.

  • Praktijkgerichte opleiding met heel veel werkplekleren en stage
  • Diverse klasgroepen
  • Trajecten op maat van iedereen

Info en inschrijvingen

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Dagonderwijs, Avondonderwijs, Afstandsonderwijs

Hasselt

Guffenslaan 78

3500 Hasselt

Dagonderwijs, Avondonderwijs, Afstandsonderwijs

Pelt

Leopoldlaan 45

3900 Overpelt

Dagonderwijs

Duurtijd

Je kan kiezen voor een avondopleiding of voor een dagopleiding. De duurtijd van de opleiding is afhankelijk van welk traject je kiest.

Standaardtraject dagopleiding: 2 semesters
Standaardtraject avondopleiding: 4 semesters

Een verkorte traject is steeds mogelijk voor reeds werkende kinderbegeleiders.
Ook een vertraagd dagtraject (3 semesters) is een optie voor wie extra (leer) ondersteuning nodig heeft (op gebied van Nederlandse taal, ICT, leerproblemen of zorgbehoeften).

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll to Top