Ontdek de kunst van smaakbeleving met onze opleiding Sommelier! Verrijk je kennis en proefvaardigheden met onze modules Wijnkennis en Degustatie én Bierkennis en Degustatie. Leer alles over druivensoorten, wijnbereiding, proeftechnieken en ontdek de diverse wereld van bierstijlen en brouwprocessen. Word een gepassioneerde expert in zowel wijn als bier en maak je carrière in de boeiende wereld van smaak! Schrijf je vandaag nog in!

1

Wat leer je?

In de opleiding Sommelier leert men om zich te verdiepen in de verschillende productieprocessen, wijnen en/of bieren te degusteren en te serveren, de gast advies te geven bij de keuze, bestellingen op te nemen en uit te voeren, in samenspraak de wijn- en/of bierkaart op te maken, wijnen en bieren aan te kopen en de verkoop ervan te promoten en de voorraadkelder te beheren teneinde de gast optimaal te bedienen.

Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.

De opleiding Sommelier bestaat uit 9 modules. Je kiest zelf hoeveel modules je in één schooljaar afwerkt. Je start wel steeds met 1 of beide initiatie modules:

 • Initiatie wijnkennis en -degustatie
 • Initiatie bierkennis en -degustatie

Daarna kan je verder gaan met de specialisatiemodules:

 • Kennis en degustatie Franse wijnen
 • Kennis en degustatie Europese wijnen
 • Kennis en degustatie wereldwijnen
 • Wijn en gastronomie, wijnkaart en -kelder
 • Kennis en degustatie bier
 • Bier en gastronomie, bierkaart en -kelder
 • Serveren van dranken en gerechten
2

Je opleiding

Overzicht alle lessen

De opleiding Sommelier met de modules Wijnkennis en Degustatie en Bierkennis en Degustatie in het volwassenonderwijs biedt een diepgaande verkenning van zowel de wereld van wijn als bier.

In de module Wijnkennis en Degustatie leer je over druivensoorten, wijngebieden, wijnbereidingstechnieken en proefmethoden. Je ontwikkelt je smaakpapillen en leert wijnen te beoordelen op basis van aroma’s, smaken en kwaliteit. Daarnaast krijg je inzicht in wijn-spijscombinaties en leer je hoe je een uitgebreide wijnkaart kunt samenstellen.

In de module Bierkennis en Degustatie ontdek je de wereld van bier, waarbij je leert over verschillende bierstijlen, ingrediënten en brouwprocessen. Je leert bieren proeven en beoordelen op basis van uiterlijk, aroma, smaak en mondgevoel. Daarnaast krijg je inzicht in het serveren van bier en het combineren van bier met gerechten.

De opleiding combineert theoretische kennis met praktische ervaring. Je krijgt de mogelijkheid om diverse wijnen en bieren te proeven en analyseren, zodat je vertrouwd raakt met de verschillende smaakprofielen en karakteristieken. Daarnaast leer je over de geschiedenis en culturele aspecten van wijn en bier.

De aanpak van de opleiding omvat interactieve lessen, workshops en proefsessies onder begeleiding van ervaren docenten en professionals uit de branche. Je krijgt de kans om je kennis en vaardigheden toe te passen in realistische situaties en om feedback te ontvangen om je verder te ontwikkelen.

Kortom, de opleiding Sommelier met de modules Wijnkennis en Degustatie en Bierkennis en Degustatie biedt een uitgebreide en praktijkgerichte benadering om je voor te bereiden op een carrière als deskundige op het gebied van zowel wijn als bier.

3

Wat na je opleiding?

Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, behaal je je diploma secundair onderwijs.

Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat.

Na elke geslaagde module ontvang je een officieel erkend deelcertificaat. Ben je geslaagd voor alle modules? Dan krijg je een officieel erkend certificaat.

4

Inschrijven

Starten met de opleiding kan in september en februari.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij de coördinator Rudy Rampelberg (011 30 77 78 of Horeca@cursa.be)

Inschrijven

Iedereen vanaf 16 jaar die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan, kan met deze opleiding starten.

Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:

 • Certificaat van een andere of gelijkaardige opleiding
 • Een toelatingsproef tijdens de eerste les

Een lijst van de verschillende tarieven per module kun je opvragen bij horeca@cursa.be

Schrijf je in voor een infomoment.

 • Professionele en praktijkgerichte opleiding
 • Door vakmensen met passie gegeven
 • Gezellig en fun – Sociale contacten
 • Je volgt onze lessen in vrij kleine groepen (min. 10, max 12 deelnemers). Kansen genoeg om jouw specifieke vragen te stellen. Bovendien leer je ook veel van elkaar. We houden het actief en praktijkgericht.
 • Je behaalt een certificaat
 • Samenwerking met Hotelschool Hasselt

Info en inschrijvingen

Hasselt Hotelschool

Elfde-Liniestraat 22

3500 Hasselt (Hotelschool)

Avondonderwijs

Duurtijd

 • De opleiding telt in totaal 720 lestijden, verspreid over vijf modules over wijnen, drie modules over bier en een over het serveren van dranken. Bekijk in de opleidingsfolder in welke volgorde je de modules moet volgen.
 • Je kiest zelf – of met de hulp van onze studiebegeleiders – welke modules je tijdens een semester volgt en op welke dagen, en bepaalt zo de duur van je opleiding. Opgelet: sommige modules worden slechts 1 semester per jaar gegeven (september-januari of februari-juni).

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Scroll naar boven