Ontdek de culinaire wereld als keukenmedewerker bij CVO! Leer de fijne kneepjes van het vak, van het bereiden van smaakvolle gerechten tot het perfect presenteren ervan. Word een onmisbare schakel in professionele keukens en start jouw smakelijke carrière vandaag nog!

1

Wat leer je?

Om te starten met koken, kan je kiezen tussen twee basismodules:

 • Module 1: Eenvoudige vlees- en gevogeltetechnieken + Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden
 • Module 2: Eenvoudige visgerechten + Eenvoudige nagerechten
 1. Basis kooktechnieken: leer de fundamentele kooktechnieken zoals snijden, hakken, blancheren, stomen, koken, bakken en braden. Ontwikkel vaardigheden in het bereiden van verschillende soorten gerechten waaronder soepen, sauzen, vlees- en visgerechten, groentegerechten en desserts.
 2. Keukengereedschap en keukenapparatuur: verken de verschillende soorten keukengereedschappen en keukenapparaten die worden gebruikt in de keuken. Leer hoe je ze op de juiste manier gebruikt, onderhoudt en reinigt.
 3. Voedselveiligheid en hygiëne: leer de principes van voedselveiligheid en hygiëne in de keuken begrijpen. Leer over het belang van goede hygiënepraktijken, hoe je voedsel op de juiste manier bewaart, de houdbaarheid en etikettering, en hoe je voedselbederf en contaminatie kunt vermijden.
 4. Ingrediënten en recepten: verdieping in de kennis van verschillende ingrediënten die in de keuken worden gebruikt, inclusief groenten, fruit, vlees, vis, granen en kruiden. Leer hoe je recepten kunt volgen, ingrediënten kunt afmeten en de juiste kooktijden en temperaturen kunt toepassen.
 5. Menuplanning en presentatie: leer de basisprincipes van menuplanning, waaronder het selecteren van geschikte gerechten, het evenwicht tussen smaken en texturen, en het creëren van aantrekkelijke presentaties. Leer ook over de relatie tussen menu’s en seizoengebondenheid, voedingswaarde en dieetvoorkeuren.
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding tot keukenmedewerker zal zowel theoretische lessen als praktische hands-on training omvatten. Tijdens de theoretische lesdelen worden de basisprincipes en concepten besproken die van toepassing zijn op keukenwerkzaamheden, voedselveiligheid en hygiëne en menuplanning.

De praktische training zal cursisten de mogelijkheid bieden om de geleerde kennis en vaardigheden toe te passen in een keukenomgeving. Dit houdt in dat je wordt betrokken bij het voorbereiden van ingrediënten, het bereiden van gerechten volgens recepten, het werken met keukengereedschap en keukenapparatuur, en het oefenen van tijdsmanagement en organisatorische vaardigheden.

Tijdens de opleiding zullen cursisten ook de gelegenheid krijgen om te werken aan groepsprojecten en samen te werken met medecursisten om een realistische keukenomgeving na te bootsen. Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van teamworkvaardigheden, communicatie en probleemoplossend vermogen.

Het uiteindelijke doel van de opleiding is om cursisten voor te bereiden op een carrière als keukenmedewerker, waarbij ze de basisvaardigheden en kennis hebben verworven om effectief te werken in een keukenomgeving en bij te dragen aan een soepel verlopende keukenoperatie.

3

Wat na je opleiding?

Na het voltooien van de opleiding tot keukenmedewerker in het volwassenenonderwijs zijn er verschillende mogelijkheden om je carrière voort te zetten in de culinaire wereld. Enkele opties zijn:

 • De opleiding hulpkok aanvatten waarna je kunt verder gaan in Kok en Chef de partie
 • Keukenhulp: je kunt aan de slag als keukenhulp in diverse keukens. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden van ingrediënten, het schoonhouden van de werkplek en het ondersteunen van het keukenteam bij diverse taken. Dit biedt je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
 • Het is belangrijk om je vaardigheden voortdurend te ontwikkelen en te blijven leren. Je kunt overwegen om aanvullende trainingen, cursussen of workshops te volgen om je kennis uit te breiden en jezelf aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Daarnaast kun je streven naar doorgroeimogelijkheden binnen de keukenhiërarchie of zelfs overwegen om je eigen culinaire bedrijf te starten als je een ondernemende geest hebt.
4

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 30 77 78 of Horeca@cursa.be)

Inschrijven

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten.

Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:

 • Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
 • Een toelatingsproef tijdens de eerste les

Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Professionele en praktijkgerichte opleiding
 • Door vakmensen met passie gegeven
 • Gezellig en fun – Sociale contacten
 • Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
 • Je behaalt een certificaat
 • Samenwerking Hotelschool Hasselt

Info en inschrijvingen

Bilzen

Wedersoet 3E

3740 Bilzen (Ferm)

Avondonderwijs

Hasselt Hotelschool

Elfde-Liniestraat 22

3500 Hasselt (Hotelschool)

Avondonderwijs

Sint-Truiden

Tichelrijlaan 1

3800 Sint-Truiden

Avondonderwijs

Duurtijd

 • Eén basismodule werk je af in één semester. Je volgt dan wekelijks één les van september tot januari of van februari tot juni.
 • Keuze uit verschillende dagen en locaties
Scroll naar boven