Tweedekansonderwijs
Waarom tweedekansonderwijs?
Heb je je diploma secundair onderwijs nog niet behaald, dan is dit mogelijk via het tweedekansonderwijs.
Een diploma secundair onderwijs biedt verschillende voordelen zoals dat je kan verder studeren, je kan starten bij openbare diensten zoals politie, brandweer, … en je in een hogere weddeschaal betaald wordt.
Download hier de brochure.
Welke mogelijkheden heb ik?
Er zijn twee mogelijkheden om je diploma secundair onderwijs te behalen.

Volg een opleiding ASO
Deze opleiding “humane wetenschappen” wil aan volwassenen die tijdens hun schooltijd om welke reden dan ook hun eerste kans gemist hebben om een diploma van Secundair Onderwijs te behalen, een tweede kans geven om dit diploma alsnog te behalen.
Volg een diplomagerichte opleiding in combinatie met aav.
Je wilt je diploma secundair onderwijs graag behalen om verder te studeren, beter te presteren op de arbeidsmarkt, of gewoon voor jezelf.
In het volwassenenonderwijs is het behalen van een diploma secundair onderwijs mogelijk als je de opleiding Aanvullende Algemene Vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding. Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs.

Voor wie?
Het tweedekansonderwijs organiseert middelbaar onderwijs voor volwassenen die een diploma hoger secundair onderwijs willen behalen of zich willen vervolmaken of verdiepen in één of meerdere vakken (talen, informatica, …) om welke redenen dan ook.
Iedereen die 18 jaar of ouder is, en die om de één of andere reden nog geen diploma of getuigschrift heeft, is welkom.
Hoe zit het in elkaar?
Het tweedekansonderwijs werkt met een modulaire structuur. Dit betekent dat elk vak wordt verdeeld in modules of kleinere lespakketten. Elke module eindigt met een examen.
Als je van een vak alle modules doorlopen hebt, behaal je een deelattest. De optelsom van alle deelattesten geeft uiteindelijk recht op een diploma secundair onderwijs. Dit diploma wordt uitgereikt in de school, je moet niet naar de Centrale Examencommissie in Brussel !
Sta ik er alleen voor?
Bij je start in het TKO wordt veel aandacht besteed aan oriëntatie en advies. Tijdens de inloopweek zorgen wij ervoor dat elke cursist op de juiste plek terecht komt. Een trajectbegeleider begeleidt je in je volledige leerweg. Met hem/ haar bespreek je de vorderingen die je maakt zodat we altijd kunnen bijsturen waar nodig. Het zorgteam ondersteunt cursisten met faalangst, uitstelgedrag of leermoeilijkheden, leert studietechnieken aan, …