Een netwerktechnicus is een manusje van alles in de ICT-wereld: jij zorgt voor onderhoud en herstellingen van PC’s, randapparatuur en netwerkapparaten, maar houdt je vooral bezig met aanleg, onderhoud, optimalisatie en beveiliging van bedrijfsnetwerken. Jij wordt dus een echte “service engineer”, waarin het luik dienstverlening ook belangrijk wordt.

1

Wat leer je?

 • Computerbesturingssystemen: Windows en Linux
 • Computer- en assemblagetechnieken
 • Randapparatuur
 • Onderhoud en herstellingen
 • Basis netwerken
 • Netwerktechnologie
 • Beveiliging
 • Draadloze netwerken
 • VLANs en WANs
 • Client server netwerk 1 & 2
 • Internet netwerken
 • Switches en routers
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding bestaat uit drie grote delen, namelijk hardware, besturingssystemen en netwerken. Na deze opleiding hebben processoren en routers geen geheimen meer voor jou! Je leert PC’s, servers, portables en randapparaten in een netwerkomgeving installeren en onderhouden. Je gebruikt verschillende client-server besturingssystemen. Je leert een netwerkbekabelen en allerlei applicaties te installeren op servers. Dan specialiseer je verder in het aanleggen en onderhouden van bedrijfsnetwerken: opzetten van client-servernetwerken, VLAN’s en WAN’s, internet netwerken. Ook aan beveiliging wordt de nodige aandacht besteed.

Heb je reeds de opleiding Computeroperator behaald? Dan kan je door een half jaartje langer te studeren ook een certificaat Netwerktechnicus behalen!

Moderne randapparatuur

In de module randapparatuur komen nieuwe en moderne technieken aan bod. Vele randapparaten kennen we al maar we gaan in deze module op zoek naar een antwoord op de vraag “Hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk?”. Een greep uit het gamma zijn o.a. 3D-printers, de snelle SSD’s, de nieuwe USB versies, de soorten multimedia-connecties, enz.

Onderhoud en herstellingen

In deze module leer je computer- en laptopproblemen vaststellen, onderzoeken en oplossen, zowel op hardware- als software-niveau. Na deze module ben je klaar om zowel voor klanten als binnen een IT-afdeling als troubleshooter te functioneren.

Beveiliging

Doorheen de verschillende modules leer je al doende hoe je een netwerk kan bouwen, hoe je een computer kan instellen, wat een netwerkapparaat is enz. In deze module leer je omgaan met deze leerstof op een veilige manier. Je bent in staat om een veilig netwerk samen te stellen; een netwerkbeveiliging op te stellen en je leert een firewall bouwen. Ook een draadloos netwerk beveiligen komt hier aan bod.

Project CO/NT

In deze module pas je alles wat je geleerd hebt in de opleiding Computeroperator toe binnen een stage of eindproject. Je kans om te bewijzen dat je klaar bent voor de werkvloer.

Basis Netwerken

De basisfacetten rond netwerken worden hier aangeleerd. Je bent na deze module in staat om een klein thuisnetwerk op te stellen, al de netwerkapparaten correct in te stellen en te laten communiceren met het internet. Ook leer je hier wat een IP-adres is en hoe zo’n adres opgebouwd wordt. Je gaat aan de slag met een netwerksimulatie-tool om zodoende de leerstof onder de knie te krijgen.

Netwerktechnologie

Nadat je de module Basis Netwerken tot een goede einde bracht, leer je in deze module om grotere netwerken op te stellen. Je zal de aangeleerde tools uit de eerdere modules kunnen gebruiken om zelf een groter netwerk op te bouwen. Je leert nadenken over de onderdelen die nodig zijn om een groot netwerk op te bouwen; je bent in staat om een grondplan uit te werken met de voorziene apparatuur (draadloos en bedraad); je leert facturen opmaken enz.

Draadloze netwerken

In deze module leer je alle facetten van het verhaal WIFI, gaande van de soorten Access Points, draadloze routers, verschillende frequenties binnen Wifi, verschillende soorten draadloze antennes,.. Ook de mogelijke beveiligingen van WIFI en de versleutelingen worden uitgebreid besproken. Deze module maakt je in staat om een netwerk te voorzien van een storingsvrij en supersnel draadloos netwerk.

