Kok

Ontdek je passie voor koken en word een professionele kok bij CVO! Leer de geheimen van de culinaire kunst, van het creëren van verrukkelijke smaakcombinaties tot het beheersen van geavanceerde kooktechnieken. Ontwikkel je talenten onder begeleiding van ervaren chefs en bereid je voor op een glansrijke carrière in de gastronomie. Schrijf je nu in en laat je culinaire dromen werkelijkheid worden!
Wat leer je?
Deze opleiding bestaat uit drie modules, verspreid over een volledig schooljaar. Je start dus in september en eindigt in juni.
Op een vaste avond heb je praktijkles keuken, waar je de dienst verzorgt in ons restaurant, waar effectief (externe) gasten komen eten. Je past in de lessen bereidingstechnieken toe op een breed gamma van gerechten, je bereidt en dresseert maaltijden à la minute. Je leert samenwerken, organiseren en coördineren met je collega-cursisten.
Op de 2de avond wordt deze praktijkmodule aangevuld met de ondersteunende theorie, die je nodig hebt om een eigen horecazaak succesvol te runnen. Dit gaat van horecareglementering, tot kostprijsberekening, personeelsbeleid,… De theoretische opleiding wordt deels in contactonderwijs en deels in afstandsonderwijs ingericht. Dit wilt zeggen dat je niet elke gekozen avond op school les hebt, maar dan wel taken en opdrachten krijgt om thuis af te werken op de momenten dat je niet op school moet zijn.
- Geavanceerde kooktechnieken: Verdieping in geavanceerde kooktechnieken, zoals grillen, roken, sous-vide koken, fermentatie en moleculaire gastronomie. Ontwikkeling van vaardigheden in het bereiden van complexere gerechten en het creëren van smaakvolle en esthetisch aantrekkelijke presentaties.
- Menu-engineering en gastronomische concepten: Leer hoe je een uitgebalanceerd menu kunt samenstellen en een gastronomisch concept kunt ontwikkelen. Verken verschillende kookstijlen, culinaire trends en creatieve benaderingen van voedselbereiding.
- Productkennis en inkoop: Diepgaand begrip van verschillende ingrediënten, inclusief seizoensgebonden producten, regionale specialiteiten en exotische smaken. Leer over de herkomst, kwaliteit, opslag en inkoop van ingrediënten, en ontwikkel vaardigheden in het selecteren van de beste producten.
- Keukenmanagement en organisatie: Leer hoe je een keuken efficiënt kunt beheren en organiseren. Besteed aandacht aan takenverdeling, personeelsmanagement, kostenbeheersing, voorraadbeheer en het waarborgen van kwaliteit en consistentie in de keuken.
- Menu-analyse en voedingswaarde: Leer hoe je menu’s kunt analyseren op voedingswaarde en dieetbehoeften. Begrijp de basisprincipes van voeding en dieet, en pas deze kennis toe bij het samenstellen van gebalanceerde en gezonde menu’s.
- Keukenhygiëne en voedselveiligheid: Geavanceerde kennis van voedselveiligheid en hygiëne in de keuken. Leer over HACCP-richtlijnen, allergenenbeheer, voedselopslag, reiniging en desinfectie, en het waarborgen van een veilige werkomgeving.
Je opleiding
Overzicht alle lessenOpgelet: wil je kok worden dan doorloop je eerst de 7 modules van keukenmwedewerker daarna hulpkok om dan te eindigen met deze modules voor Kok. Je kan naast Kok ook kiezen voor de opleiding van chef de partie.
De opleiding tot kok combineert theoretische lessen met intensieve praktische training. Tijdens de theoretische lessen worden de culinaire theorie, technieken en concepten behandeld, evenals de relevante regelgeving en normen voor voedselveiligheid.
De praktische training biedt cursisten de mogelijkheid om hun culinaire vaardigheden in de praktijk te brengen. Dit omvat het bereiden van verschillende gerechten, het werken met geavanceerde keukenapparatuur, het ontwikkelen van creatieve presentaties en het beheersen van kooktechnieken onder begeleiding van ervaren docenten.
Tijdens de opleiding organiseren wij ook didactische restaurants zoals in professionele keukens. Dit biedt je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen, te leren van professionals in de branche en praktijkervaring op te doen.
Het uiteindelijke doel van de opleiding is om cursisten voor te bereiden op een carrière als professionele kok, waarbij ze de nodige kennis, vaardigheden en ervaring hebben verworven om te excelleren in de culinaire wereld en bij te dragen aan de creatie van hoogwaardige gerechten en onvergetelijke gastronomische ervaringen.
Wat na je opleiding?
Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs.
Na het voltooien van de opleiding tot kok in het volwassenenonderwijs, zijn er verschillende mogelijkheden om je carrière voort te zetten in de culinaire wereld. Enkele opties zijn:
1. Werkervaring opdoen: Na het behalen van je diploma als kok, kun je ervaring opdoen door te werken in diverse keukens. Dit kan variëren van restaurants en hotels tot cateringservices en cruiseschepen. Door praktijkervaring op te doen, kun je je vaardigheden verder ontwikkelen en je specialiseren in specifieke kookstijlen of keukens.
2. Zelfstandig ondernemerschap: Met een diploma als kok heb je de mogelijkheid om je eigen restaurant, café of cateringbedrijf te starten. Hierbij kun je je culinaire visie tot leven brengen en je creativiteit uiten in je eigen culinaire concept. Het opzetten van een eigen zaak vereist echter ook ondernemersvaardigheden en kennis van de horecabranche.
3. Specialisatie en verdere studies: Als kok kun je ervoor kiezen om je verder te specialiseren in specifieke aspecten van de culinaire wereld. Je kunt je richten op patisserie, chocolaterie, gastronomische gerechten, gezonde voeding of voedseltechnologie. Daarnaast kun je overwegen om aanvullende opleidingen of cursussen te volgen om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden, zoals sommeliertraining, restaurantmanagement of voedselveiligheidscertificering.
Onthoud dat de culinaire wereld veel mogelijkheden biedt en dat je persoonlijke interesses en doelen jouw richting kunnen bepalen. Het is raadzaam om contact te leggen met professionals in de branche, netwerken op te bouwen en altijd te streven naar verdere groei en ontwikkeling in je carrière als kok.
Inschrijven
Starten met de opleiding kan in september en februari.
Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 51 62 65 of Horeca@cursa.be)
InschrijvenIedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten. Wie met deze opleiding wil starten, moet eerst het certificaat ‘Hulpkok’ behaald hebben.
Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:
- Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
- Een toelatingsproef tijdens de eerste les
- Je betaalt 1,5 euro per lestijd. Het inschrijvingsgeld is begrensd en bedraagt maximum 300 euro per semester + cursusgeld (voor kopieën enz.).
- Extra kosten: Grondstoffen voorzien door het CVO (afhankelijk van de grondstoffen per module)
- In bepaalde gevallen heb je recht op een volledige vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld, of kan je betalen met opleidingscheques.
Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be
Schrijf je in voor een infomoment.
- Professionele en praktijkgerichte opleiding
- Door vakmensen met passie gegeven
- Gezellig en fun – Sociale contacten
- Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
- Je behaalt een certificaat
- Samenwerking Hotelschool Hasselt
Info en inschrijvingen
Duurtijd
- Deze opleiding bestaat uit drie modules, verspreid over een volledig schooljaar. Je start dus in september en eindigt in juni.
- Keuze uit verschillende dagen en locaties