Werk je graag met jongeren? Zit het zorgen je in de genen? Ben je bereid om mensen met een beperking te ondersteunen? Dan is de opleiding Persoonbegeleider (Jeugd- en gehandicaptenzorg) zeker iets voor jou! Als opvoeder/begeleider ga je aan de slag in de gehandicaptenzorg, de bijzondere jeugdzorg en het algemene welzijnswerk. De keuze is groot!

1

Wat leer je?

Centraal in deze opleiding persoonsbegeleider (jeugd- en gehandicaptenzorg) staat het aanleren, ontwikkelen en verwerven van de beoogde competenties en de persoonlijke groei van de cursist. De hoekstenen in dit leerproces zijn: het ervaringsgericht leren, de wisselwerking tussen theorie en praktijk en het reflecteren over het eigen leerproces. In deze opleiding vertegenwoordigen de stages de helft van de opleiding.

2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

Deze opleiding is erkend door de VDAB.

De opleiding Persoonbegeleider (Jeugd en gehandicaptenzorg) is door de VDAB erkend als beroepsopleiding in Genk en Hasselt. Cursisten die aan de vooropgestelde voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor een aantal ondersteunende maatregelen (inschrijvingsgeld en cursusgeld worden terugbetaald, je komt in aanmerking voor het krijgen van vergoedingen, zoals verplaatsingsvergoeding, kinderopvangvergoeding, …). Voor meer info, contacteer je VDAB-bemiddelaar of ga naar een VDAB-kantoor.

In de opleiding Persoonsbegeleider (Jeugd- en gehandicaptenzorg) word je voorbereid op het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen in leefgroepsituaties: in gehandicaptenzorg, de bijzondere jeugdzorg en het algemeen welzijnswerk. Naast theoretische kennis en denkkaders staan ook attitudes en vaardigheden centraal. Je leert mensen begeleiden van alle leeftijden met een fysieke, zintuiglijke, verstandelijke, sociale of meervoudige beperking begeleiden. Je vertrekt hierbij van de overtuiging dat ze nog heel wat mogelijkheden hebben. Je leert werken in team en met groepen. Je leert heel wat van deze competenties op school, maar de helft van de lestijd zal je op diverse werkplekken besteden.

3

Wat na je opleiding?

Op het einde van elke module krijg je een deelcertificaat van de opleiding. Als je alle modules van de opleiding hebt afgerond, geeft dat recht op een certificaat Persoonsbegeleider (Jeugd- en gehandicaptenzorg). Volg je deze opleiding in combinatie met AAV, dan behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.

Na deze opleiding kan je onmiddellijk terecht op de arbeidsmarkt als opvoeder-begeleider of je kan doorstromen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs, bv. Orthopedagogie.

4

Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je vrijstellingsproeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
 2. Maak daarna een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding. Contacteer ons via:
  Genk: Ellen Achten – 089 84 99 03 – ellen.achten@cursa.be
  Hasselt: Sofie Engelen – 011 42 90 17 – tkohasselt@cursa.be
 3. Na dit gesprek kan je je inschrijven bij de cursistenadministratie
Inschrijven
 • Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
 • Je hebt een basiskennis van Nederlands (minimum niveau B1/richtgraad 2.4. Nederlands)
 • Voor deze diplomagerichte beroepsopleiding moet je minstens 16 jaar zijn. Om dit te combineren met AAV, moet je minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden voor december van dat schooljaar.

Heb je al ervaring of voorkennis of werk je al in de zorg? Dan heb je misschien recht op vrijstellingen. Maak hiervoor een afspraak met de trajectbegeleiding. Contacteer ons via:
Genk: Ellen Achten – 089 84 99 03 – ellen.achten@cursa.be
Hasselt: Sofie Engelen – 011 42 90 17 – tkohasselt@cursa.be

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:

 • Vorige rapporten;
 • Attesten of getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding;
 • Ervaring
 • Vrijstellingsproeven.

Breng je jaarrapport van de school of de examencommissie mee. Je jaarrapport is een overzicht van je resultaten van dagelijks werk en examens van een volledig schooljaar. Let op: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar

Je kan vrijstellingsproeven afleggen om vrijstellingen te behalen. Op basis van je resultaten gaan we na welke modules je nog moet volgen. Je persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk. Je kan hiervoor een afspraak maken nadat je een infosessie gevolgd heb.

Voor je start met de opleiding, kom je op trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders stippelen samen met jou een traject op maat uit. Ze zijn er voor jou, ook als het wat moeilijker gaat.

Pas na het bijwonen van een infomoment of na een persoonlijk trajectgesprek kan je je inschrijven via de cursistenadministratie. Contacteer ons via:

Genk: Ellen Achten – 089 84 99 03 – ellen.achten@cursa.be
Hasselt: Sofie Engelen – 011 42 90 17 – tkohasselt@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Combineer school en werkplekleren
 • Combineer Jeugd- en gehandicaptenzorg met AAV en behaal je diploma secundair onderwijs.

Info en inschrijvingen

Genk

Halmstraat 12

3600 Genk

Dagonderwijs

Duurtijd

Je kan deze opleiding volgen in dagonderwijs. De duurtijd van de opleiding is afhankelijk van de lesplaats.

Bij CVO Cursa Genk kan je de opleiding afronden in 1 jaar.
Bij CVO Cursa Hasselt kan je de opleiding, al dan niet in combinatie met AAV, afronden in 2 jaar.

Ook een traject op maat, waarbij je kiest hoeveel modules je opneemt, is altijd mogelijk.

Scroll naar boven