Switches en Routers

De twee belangrijkste apparaten in een netwerk zijn een switch en en router. Zonder deze apparaten kan je geen netwerk bouwen. We bespreken in deze module beide toestellen uitgebreid en gedetailleerd. Je leert ook hoe je een virtueel netwerk kan maken en wat de voordelen daarvan zijn. Na afloop van deze module heb je alle tools in handen om een netwerk met meerdere subnetten op te bouwen.

VLAN’s en WAN’s

VLAN’s en WAN-verbindingen zorgen ervoor dat netwerken op bedrijfsniveau veilig en performant kunnen werken. Je leert met Cisco-apparatuur werken om grootschalige netwerken op te stellen en te onderhouden.

Cliënt/server netwerk 1 en 2

Via het Windows Server besturingssysteem bekijken we hoe bedrijven er in slagen om binnen kantooromgeving alle computers centraal te beheren via Active Directory. en bestanden en instellingen af te schermen voor wie er geen toegang toe mag hebben. We configureren onder andere ook oplossingen om werken van op afstand mogelijk te maken.

Internet netwerken

Naast het lokaal netwerk is er het internet. Dit is de afgelopen jaren gegroeid tot een van de krachtigste zaken ter wereld. Het internet verbindt alle lokale netwerken wereldwijd met elkaar. Hoe dit tot stand komt en wat daar voor nodig is leer je in deze module. Hoe komt het dat je een webpagina in China in 1 muisklik kan raadplegen? Hoe kan het dat je een e-mail verstuurt naar een collega aan de andere kant van de wereld? Hoe komt het dat ik kan facetimen met mijn beste vriend op vakantie? Op al deze vragen en nog veel meer krijg je een antwoord tijdens deze module.

3

Wat na je opleiding?

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Netwerktechnicus. Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Na deze opleiding kan je onmiddellijk terecht op de arbeidsmarkt als PC-hersteller of netwerktechnicus. Maar je kan ook doorstromen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs.

4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je vrijstellingsproeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
 2. Maak daarna een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding. Contacteer ons via: tkohasselt@cursa.be
 3. Na dit gesprek kan je je inschrijven bij de cursistenadministratie.
Inschrijven
 • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
 • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
 • Voor deze diplomagerichte beroepsopleiding moet je minstens 16 jaar zijn. Om dit te combineren met AAV, moet je minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden voor december van dat schooljaar.

Heb je al ervaring of voorkennis of werk je al in de IT-sector? Dan heb je misschien recht op vrijstellingen. Maak hiervoor een afspraak met de trajectbegeleiding. Contacteer ons via: tkohasselt@cursa.be

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:

 • Vorige rapporten;
 • Attesten of getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding;
 • Ervaring
 • Vrijstellingsproeven.

Breng je jaarrapport van de school of de examencommissie mee. Je jaarrapport is een overzicht van je resultaten van dagelijks werk en examens van een volledig schooljaar. Let op: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar.

Je kan vrijstellingsproeven afleggen om vrijstellingen te behalen. Op basis van je resultaten gaan we na welke modules je nog moet volgen. Je persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk. Je kan hiervoor een afspraak maken nadat je een infosessie gevolgd heb.

Voor je start met de opleiding, kom je op trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders stippelen samen met jou een traject op maat uit. Ze zijn er voor jou, ook als het wat moeilijker gaat.

Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via de cursistenadministratie. Contacteer ons via: tkohasselt@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Uitgebreide, praktijkgerichte IT-opleiding
 • Stage waarbij je de arbeidsmarkt verkent
 • Combineer Netwerktechnicus met AAV en behaal je diploma secundair onderwijs.

Info en inschrijvingen

Hasselt

Guffenslaan 78

3500 Hasselt

Dagonderwijs

Duurtijd

Deze opleiding wordt georganiseerd in dagonderwijs. Je kan deze opleiding op 1,5 jaar afronden. De modules van Netwerktechnicus worden over 3 dagen georganiseerd. Je kan er ook voor kiezen om je traject te spreiden.

Scroll naar boven